193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi ...» Lifestyl...» De ce sunt fortificate alimentele cu vitamine si minerale?...

De ce sunt fortificate alimentele cu vitamine si minerale?

      Trimite pe mail Printeaza
De ce sunt fortificate alimentele cu vitamine si minerale?
Ne-am obisnuit sa credem ca toate alimentele fortificate cu vitamine si minerale sunt si bune pentru sanatatea noastra, dar trebuie sa stim ca nu intotdeauna este asa, valoarea nutritionala a unor astfel de alimente depinzand in mare masura de maniera in care se alege sa se introduca mineralele si vitaminele in procesul de pregatire a lor pentru piata alimentara.

Un produs alimentar fortificat cu substante utile pentru sanatate va avea nevoie de aceste suplimente atunci cand unele nutrimente sunt indepartate prin procesul de rafinare sau expunere la temperaturi inalte si se impune intarirea alimentului cu vitaminele sau cu mineralele pierdute ori, in alte cazuri, se adauga aceste minerale si vitamine in produse destinate consumului larg pentru a fi prevenite astfel carentele alimentare ale categoriilor sociale defavorizate d.p.v. economic.

Astfel se poate proceda, de exemplu, cu laptele degresat care va pierde o parte din nutrimente prin procesul de pasteurizare, cu painea pentru consum care poate include suplimente de magneziu, fier si fibre alimentare, cu sucurile din fructe care primesc si un aport de vitamina C, cu margarina tartinabila care include vitamine si minerale diverse, cu sarea de bucatarie care trebuie sa includa iodul si asa mai departe.

Intrucat in trecut unii producatori nu au respectat intru totul standardele internationale pentru fortificarea alimentelor, Uniunea Europeana a propus, prin comisiile sale de specialitate, un set de reguli cu caracter oficial, care sa oblige toti producatorii sa faca apel doar la metodele sigure de fortificare a alimentelor cu minerale, vitamine si alte substante utile pentru sanatatea consumatorilor. In acest sens, se intentioneaza sa se stopeze nu doar procesarea indelungata a alimentelor, care mai apoi sa fie imbogatite cu vitamine si minerale, dar se doreste sa se elimine de pe piata acele produse care sunt prezentate ca sanatoase, deoarece au fost fortificate cu nutrimente de calitate, dar care in realitate contin si o serie de ingrediente ascunse precum zaharul, sarea sau grasimile hidrogenate.

Pe viitor, se spera ca alimentele fortificate cu vitamine si minerale sa fie procesate partial atunci cand continutul lor ridicat de grasimi, zahar sau sare cere acest lucru, dar in egala masura se doreste si prezervarea proprietatilor nutritive originale ale produsului, adica nu se mai incurajeaza procesarea salbatica a alimentelor, care sa conduca la pierderea masiva de minerale si vitamine prin fierbere indelungata, expunere la radiatii, prajire in exces si alte metode gresite de procesare.

In unele situatii, asa cum au aratat cercetarile medicale intreprinse in trecut, anumite minerale si vitamine utilizate pentru fortificarea unor produse pot intra in reactie cu substantele naturale din produsul selectat si pot genera astfel radicali liberi sau alti compusi cu risc mare pentru sanatatea publica. Din aceasta cauza este nevoie de o atenta procesare a produsului inainte de a fi supus fortificarii cu minerale si vitamine, iar daca rezultatele nu sunt satisfacatoare atunci trebuie sa se renunte definitiv la fortificarea ulterioara a produsului alimentar.

Din punct de vedere al sanatatii si sigurantei alimentare a populatiei, fortificarea produselor alimentare pentru consumul public este una dintre cele mai eficiente cai de prevenire si tratare a unor multiple deficiente de natura nutritionala si chiar a unor boli cronice periculoase, dar metodele de fortificare a alimentelor trebuie sa fie aprobate si testate in permanenta de catre autoritatea medicala si de siguranta alimentara intrucat riscurile potentiale sunt mult prea mari. Persoanele care sufera de anumite afectiuni care nu permit la dieta suplimentele alimentare diverse ar trebui sa se pazeasca de produsele fortificate, sa citeasca cu atentie etichetele si sa prefere alte produsele alimentare prescrise si de catre medicul specialist.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-10-29 Vizualizari: 4964


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul De ce sunt fortificate alimentele cu vitamine si minerale?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Asafoetida
Asafoetida
Asafoetida este o planta cu radacini puternice si tulpina groasa, din familia patrunjelului, cu un m...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ce este omul, cand folosinta timpului sau, sunt numai somn si mancare,o vita si nimic mai mult"
William Shakespeare
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro