193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Atentie la etichetele produselor de pe rafturi

Atentie la etichetele produselor de pe rafturi

      Trimite pe mail Printeaza
Atentie la etichetele produselor de pe rafturi
Etichetarea produselor alimentare este un proces reglementat prin lege si nu poate fi facuta la intamplare doar pentru ca un producator doreste sa isi creasca vanzarile prin inselarea consumatorilor in ce priveste ingredientele folosite la prepararea produsului respectiv. Totusi nu intodeauna aceste reguli sunt respectate intocmai, unii producatori putand profita de slabiciunile de natura legala sau chiar riscand sa ajunga dupa gratii in goana lor dupa profitul imediat.

De aceea este intotdeauna recomandat sa se studieze cu atentie etichetele de pe produsele alimentare dorite, in special acelea care prezinta trimiteri la sanatate si substante alimentare recomandate de diverse autoritati in materie. Uneori aceste descrieri de pe eticheta unui produs sunt doar "apa de ploaie", nefacand produsul mai bun decat altul din aceeasi categorie, dar cerandu-se un pret mai mare, iar alteori nerespectand cu strictete standardele recomandate de specialisti deoarece nu exista inca reglementari care sa oblige producatorul sa faca acest lucru.

Nu doar textul folosit pe o eticheta alimentara va poate induce in eroare, dar mai ales imaginile inseala cu usurinta consumatorul neavizat care va cumpara produsul respectiv deoarece este prezentat intr-un ambalaj mai atragator fara a observa insa un produs similar cu proprietati nutritive superioare, dar care nu a fost suficient de bine reprezentat prin eticheta sa comerciala. Astfel de multe ori cumparam alimente cu arome si coloranti artificiali sau "identic naturali" asociind imaginea de pe eticheta cu produsul natural si uitand sa verificam cu atentie si textul insotitor.

Valabilitatea unui produs alimentar trebuie obligatoriu trecuta pe eticheta produsului, dar nu de putine ori data expirarii sau aceea a producerii este fie greu de identificat fie ilizibila. Renuntati deci sa cumparati orice produs daca nu sunteti siguri in privinta datei limita pana la care este acesta valabil. Mai mult, in cazul alimentelor perisabile, nu uitati ca data de expirare a unui produs are valoare reala doar daca se respecta conditiile de depozitare si uneori se poate ca alimentul respectiv sa fie deja expirat in ciuda datei trecuta pe eticheta sa.

Pe langa data de valabilitate a unui produs de calitate mai este de urmarit pe eticheta sa si existenta instructiunilor de folosire, depozitare sau congelare/decongelare precum si avertizarile asupra riscurilor la care va expuneti in anumite situatii daca nu respectati intocmai recomandarile oferite pe ambalaj. In cazul in care ati cumparat deja un produs alimentar care vi se pare suspect din anumite puncte de vedere atunci evitati sa il consumati si daca aveti dubii serioase raportati problema dumneavoastra autoritatii competente pentru a vedea daca ati avut sau nu dreptate.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-03-20 Vizualizari: 3033


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Atentie la etichetele produselor de pe rafturi, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru supe si ciorbe apelati la o diversitate mare a legumelor si nu la condimente praf.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Martipan
Martipan
Martipanul nu este un condiment propriu-zis ci o pasta preparata din praf de migdale amestecat cu za...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Curcan. O pasare mare, a carei carne, cand este mancata la anumite sarbatori religioase, are proprietatea caracteristica de a atesta pietatea si recunostinta. Intamplator, este o mancare destul de buna"
Ambrose Bierce
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro