193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi ...» Tips & t...» Ce tip de ustensile sunt mai potrivite pentru gatitul zilnic...

Ce tip de ustensile sunt mai potrivite pentru gatitul zilnic?

      Trimite pe mail Printeaza
Ce tip de ustensile sunt mai potrivite pentru gatitul zilnic?
Materialele din care sunt contruite ustensilele si recipientele de gatit pot face diferenta intre un gatit de calitate si un dezastru culinar, uneori bucatarii fara experienta preferand ustensile dintr-un material nepotrivit doar pentru ca li se par mai confortabile pentru operatiunile pe care le au de desfasurat.

Plasticul si lemnul sunt astfel de materiale pe care le utilizam frecvent in bucatarie, dar care nu se impaca totusi deloc bine cu temperaturile ridicate. Sunt piese excelente pentru desprinderea, aranjarea si servirea mancarii, nu distrug patul recipientelor de gatit, dar trebuie utilizate pe durate scurte si ferite atat de caldura cat si de umiditate.

Ustensilele de metal sunt mai rezistente, permit utilizarea lor la temperaturi inalte daca sunt prevazute si cu manere de protectie si se completeaza de minune cu recipientele construite de asemenea din metal. Daca nu le utilizam cu grija insa putem zgaria patul recipientelor. Suplimentar, ustensilele si recipientele din metal nu se impaca bine cu ingredientele acide si nici cu umiditatea.

In bucatarie mai toata lumea are recipiente si ustensile construite din cele mai variate materiale si e bine sa deprindem obiceiul de a le utiliza in acord cu instructiunile producatorilor si niciodata altfel. Romanii sunt inventivi din acest punct de vedere, dar la gatit aceasta inventivitate va face mai mult rau decat bine.

Metalul este durabil si nu retine mirosurile grele ale unor preparate. Este usor de curatat si poate fi manuit la fel de usor. Din pacate, metalul se si zgarie usor daca nu respectam indicatiile manufacturierului si de asemenea poate distruge alte ustensile mai ales in conditii de temperatura ridicata.

Lemnul nu zgarie, permite manipularea rapida si eficienta a ingredientelor si nici nu distruge preparatul la gatit. Are insa dezavantajul de a retine mirosurile preparatelor succesive care s-au gatit si se uzeaza destul de repede mai ales in conditii de umiditate crescuta.

Plasticul este la fel de usor ca si lemnul si nu zgarie recipientele, dar nu trebuie folosit decat la servirea preparatelor reci si niciodata la alte operatiuni deoarece isi schimba repede structura chimica in conditii de temperatura ridicata si poate deveni nociv pentru sanatate.

Siliconul este un substitut de succes al plasticului, arata ca acesta, dar poate fi utilizat uneori si la preparatele calde deoarece prezinta o rezistenta mai mare la temperatura. Siliconul este de fapt un material interesant si atragator insa e nevoie de timp ca sa descoperim si cat de sigur poate fi pentru un gatit sanatos si de calitate.

Ceramica este un alt material care revine in bucataria noastra, in ultimii ani aparand pe piata tot mai multe ustensile si recipiente din ceramica. Are marele avantaj de a retine caldura si a asigura astfel un gust delicios preparatelor, dar trebuie utilizata cu maxima atentie deoarece se poate distruge atat pe durata gatitului cat si la curatat.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2011-01-17 Vizualizari: 4361


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Ce tip de ustensile sunt mai potrivite pentru gatitul zilnic?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Asafoetida
Asafoetida
Asafoetida este o planta cu radacini puternice si tulpina groasa, din familia patrunjelului, cu un m...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ironia e grauntele de sare, datorita caruia mancarea capata gust"
Thomas Mann
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro