193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Prepararea sanatoasa si corecta a legumelor

Prepararea sanatoasa si corecta a legumelor

      Trimite pe mail Printeaza
Prepararea sanatoasa si corecta a legumelor
Pentru prepararea corecta a legumelor exista foarte multe tehnici si metode culinare bune, dar atunci cand te afli in criza de timp si/sau de inspiratie poti apela si la urmatoarele metode sanatoase de gatire a legumelor fara gres si fara a inregistra timpi morti in bucatarie:

1. Gatitul la aburi

Este una dintre tehnicile mai pretentioase de preparare a legumelor, dar da si rezultatele cele mai bune deoarece astfel legumele isi pastreaza neatinse aromele originale, culoare si textura. Cam toate legumele se preteaza la acest tip de gatit si se pot obtine rezultate excelente daca tinem seama de regulile de baza care ne invata ca la gatitul cu aburi:

- lichidul nu intra niciodata in contact cu legumele;
- aburii trebuie sa circule usor printre legumele puse la gatit;
- lichidul nu trebuie sa fiarba niciodata neacoperit, pe uscat adica.

Exista recipiente special destinate gatitului la aburi si chiar daca vin la preturi ceva mai mari ele reprezinta o investitie care merita facuta deoarece improvizatiile nu vor da nici pe departe aceleasi rezultate ca si oalele speciale cu aburi. Gatitul la aburi insa nu este lipsit de riscuri pentru bucatari, necesitand rabdare si multa atentie. Aburii fierbinti si nesupravegheati pot rani foarte usor o persoana aflata in apropiere si de aceea mai ales copiii nu au ce cauta in bucatarie atunci cand se gateste la aburi.

2. Gatitul prin fierbere

Ceva mai simplu de utilizat, gatitul prin fierbere presupune in cazul legumelor aruncarea lor in oala atunci cand apa este deja in clocot si nu mai devreme, apa trebuind de obicei sa contina si sare in proportie de 1 lingura rasa la aproximativ 2 litri de apa. Intrucat apa fierbe mai repede dupa introducerea legumelor de multe ori va fi nevoie sa se mai adauge apa, dar pastrandu-se proportia recomandata dintre apa si sare.

Pentru un gatit de succes, legumele fierte nu trebuie mai niciodata taiate mic sau tocate, cea mai buna zeama de legume, baza pentru alte preparate, obtinandu-se prin fierberea legumelor intregi sau feliate mare. Din legume se poate apoi prepara un piure de exceptie in combinatie cu laptele degresat, suc proaspat din fructe la alegere sau chiar si zeama de carne. Astfel se va asigura si necesarul optim de nutrimente din legume, prea multa lume apeland la tocarea si prajirea lor, dar in cantitati mult prea mici pentru a se pune in discutie beneficiile lor pentru sanatate.

Nu toate legumele se preteaza la gatirea prin fierbere, unele necesitand timpi redusi de gatit si de aceea fiind nevoie sa fie doar oparite sau, mai indicat, gatite la abur pe durate scurte si medii. Condimentele adaugate cu maiestrie la final pot transforma un astfel de preparat vegetarian, altfel fad si plictisitor, intr-un adevarat festin, dar aici intervine nu doar priceperea bucatarului, dar si afectiunile de care pot sau nu sa sufere mesenii. Gatitul legumelor este in ultima instanta o adevarata arta, iar experienta si ustensilele potrivite sunt mai necesare acum decat oricand.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2011-07-22 Vizualizari: 5831


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Prepararea sanatoasa si corecta a legumelor , aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Limnophila
Limnophila aromatica este o planta tropicala, originara din Asia de S-E unde creste foarte bine in z...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Oamenii de rand traiesc ca sa manance si sa bea. Oamenii de valoare mananca si beau ca sa simta ca traiesc"
Socrate
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro