193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sugestii pentru masa de Craciun

Sugestii pentru masa de Craciun

      Trimite pe mail Printeaza
Sugestii pentru masa de Craciun
Masa de Craciun este proba de foc a oricarei gospodine cu pretentii si sunt acum necesare multe cunostinte culinare si o atentie aproape patologica la detalii pentru a se inregistra succes deosebite la servirea oficiala a preparatelor sarbatoresti.

La prima vedere nu prea exista o lista lunga a mancarurilor care sa fie demne de masa festiva de Craciun, multe gospodine bazandu-se din aceasta cauza pe recomandarile traditionale cu care nu prea poti da gres niciodata. Dar nu este deloc asa si trebuie doar sa vizualizezi o alta lista inspirata, de data aceasta a ingredientelor de succes pentru a avea apoi idei dintre cele mai bune pentru masa de Craciun.

Carnea si derivatele sale
- Muschiuletul in sos si carnatii calzi pot fi o buna alegere, dar la fel de inspirate puteti fi si daca optati pentru carne de curcan sau de gasca, pentru costite de purcel de prima calitate, pentru vitelul la tava sau, de ce nu, pentru homari si languste preparate la cuptor cu o garnitura de zile mari.

Legumele si zarzavaturile
- Cartofii si orezul, desi o garnitura delicioasa, nu sunt singura optiune, existand mai nou si variante inspirate precum varza de bruxelles si morcovii tineri, broccoli cu smantana, mazare si fasole verde sau salate dintre cele mai diverse. Nici spanacul nu este o decadere de la caracterul festiv al mesei daca se gateste corespunzator.

Deserturi si inghetate
- Aici traditia ofera din fericire o lista destul de cuprinzatoare, dar putem alterna fericit si cu retete moderne care folosesc ca ingrediente coniacul, lichiorurile, smochine si curmale, fructe de padure, migdale si multe alte ingrediente de succes.

O masa de Craciun traditionala poate include de la inceput si pana la sfarsit cam urmatoarele categorii de preparate:

1. Aperitive - caltabosi, toba, chisca, slanina afumata, salata de beouf, telemea si alte branzeturi semi-moi, piftia si celebrele maslinute.

2. Feluri principale - ciorbe de carne, supe cu carnati si rosii, carnati de casa, friptura la tava cu legume, orez si alte garnituri, salata si/sau muraturi, mamaliguta, paine alba.

3. Desert - cozonac, pasca, budinca, fursecuri si saleuri, inghetata, rulade, prajituri diverse si placinte. De baut, se serveste de obicei tuica drept aperitiv si vin de casa de mai multe soiuri la masa si dupa masa.

Prin opozitie, o masa de Craciun moderna va putea include de la inceput si pana la sfarsit urmatoarele categorii de preparate:

1. Aperitive - salata de icre, fructe de mare, rulouri de peste oceanic, creveti, broccoli, mezeluri fine, branzeturi si creme de branza, conopida, morcovi tineri si telina verde.

2. Feluri principale - carne tocata in felurite preparate calde, cotlet, carnati si alte preparate la gratar cu sosul adiacent, carne de pasare in felurite preparate picante de inspiratie moderna (bucataria asiatica, indiana, exotica), ciupercute cu sau fara ficatei, curcan umplut la cuptor, ciorbe si fripturi sarace in grasimi, risotto cu carne, supe din retetele internationale, ciorbe de perisoare, supa de galuste, paine integrala, chifle, painisoare graham etc.

3. Desert - tort, inghetata din iaurt, prajituri cu calorii putine, platouri cu fructe exotice si struguri, alune, fistic, migdale, tarte, etc. Ca bauturi alcoolice, in acest caz se servesc de obicei whiski, gin tonic, vodca, martini pentru aperitive, vin alb, vin rosu sau bere la felurile principale si sampanie la desert.

Nu e greu de intuit ca fiecare gospodina trebuie mai intai de orice sa se decida pentru un meniu traditional sau unul modern si abia apoi poate purcede fara grija la treaba. Din pacate, daca ai si invitati, nu prea poti combina preparatele taranesti, traditionale cu cele moderne si de aceea te decizi din start asupra unei formule optime, dupa invitati si dupa preferintele acestora. In rest totul va merge struna si sa dea domnul sa fie bani suficienti pentru ingrediente ca de mancat va avea cine sa manance totul din farfurie, cu siguranta.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2010-12-20 Vizualizari: 19420


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sugestii pentru masa de Craciun, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Iasomia
Iasomia (Jasminum officinale) este o planta foarte cunoscuta care provine din aria Marii Mediterane ...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Curajul e ca iubirea, el vrea drept hrana speranta, nimic nu trebuie sa fie inaccesibil sperantelor, poti spera orice, pentru ca viata insasi e o speranta"
Oscar Wilde
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro