193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Tratamentul alimentelor cu radiatii ionizante

Tratamentul alimentelor cu radiatii ionizante

      Trimite pe mail Printeaza
Tratamentul alimentelor cu radiatii ionizante
Iradierea alimentelor este o practica considerata ca sigura la nivel mondial si presupune utilizarea de radiatii ionizante prin care se distrug bacteriile si virusii care provoaca descompunerea alimentelor in timp sau care prezinta un potential risc pentru sanatatea consumatorilor.

Tratamentul alimentelor cu radiatii ionizante nu este insa destinat utilizarii sale pe scara larga ci se apeleaza la aceasta forma de sterilizare alimentara doar atunci cand nu exista o alta metoda sigura la dispozitie. Este nevoie si de aprobari la nivel national si international pentru a se putea purifica produsele alimentare prin iradiere, iar autoritatile nu se grabesc deloc atunci cand vine vorba de asa ceva.

In ciuda expunerii la radiatii ionizante, alimentele nu devin radioactive, iar energia utilizata la sterilizarea lor nu mai este prezenta in alimente dupa incheierea procesului industrial de iradiere, dar compozitia produsului poate fi totusi alterata din cauza acestei proceduri. Apar astfel modificari de ordin chimic si se formeaza si compusi noi, exact ca in cazul utilizarii altor proceduri de purificare a alimentelor pentru consum.

Alimentele tratate cu radiatii ionizante nu par sa inregistreze nici un efect secundar asupra sanatatii omului ci dimpotriva sunt mai sigure pentru consum gratie absentei bacteriilor si a virusilor. Cu toate acestea, autoritatile din multe tari cer in mod explicit producatorilor sa specifice pe eticheta produsului daca acesta a fost iradiat, indiferent de cat de redusi au fost timpii sau intensitatea razelor ionizante.

In Romania nu se practica deocamdata acest procedeu in industria alimentara, dar exista probabil si pe piata noastra alimentara produse care au fost supuse iradierii si de aceea este bine sa fie citite etichetele de vanzare pentru a se putea opta apoi pentru alte produse similare atunci cand exista suspiciuni din partea consumatorilor asupra acestei tehnologii moderne de purificare a alimentelor.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-10-22 Vizualizari: 3826


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Tratamentul alimentelor cu radiatii ionizante , aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Piper Szechuan
Piperul Szechuan (Sichuan) isi trage numele de la o provincie din China, unde este des utilizat in b...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Instruirea mintii este la fel de necesara ca hrana pentru corp"
Cicero
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro