193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Top 5 cele mai bune uleiuri

Top 5 cele mai bune uleiuri

      Trimite pe mail Printeaza
Top 5 cele mai bune uleiuri
Chiar daca nu agreez atat de mult preparatele prajite, cand merg la cumparaturi trebuie sa achizitionez macar o sticla de ulei. Dar imi este din ce in ce mai greu sa ma hotarasc la un singur tip, in ultimul timp aparand si la noi uleiuri din diverse seminte sau fructe. Voi incerca sa iti prezint un ghid al celor mai bune uleiuri pentru bucatarie si sanatate.

Pe primul loc se situeaza, fara indoiala, uleiul de masline. Homer l-a denumit “aurul lichid”si se spune despre el ca este de vita nobila. Uleiul de masline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat asa cum este: proaspat stors din fruct. Ofera protectie impotriva bolilor de inima, este foarte bine tolerat de stomac si ajuta la combaterea ulcerului si a gastritei. Daca vrei sa reduci considerabil riscul unui infarct este destul sa consumi 2 lingurite de ulei de masline extravirgin pe zi. Este foare indicat sa il folosesti pentru salate, pentru gatit la aburi sau pentru fierberea legumelor si a pastelor.

Uleiul de fistic are o aroma foarte puternica si nu se poate combina cu orice. Fiind foarte bogat in vitamina E si avand o mare concentratie de acizi grasi nesaturati, reduce riscul aparitiei bolilor de inima. Este foarte potrivit ca dressing pentru toate tipurile de salate verzi. il poti combina si cu avocado, sfecla rosie, precum si cu fructe (mere sau pere crude). Este in egala masura extrem de reusita combinarea lui cu diferite sortimente de peste, fie ca sunt afumate sau prajite.

Uleiul de floarea soarelui este unul din uleiurile indicate pentru salate si mai putin pentru prajit. La temperaturi mari, se descompune in substante nocive pentru organism. Este bogat in vitaminele A si E (are cel mai mare procent de vitamina E dintre toate uleiurile) si in grasimi polinesaturate. Consumat cu moderatie reduce nivelul colesterolului “rau”. Este potrivit pentru toate felurile de salate pentru ca are gustul cel mai delicat. Uleiul de susan are o savoare si un miros inimitabile. Fiind bogat in vitamina E , lecitina si minerale, este un bun intaritor al imunitatii si se pare ca ar avea proprietati antidepresive. in Orient, se adauga adesea o lingura de ulei in asezonarea preparatelor din carne si de legume. Combinandu-l cu sos de soia, poti obtine o vinegreta delicioasa, care poate insoti de minune salatele, cruditatile sau legumele fierte.

Uleiul de nuca aduce nota sa, pe de-o parte dulce si pe de-o parte amara in salate, in vinegrete usor imbogatite cu otet balsamic. Este de-a dreptul irezistibil in combinatie cu pestele prajit, « coq au vin » sau « bouf bourguignon ». Este perfecta asocierea cu diferite branzeturi. Contine un procent foarte mare de grasimi polinesaturate si de acizi omega 3, dar si vitaminele B1, B2, B3 si C. Este bine sa il includem in dieta, caci astfel ne vom pastra arterele sanatoase.

Nu uita totusi ca o lingura de ulei are aproximativ 120de calorii, asadar consuma-l cu moderatie si evita pe cat posibil sa il folosesti la prajit!





Postat de Simona Stefanuca pe data de 2009-03-23 Vizualizari: 6515


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Top 5 cele mai bune uleiuri, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Loboda
Loboda
Loboda este o planta de gradina, cunoscuta inca din antichitate cand era folosita alternativ in sala...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Adevarurile care raman doar in minte si nu sunt traite practic ne hranesc tot atat de putin ca o mancare ce ramane in camara"
Richard Wurmbrand
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro