193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Cum se pot usca fructele la soare?

Cum se pot usca fructele la soare?

      Trimite pe mail Printeaza
Cum se pot usca fructele la soare?
Spre deosebire de cele mai multe dintre produsele agricole, fructele se preteaza foarte bine la uscarea la soare deoarece contin niveluri ridicate de zahar si acizi, care permit expunerea lor in aer liber fara nici o primejdie pentru siguranta noastra alimentara.

Dintre fructele uscate in astfel de conditii, cele mai cunoscute sunt prunele, stafidele, curmalele si smochinele, dar alaturi de acestea putem incerca sa uscam la soare o gama mult mai larga de fructe pe care sa le folosim apoi in sezonul rece fie drept ingrediente alimentare, fie sa le consumam ca atare, obtinand nutrimente de calitate si indulcind cu ceva frigul taios al iernii.

Cel mai bine se vor usca fructele la soare atunci cand temperaturile se mentin in jurul valorii de 30 de grade Celsius sau mai ridicate si exista si o buna miscare a aerului, macar sub forma unor adieri de vant usoare. O singura zi nu va fi indeajuns pentru o uscarea corecta si fructele trebuie dispuse intr-o locatie de unde sa poate fi repede duse in interior in caz de ploaie.

In zonele unde umiditatea aerului este ridicata nu e deloc indicat sa se usuce fructele prin aceasta metoda, de regula fiind necesar un grad de umiditate a aerului undeva sub 60 de procente. Suplimentar, pe timp de noapte fructele trebuie aduse fie in interior, fie acoperite pentru a fi protejate de efectele cresterii umiditatii.

Ca echipament util pentru uscarea fructelor la soare se recomanda cu tarie apelarea la blocuri de piatra, blocuri din beton sau alti suporti utili peste care sa se plaseze apoi suprafata unde se intentioneaza sa se puna fructele la uscat. Aceasta nu trebuie sa fie prea densa ci sa arate mai degraba ca o plasa cu ochiurile mai stranse pentru a permite circulatia buna a aerului si pe dedesubt, grabind astfel uscarea corecta a fructelor in cele mai bune conditii.

In alte situatii, se poate apela si la suspendarea fructelor in plan vertical, fructele fiind plasate in saculeti speciali din material textil sau insirate pe sfoara, asa cum se mai procedeaza in mediul rural. Foarte util este sa se apeleze mai intai de orice la plasarea unei folii mari de aluminiu pe pamant, urmata apoi de asezarea blocurilor de piatra si abia apoi a suprafetei de depozitare a fructelor. Foaia de aluminiu va reflecta caldura de dedesubt pe fructe, asigurand o uscare superioara a acestora pe toate partile.

Cele mai bune suprafete de uscare sunt cele confectionate din inox, fibra de sticla imbracata in teflon sau chiar si plastic termorezistent. Prelatele din materiale textile favorizeaza contaminarea fructelor cu diferiti agenti patogeni si nu sunt recomandate. La fel stau lucrurile si cu aluminiul sau cuprul, care se oxideaza prea repede pentru a fi utilizate la astfel de operatiuni in aer liber.

Suplimentar, fructele ar trebui sa fie acoperite la o distanta de maximum 30 de centimetri cu o a doua suprafata din plasa de inox sau plastic termorezistent, care sa previna atacul insectelor sau a pasarilor, care nu se vor da indarat daca li se ofera ocazia sa guste putin din roadele unei recolte bogate. Acum se poate apela si la panze mai rare din material textil deoarece fructele nu se vor mai aseza direct pe acestea si restrictiile de siguranta alimentara nu mai sunt atat de drastice.

Uscarea fructelor pentru iarna nu este o procedura foarte des utilizata in Romania, dar cerere mare exista totusi pe piata nu doar in sezonul rece, dar si in tot restul anului si de aceea ar fi foarte bine daca unii producatori agricoli ar lua in considerare si varianta producerii de astfel de fructe uscate pentru piata romaneasca, astfel putand sa ne ofere la preturi rezonabile nu doar prune uscate sau stafide, dar si pere, mere, fructe de padure sau alte fructe cerute pe piata.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-09-20 Vizualizari: 19426


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum se pot usca fructele la soare?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Faceti o lista cu ingredientele pe care le aveti si o alta cu cele de care va mai fi nevoie.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Ardeii iuti Serrano
Ardei iuti Serrano (Capsicum annuum) sunt o specie de ardei iuti originari din Mexic unde se si cult...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Oamenii de rand traiesc ca sa manance si sa bea. Oamenii de valoare mananca si beau ca sa simta ca traiesc"
Socrate
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro