193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi ...» Tips & t...» Tehnica recomandata pentru gatirea unei fripturi ca la carte...

Tehnica recomandata pentru gatirea unei fripturi ca la carte

      Trimite pe mail Printeaza
Tehnica recomandata pentru gatirea unei fripturi ca la carte
Carnea fripta este probabil unul dintre primele produse gatite vreodata de oamenii cavernelor, dar paradoxul face ca nici pana in ziua de astazi multi dintre noi sa nu stapanim tehnica perfecta pentru prepararea unei fripturi gustoase, in parte din lipsa de experienta si in parte din cauza absentei unor ustensile si recipiente potrivite.

Din acest punct de vedere, cele mai potrivite recipiente pentru gatit o friptura raman batranele tigai din fonta, asta daca nu dorim sa apelam la gratar pentru a prepara carnea. Fonta se incinge poate mai greu, dar pastreaza temperatura constanta si, in plus, friptura se gateste mai mereu la foc puternic si foarte rar la foc mediu, iar fonta este unul dintre putinele materiale care suporta fara probleme astfel de temperaturi inalte.

Carnea potrivita pentru prajitul la tigaie nu trebuie sa fie subtire ca cea preparata la gratar ci este indicat sa aiba macar 2cm in grosime, sau chiar si mai mult daca este o carne frageda, de la un animal mai tanar. Dupa ce o feliem in acest mod, putem apela la sare si piper pentru a o condimenta pe ambele parti si apoi ne mutam atentia asupra tigaii care se pune deasupra unui foc viu unde vom adauga si o lingura sau doua de ulei vegetal, mai mult sau mai putin in functie de marimea tigaii si grosimea feliilor de carne.

Odata uleiul bine incins putem adauga si o lingura de unt in tigaie, care va preveni eficient prinderea carnii de fundul sau peretii tigaii din fonta. Cei care se tem de problemele date de colesterol nu ar trebui sa isi mai faca griji pentru ca oricum, cu sau fara unt, un astfel de preparat nu va fi la final unul foarte sanatos, dar cu siguranta va avea un gust de sa-ti lase gura apa. In acest moment, fundul tigaii ar trebui sa fie acoperit cam la 2mm, nu prea mult, dar nici prea putin incat sa ramana portiuni descoperite.

Abia acum putem adauga felia sau feliile de carne in tigaie unde trebuie sa ramana neatinse pana ce se rumenesc indeajuns de bine pentru a putea fi intoarse. Orice actiune facuta acum asupra carnii din tigaie, fie si simpla scuturare a tigaii va distruge efectul final al unei fripturi perfecte. In functie de gusturile noastre putem lasa astfel carnea la fript pentru 2-3 minute pe fiecare parte, daca dorim o friptura in sange, 4 minute pentru o friptura potrivit de patrunsa si 5-6 minute pentru o friptura bine prajita.

Inainte de a intoarce felia de carne prajita pe cealalta parte este recomandat sa mai adaugam inca o lingura de unt, pentru a obtine exact aceleasi performante culinare pe ambele parti ale fripturii. De asemenea, nici acum nu vom agita tigaia si nici felia de friptura in nici un fel, lasand-o sa se gateasca pur si simplu de una singura. La final, vom pune friptura pe platoul de servit, lasand-o in pace pentru macar 4-5 minute ca sa se fragezeasca numai bine in farfurie.

Abia acum putem adauga si o garnitura la alegere, putem condimenta si orna cu orice altceva dorim si sa incepem sa servim masa, bucurandu-ne de o friptura la tigaie preparata ca la carte. Nu este o tehnica prea complicata dupa cum vedeti si necesita doar suficienta rabdare si bineinteles ustensilele adecvate pentru un gatit de calitate. Pofta Buna!





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2011-02-07 Vizualizari: 9203


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Tehnica recomandata pentru gatirea unei fripturi ca la carte, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Maioneza
Maioneza este un condiment obtinut din ulei vegetal, galbenus de ou si otet sau zeama de lamaie. Are...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Tot ceea ce mancam peste strictul necesar, furam din stomacul saracilor"
Mahatma Gandhi
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro