193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi ...» Tips & t...» Cum sa obtinem gustul ideal pentru preparate diverse?...

Cum sa obtinem gustul ideal pentru preparate diverse?

      Trimite pe mail Printeaza
Cum sa obtinem gustul ideal pentru preparate diverse?
In bucatarie, succesul se poate baza in buna masura pe abilitatea bucatarului de a inova, de a experimenta si descoperi noi gusturi si arome, iar diversitatea ingredientelor din prezent permite si chiar incurajeaza acest lucru, fiind cu adevarat o provocare sa incerci sa gatesti sanatos si original, asa cum iti dicteaza experienta si propriile tale gusturi.

Un bucatar care se respecta insa nu va servi niciodata un preparat altcuiva daca el insusi nu va savura cu maxima placere acest preparat. In acest mod te poti asigura ca intr-adevar ai pregatit ceva deosebit si ca te afli pe drumul cel bun in cautarea continua a gustului ideal, care de regula va consta intr-un echilibru perfect de dulce, sarat, amarui si acrisor.

1. Gustul dulce nu este deloc utilizat la intregul sau potential in bucataria noastra romaneasca si e mare pacat ca e asa deoarece preparatele, chiar si cele de exceptie, pierd cu ceva din aceasta cauza. Fie prin caramelizare, prin apelul la miere de albine, sirop, zahar sau alt indulcitor o mancare speciala nu trebuie sa fie privata de putin dulce pentru ca efectul final sa fie unul perfect.

2. Gustul acru sau acrisor vine sa completeze de minune gustul dulce, de obicei noi apeland la una sau alta dintre cele doua variante pentru a echilibra pe cealalta. Gustul acru insa mai mereu te duce cu gandul la alimentele acide si de aceea nu e indicat sa facem abuz din acest punct de vedere si sa apelam mai mereu la produse naturale pentru a introduce acest gust in preparatele noastre.

3. Gustul amar este unul dintre secretele marilor bucatari din intreaga lume, de regula bucatarii amatori nedandu-i deloc atentie. Cu subtilitate si pricepere, acest gust poate potenta la maximum un preparat, facandu-ne pe noi, mesenii, se acordam o atentie suplimentara unui preparat banal, despre care credeam ca stim totul. Fie prin apelul la legume, condimente sau un concentrat natural din fructe, gustul amar poate fi introdus cu cele mai bune rezultate in gatitul zilnic.

4. In sfarsit, gustul sarat este de nelipsit la prepararea meniurilor noastre obisnuite, dar la fel ca si in cazul gustului amar si in acest caz trebuie sa optam pentru subtilitate, fiind de ajuns sa sugeram doar acest gust si nu sa il potentam pentru a obtine preparatul ideal. Mesenii pot alege sa introduca mai multa sare daca asa doresc insa ei nu se vor plange cu siguranta de faptul ca am pus prea putina sare in bucate.

Maiestria unui bucatar priceput este data deci de modul in care alege sa se "joace" cu cele 4 gusturi diferite, aici bucatarul avand o maxima libertate de miscare si putand sa experimenteze la nesfarsit chiar si atunci cand prepara acelasi fel de mancare de mai multe ori la rand. In acest mod nu numai ca nu te plictisesti cand gatesti, dar poti descoperi si retete unice care sa iti ofere mari satisfactii si sa te aduca mai aproape de esentele universului culinar.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2011-04-08 Vizualizari: 3054


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum sa obtinem gustul ideal pentru preparate diverse?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Ce este masa de Craciun fara o pastrama de porc delicioasa servita familiei si invitatilor?
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Rosii australiene
Provenind asa cum le spune si numele din Australia, rosiile australiene se dezvolta intr-un climat a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Lumea e compusa din doua grupe mari: cei care au mai multa mancare decat pofta de mancare si cei care au mai multa pofta decat mancare"
Nicolas Chamfort
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro