Lifestyle
Quinoa, un produs natural plin de nutrimente

Desi nu este o cereala in adevaratul sens al cuvantului, quinoa a facut furori in ultimii ani pe piata agro-alimentara internationala, fiind imediat preluata de catre distribuitori din toate colturile lumii, care o comercializeaza la fel ca si alte cereale, fie ca aliment pentru micul-dejun, fie ca ingredient alimentar de succes, de tipul cerealelor.
Quinoa provine din America de Sud unde era altadata considerata drept regina sau mama tuturor cerealelor gratie proprietatilor nutritive de exceptie pe care le are. Inrudita cu specii vegetale precum spanacul sau ridichea, quinoa este o planta cultivata in special pentru semintele sale, nu foarte diferite de acelea ale cerealelor, dar care de asemenea poseda si frunze comestibile, ceva mai greu de procurat pe piata europeana de alimente.
Din punct de vedere nutritional, boabele de quinoa sunt foarte bogate in proteine de calitate, fibre alimentare si antioxidanti puternici, fiind cu adevarat o sursa foarte buna de hrana pentru toti cei care doresc sa practice o dieta echilibrata si usoara. Pe langa proteine, quinoa contine si fier, calciu, potasiu, magneziu, zinc, cupru, fosfor, seleniu, vitamina E si alte substante benefice pentru sanatatea organismului.
Conform studiilor medicale intreprinse pana in prezent, quinoa poate reduce riscurile bolilor de inima, este utila pentru tratarea diabetului si ajuta eficient la controlul greutatii corporale. Unele studii arata si eficienta boabelor de quinoa pentru prevenirea unor tipuri de cancer, dar cercetarile din acest punct de vedere sunt inca la inceput.
In privinta aportului de proteine, quinoa contine cantitati impresionante de proteine, mult mai mult decat orice alta specie vegetala, putand fi comparata din aceasta cauza cu sursele animale de proteine. O cana de boabe gatite de quinoa ofera, de exemplu, echivalentul a 8 grame de proteine de calitate, adica indeajuns pentru a permite refacerea si intretinerea musculaturii si a potoli simtitor senzatia de foame.
Fata de cereale, quinoa nu contine gluten si de aceea persoanele cu intoleranta la gluten pot consuma fara griji acest produs alimentar de exceptie. Quinoa poate fi consumata atat de sine statator, sub forma de cereale pentru micul-dejun, cat si ca ingredient in supe, tocanite sau salate. Se poate produce si faina pe baza de quinoa, utila mai apoi la prepararea de produse sanatoase de brutarie sau de patiserie.
In Romania, acest produs se vinde deocamdata la preturi ridicate desi cultivarea sa nu ar presupune conditii speciale, dar viitorul poate sa ne aduca o schimbare in bine, oferindu-ne si noua, romanilor de rand, posibilitatea de a consuma acest aliment de exceptie in mod regulat, fara a mai fi conditionati de preturile de specula. Pana atunci insa este recomandat sa incercati macar o data gustul placut al boabelor de quinoa, preparate simplu sau folosite doar ca ingredient alimentar.
Atentie marita trebuie acordata la spalarea minutioasa si curatarea boabelor de coaja inainte de folosire, o tehnica similara cu spalarea orezului in mai multe ape, deoarece quinoa contine la suprafata saponina, o substanta toxica pentru organismul uman. De obicei, produsele de pe piata sunt deja eliberate de saponina, dar pentru mai multa siguranta puteti lasa boabele la muiat cateva minute bune si apoi sa le spalati sub jet puternic de apa intr-un ciur mai cuprinzator.
Quinoa provine din America de Sud unde era altadata considerata drept regina sau mama tuturor cerealelor gratie proprietatilor nutritive de exceptie pe care le are. Inrudita cu specii vegetale precum spanacul sau ridichea, quinoa este o planta cultivata in special pentru semintele sale, nu foarte diferite de acelea ale cerealelor, dar care de asemenea poseda si frunze comestibile, ceva mai greu de procurat pe piata europeana de alimente.
Din punct de vedere nutritional, boabele de quinoa sunt foarte bogate in proteine de calitate, fibre alimentare si antioxidanti puternici, fiind cu adevarat o sursa foarte buna de hrana pentru toti cei care doresc sa practice o dieta echilibrata si usoara. Pe langa proteine, quinoa contine si fier, calciu, potasiu, magneziu, zinc, cupru, fosfor, seleniu, vitamina E si alte substante benefice pentru sanatatea organismului.
Conform studiilor medicale intreprinse pana in prezent, quinoa poate reduce riscurile bolilor de inima, este utila pentru tratarea diabetului si ajuta eficient la controlul greutatii corporale. Unele studii arata si eficienta boabelor de quinoa pentru prevenirea unor tipuri de cancer, dar cercetarile din acest punct de vedere sunt inca la inceput.
In privinta aportului de proteine, quinoa contine cantitati impresionante de proteine, mult mai mult decat orice alta specie vegetala, putand fi comparata din aceasta cauza cu sursele animale de proteine. O cana de boabe gatite de quinoa ofera, de exemplu, echivalentul a 8 grame de proteine de calitate, adica indeajuns pentru a permite refacerea si intretinerea musculaturii si a potoli simtitor senzatia de foame.
Fata de cereale, quinoa nu contine gluten si de aceea persoanele cu intoleranta la gluten pot consuma fara griji acest produs alimentar de exceptie. Quinoa poate fi consumata atat de sine statator, sub forma de cereale pentru micul-dejun, cat si ca ingredient in supe, tocanite sau salate. Se poate produce si faina pe baza de quinoa, utila mai apoi la prepararea de produse sanatoase de brutarie sau de patiserie.
In Romania, acest produs se vinde deocamdata la preturi ridicate desi cultivarea sa nu ar presupune conditii speciale, dar viitorul poate sa ne aduca o schimbare in bine, oferindu-ne si noua, romanilor de rand, posibilitatea de a consuma acest aliment de exceptie in mod regulat, fara a mai fi conditionati de preturile de specula. Pana atunci insa este recomandat sa incercati macar o data gustul placut al boabelor de quinoa, preparate simplu sau folosite doar ca ingredient alimentar.
Atentie marita trebuie acordata la spalarea minutioasa si curatarea boabelor de coaja inainte de folosire, o tehnica similara cu spalarea orezului in mai multe ape, deoarece quinoa contine la suprafata saponina, o substanta toxica pentru organismul uman. De obicei, produsele de pe piata sunt deja eliberate de saponina, dar pentru mai multa siguranta puteti lasa boabele la muiat cateva minute bune si apoi sa le spalati sub jet puternic de apa intr-un ciur mai cuprinzator.
Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-08-16 Vizualizari: 6970
Daca ti-a placut articolul Quinoa, un produs natural plin de nutrimente, aboneaza-te la RSS-ul de
Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Pentru supe si ciorbe apelati la o diversitate mare a legumelor si nu la condimente praf.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Lamaie Kaffir
Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Citrus hystrix, lamaia Kaffir provine de la arbustul de gradi...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
ulei
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta