193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Whisky sau whiskey, exista vreo diferenta?

Whisky sau whiskey, exista vreo diferenta?

      Trimite pe mail Printeaza
Whisky sau whiskey, exista vreo diferenta?
Bautura cunoscuta noua sub termenul generic de "whiskey" se pare ca a fost creata initial de catre irlandezi, care au numit-o "uisce beatha" adica "apa vietii", lucru edificator pentru importanta pe care trebuie sa o fi avut whiskey in cadrul traditiei alimentare a vechilor irlandezi.

Scotienii insa revendica si dansii paternitatea pentru crearea acestei bauturi, in cazul lor fiind vorba despre un proces diferit de procesare a maltului, dar si de o transcriere diferita a numelui bauturii, in Scotia si mai tarziu in Canada apelandu-se la varianta "whisky", larg utilizata si de catre multi europeni, romanii inclusiv.

Ca idee generala, trebuie sa stim faptul ca toate bauturile care poarta pe eticheta lor numele de "Whiskey" sunt fabricate dupa tehnologia traditionala irlandeza pe cand cele care poarta numele pe eticheta de "Whisky" sunt produse dupa tehnologia traditionala scotiana. In Statele Unite au reusit pana in prezent sa se impuna irlandezii, dar tot aici se fac si importuri masive de Whisky canadian.

In ce priveste tehnologia de productie, irlandezii isi pregatesc maltul din orz, secara sau alte cereale in cuptoare inchise pentru a evita fumul, pe cand scotienii dimpotriva apeleaza la cuptoarele deschise, de unde si aroma specifica a bauturii "whisky" scotiene. Suplimentar, irlandezii distileaza alcoolul de 3 ori, pe cand scotienii o fac doar de doua ori.

Whiskey-ul irlandez este deci mai puternic si mai pur in comparatie cu cel scotian, dar whisky-ul scotian are insa o aroma mai placuta desi este mai putin pur decat cel irlandez. In toate tarile unde se fabrica aceste bauturi exista si regulatii stricte care nu permit modificari ale tehnologiei de productie, indiferent daca va fi vorba despre o bautura obtinuta dintr-un singur tip de cereale sau de o bautura obtinuta din cereale combinate.

Whiskey-ul irlandez, fiind mai pur, nu va necesita obligatoriu sa fie depozitat pe perioade mai lungi de vreme pentru a fi innobilat, dar cel scotian este de regula supus invechirii in butoaie speciale, aici putandu-se discuta despre variante comerciale de whisky innobilate de la 3 ani si pana la 6 ani sau mai mult.

In functie de preferintele voastre aparte, puteti opta alternativ pentru Whiskey sau Whisky, fiind de retinut la final faptul ca Whiskey este mai tare si mai putin aromat, adica o bautura adresata in special barbatilor, iar Whisky este ceva mai slab, dar si parfumat si invechit in butoaie pentru ani buni de zile.

Ambele tipuri de bautura spirtoasa sunt la fel de placute pana la urma sub conditia sa fi fost produse dupa standardele internationale si, de preferat, intr-o tara cu traditie in aceasta nobila arta a distilarii bauturilor alcoolice fine.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2011-04-06 Vizualizari: 3768


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Whisky sau whiskey, exista vreo diferenta?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Lemn dulce
Lemn dulce
Lemnul dulce este o planta din familia fabaceae, inrudita cu fasolea, ale carei radacini sunt comest...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ironia e grauntele de sare, datorita caruia mancarea capata gust"
Thomas Mann
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro