193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Gatitul in oale de lut

Gatitul in oale de lut

      Trimite pe mail Printeaza
Gatitul in oale de lut
Utilizat in trecut pe scara larga, gatitul in oale de lut a fost abandonat in favoarea tehnicilor mai moderne, pierzandu-se astfel mult din savoarea preparatelor de altadata si uitandu-se aproape complet unele traditii culinare de exceptie.

Poate din pura intamplare sau poate pentru ca asa cer timpurile pe care le traim, unii intreprinzatori particulari au inceput recent sa promoveze din nou gatitul in oale de lut, ei venind pe piata cu tot felul de propuneri interesante, care mai toate respecta designul si destinatia originala a faimoaselor recipiente din lut.

Ceea ce este clar si usor de demonstrat e faptul ca preparatele in oale de lut, in special carnea si legumele, sunt mult mai gustoase decat cele gatite la aragaz sau la plita electrica. Recipientele din lut pot fi utilizate pentru gatitul la temperaturi inalte si nu necesita operatiuni speciale de curatare.

Sucurile rezultate pe parcursul gatitului se pastreaza in mare parte in interiorul preparatului, aburii se evapora mai greu, ajutand la inabusirea profunda a ingredientelor, dar va fi nevoie si de temperaturi mai mari decat cele utilizate la prepararea alimentelor in recipiente metalice.

Recipientele din lut sunt astfel ideale pentru gatitul la cuptor, aici temperaturile fiind si ceva mai mari si neexistand practic un risc mare de ardere a alimentelor. Singurul mod in care se poate arde mancarea intr-o oala de lut este absenta completa a lichidelor si gatirea lor pe durate foarte lungi de timp.

Dezavantajul folosirii oalelor de lut este dat de faptul ca timpii de gatit sunt mai lungi decat in cazul utilizarii recipientelor metalice, dar mancarea va fi garantat mai gustoasa la final. Un alt aspect de luat in considerare este si faptul ca oalele de lut nu se plaseaza niciodata in cuptorul preincalzit ci se aseaza in cuptorul rece si se incalzesc odata cu acesta pentru a nu crapa din cauza diferentelor bruste de temperatura.

In privinta curatarii unei oale de lut, dupa ce a fost utilizata la prepararea alimentelor, acest lucru este foarte usor de realizat, nefiind nevoie decat de apa calda, sare mare de bucatarie si un spalator de sarma. Detergentul nu este recomandat din cauza porilor prezenti in argila, care ar putea retine detergentul si dupa clatirea temeinica cu apa.

Printre preparatele care se preteaza la gatitul in oala de lut putem aminti tocanitele din carne, pestele, gaina si curcanul intregi, diferite legume inabusite, placinte, aluaturi, branzeturi si chiar supe si ciorbe. Toate vor iesi gustoase si aromate, justificand din plin eforturile bucatarului.

Informatii suplimentare se pot obtine si consultandu-se ghidurile detaliate pentru gatitul in oale de lut oferite online sau in librarii. Oalele de lut pentru gatit vin in diferite forme si marimi, dar nu va grabiti sa le cumparati inainte de a va asigura ca sunt fabricate de producatori seriosi si ca respecta toate normele de siguranta si de calitate.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-10-29 Vizualizari: 13144


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Gatitul in oale de lut, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Loboda
Loboda
Loboda este o planta de gradina, cunoscuta inca din antichitate cand era folosita alternativ in sala...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Linistea este calmul mintii, este pentru spirit ceea ce somnul este pentru corp, hrana si improspatare"
William Penn
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro