193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Un nou sistem de etichetare a alimentelor

Un nou sistem de etichetare a alimentelor

      Trimite pe mail Printeaza
Un nou sistem de etichetare a alimentelor
Cercetatori in domeniul alimentatiei din Statele Unite in colaborare cu cei din Canada au pus recent la punct un sistem de etichetare ultra modern al produselor alimentare, care va clasifica aceste produse in acord cu valoarea lor nutritionala. Magazinele alimentare mari de peste ocean vor fi primele care sa beneficieze de acest nou sistem de clasificare care promoveaza la raft in special produsele incarcate cu nutrimente valoroase si sanatoase. In functie de astfel de criterii se ofera apoi un punctaj general care va permite cumparatorilor sa aleaga mai usor alimentele sanatoase si pline de substante benefice. Savantii implicati in acest proiect sunt complet independenti ei neprimind nici un fel de indicatie sau sponsorizare de la vreunul din producatorii de alimente de pe piata americana. Rezultatul muncii lor este motivat exclusiv de dorinta de a ajuta publicul consumator sa aleaga corect o hrana sanatoasa si nu neaparat la preturi mari. Punctajul se realizeaza pe scara 1-100 si poate fi utilizat nu doar pentru alimentele naturale ci si pentru diferite retete culinare folosite la crearea de produse alimentare complexe. Se iau in calcul ingredientele sanatoase, indicele glicemic si metoda de procesare si se da la final un punctaj corect, care sa fie relevant pentru calitatea produsului alimentar. Sistemul de etichetare a alimentelor pentru piata alimentara de peste ocean va fi deosebit de util in special pentru departajarea produselor similare, provenite de la producatori diferiti, publicului dandu-i-se astfel o unealta stiintifica de selectie a alimentelor preferate in functie de cat de sanatoase sunt acestea si nu in acord cu stralucirea ambalajului sau promovarea facuta de companiile producatoare prin eticheta sau pe canalele de media. Desigur ca initial doar o mica parte din totalul produselor alimentare de pe pietele celor doua tari vor putea fi listate si punctate prin noul sistem de etichetare, dar cu timpul se intentioneaza ca acest sistem sa fie tot mai utilizat si sa ajunga sa includa cam tot ceea ce exista pe piata agro-alimentare din SUA si Canada. Oficiali din Uniunea Europeana asteapta rezultatele din teren a acestui proiect pentru a vedea daca se poate introduce cu succes si in tot spatiul UE, fiind vorba despre un sistem de notare a alimentelor care promoveaza sanatatea si nutritia corecta, lucru deja prezent pe agenda de lucru a Uniunii. Daca noul sistem de departajare a alimentelor dupa valoarea lor nutritionala va fi larg adoptat in occident cu siguranta ca si noi, romanii, vom putea beneficia de acest lucru, si nu ar fi rau pentru ca astfel am descoperi cam pe unde stam din punct de vedere a nutrimentelor sanatoase din alimente si a aportului lor la dieta romanului obisnuit.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-11-12 Vizualizari: 2724


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Un nou sistem de etichetare a alimentelor, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Rosii australiene
Provenind asa cum le spune si numele din Australia, rosiile australiene se dezvolta intr-un climat a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Cu bucataria plina saracia e vecina"
Proverbe si zicatori
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro