193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi ...» Tips & t...» Temperaturile la gatit sunt secretul mancarii de calitate...

Temperaturile la gatit sunt secretul mancarii de calitate

      Trimite pe mail Printeaza
Temperaturile la gatit sunt secretul mancarii de calitate
Gatitul de calitate este adesea influentat de diferiti factori, cei mai importanti fiind temperaturile si prospetimea alimentelor. Tipul de alimente folosite apoi la gatit, marimea si forma lor vor ridica alte probleme, care insa mai toate se pot rezolva in prezent gratie dispozitivelor si ustensilelor de gatit moderne.

In ce priveste insa cunoasterea temperaturilor optime pentru gatit si mentinerea lor la un nivel constant, lucrurile nu mai sunt atat de facile, mai mereu gospodinele plangandu-se fie de calitatea slaba a cuptorului de aragaz, fie de flacara prea puternica a ochiului de aragaz. Termometrul de bucatarie poate ajuta foarte mult in asemenea situatii, dar nu va fi de ajuns pentru un gatit de calitate.

Mai utile pentru prepararea alimentelor in cele mai bune conditii sunt noile termometre digitale lansate recent si pe piata din Romania, care permit citirea instantanee a temperaturilor pe durata gatitului, putandu-se face la nevoie citiri chiar si din 10 in 10 secunde daca este cazul. Termometrele digitale rezista la temperaturi foarte ridicate, pot fi introduse atat in lichide cat si in solide si au o mare precizie a masuratorilor.

In afara de uzul unui termometru digital, toti bucatarii trebuie sa fie bine informati asupra temperaturilor optime pentru prepararea diverselor categorii de alimente, si va oferim in continuare o lista de unde sa va inspirati la prepararea felurilor de mancare preferate:

- Carnea de vita si de miel se prepara la 125 de grade, daca se doreste o friptura in sange, la 130 pentru o carne suculenta sau la 145 de grade daca se doreste carnea mai bine fripta;
- Carnea de pasare se gateste de obicei la 165 de grade;
- Carnea de peste se prepara cel mai bine la 130-135 grade;
- Carnea de porc se poate gati la temperaturi pornind de la minimum 140 de grade si pana la 160-170 de grade, in functie de cat de suculenta se doreste la final;
- Legumele se gatesc de obicei la 175 de grade Celsius;
- Aluaturile se gatesc la 180-220 de grade Celsius, in functie de specificul retetei culinare;
- Alte alimente se gatesc la temperaturile indicate de reteta culinara sau maestrii bucatari, in functie de consistenta lor si gradul de prezervare a nutrimentelor.

O buna dozare a temperaturilor la gatit va garanta intotdeauna succesul retetelor culinare, iar daca timpii de executie sunt si acestia bine indicati nu pot aparea deloc erori pe durata gatitului. Trebuie insa cunoscute la perfectie caracteristicile tehnice ale masinii dumneavoastra de gatit si utilizate doar recipiente de calitate pentru a nu avea surprize neplacute.

Experienta este importanta, dar uneori, din cauza complexitatii unei retete culinare, este mai bine sa te increzi in cifre decat in propriile abilitati culinare deoarece numai astfel poti fi sigur ca nu vei da gres.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-09-27 Vizualizari: 21234


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Temperaturile la gatit sunt secretul mancarii de calitate, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
La masa oferiti alternativ cosuri cu paine alba, dar si paine integrala/de secara.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Rosii australiene
Provenind asa cum le spune si numele din Australia, rosiile australiene se dezvolta intr-un climat a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Bucataria mica face casa mare"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro