193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Cum deosebim diferitele tipuri de tomate?

Cum deosebim diferitele tipuri de tomate?

      Trimite pe mail Printeaza
Cum deosebim diferitele tipuri de tomate?
Exista mai mult de unul sau doua tipuri de tomate pe piata agro-alimentara din Romania, iar multe dintre retetele culinare cer expres utilizarea unui anume sortiment si de aceea este util sa ne reamintim cum putem deosebi diferitele tipuri de tomate, provenind din toate zonele lumii.

1. Tomatele de gradina - sunt cele mai ofertante prin gust, forma, culoare si arome si se gasesc de obicei pe piata in sezonul cald, fiind unul dintre cele mai cautate produse de sezon. Rosiile de gradina sunt mari ca dimensiuni, pot veni in culori diferite de la rosu inchis pana la galben sau portocaliu ori chiar verde si au mai multe nutrimente in compozitia lor decat celelalte tipuri de tomate.

2. Tomatele canelate (cu dungi) - sunt de asemenea rosii de dimensiuni mari, cu un parfum puternic si au drept caracteristica principala dungile marcate, care se pot usor observa la exterior. Culoarea lor obisnuita este rosu si se utilizeaza in special la prepararea de sandviciuri, deoarece feliile de rosie canelata sunt mai rezistente si nu se desfac usor pe durata consumarii lor.

3. Tomatele sferice (rotunde) - acestea sunt rosiile cel mai des intalnite pe piata, fiind ruda mai saraca a tomatelor de gradina. Sunt rosii de dimensiuni medii spre mari, au culoarea rosie si se gasesc atat la aprozarele de cartier cat si la supermarketurile din marile orase. Tomatele sferice au avantajul ca pot fi procurate pe toata durata anului, dar gustul si parfumul lor este mai slab decat al celorlalte tipuri de tomate.

4. Tomatele pruna (alungite) - Acest tip de rosii este special destinat gatitului avand mai putine seminte si mai multa pulpa, adica pereti grosi si usor de procesat la gatit. Rosiile pruna sunt de dimensiuni medii si se mai numesc la noi si rosii Roma, dar exista mai multe varietati de rosii pruna pe piata.

5. Tomatele cirese (mici) - Aceste rosii sunt deliciul si incantarea celor mici, semanand mult cu ciresele sau chiar cu strugurii si venind intr-o larga varietate de culori si forme. Rosiile mici pot fi alungite, rotunde sau in forma de para si sunt rezultatul unor eforturi constante ale cultivatorilor de renume de pe tot globul. De obicei, rosiile cirese se consuma crude fie in salate, dar intregi si nu taiate, fie drept garnitura la felurile principale.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-09-15 Vizualizari: 7478


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum deosebim diferitele tipuri de tomate?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Mesteacanul
Cunoscut din antichitate pentru multiplele sale proprietati benefice sanatatii omului, mesteacanul m...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"O lingura nu poate gusta mancarea care o tine, la fel, un prost nu poate intelege intelepciunea unui intelept chiar daca se afla in apropierea lui"
Buddha
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro