193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Nutrimentele esentiale pe grupe alimentare

Nutrimentele esentiale pe grupe alimentare

      Trimite pe mail Printeaza
Nutrimentele esentiale pe grupe alimentare
Pentru toti cei care sunt interesati de acest subiect si doresc sa sintetizeze mai clar informatia utila despre principalele grupe de nutrimente de care avem nevoie in alimentatia noastra zilnica, va oferim o clasificare practica a acestor nutrimente in cele 6 mari grupe alimentare, unanim acceptate atat de catre nutritionisti cat si de catre medicii specialisti:

1. Apa - este esentiala pentru sanatatea noastra si ajuta la transportul celorlalte nutrimente catre tesuturi si celule, indepartand in acelasi timp toxinele, resturile alimentare si ajutand astfel la sustinerea unei digestii optime. Alaturi de apa plata, ne procuram acest lichid si din ceaiuri, supe, sucuri si in general orice aliment in forma lichida sau semi-lichida.

2. Vitaminele - sunt prezente in toate celelalte grupe alimentare si ajuta organismul sa functioneze corect, suplinindu-se necesarul zilnic in principal din alimente cat mai diverse introduse la dieta. Cele mai bogate surse alimentare de vitamine sunt legume precum spanacul, morcovii, broccoli, ardeii grasi, rosiile, cartofii, fructele, lactatele, cerealele integrale, carnea de peste si de pasare, dar si alte tipuri de carne.

3. Mineralele - sustin organismul in cresterea si functionarea sa si promoveaza oase sanatoase, o dantura buna sau o buna circulatie a sangelui. Gratie aportului corect de minerale avem si suficienta energie peste zi si nu inregistram dezechilibre de sanatate. Suplimentele de minerale sunt uneori necesate, dar se administreaza doar la recomandarea medicului. Legumele, lactatele, carnea sau ouale ne ofera aceste minerale in mod zilnic.

4. Proteinele - sunt nutrimente care cladesc si regenereaza celulele noastre, previn multe infectii ale organismului si contribuie din plin la un aport sanguin sanatos in trupul nostru. Amino-acizii sunt continuti de proteine si in prezenta lor organismul functioneaza la parametri optimi. Alaturi de carne, oua, branzeturi si lactate doar soia mai poate oferi proteine din gama completa, sursele incomplete de proteine putand fi regasite si in lumea vegetala la legumele boabe, in nuci si seminte, cereale integrale si alte alimente similare.

5, Carbohidratii - suplinesc energia zilnica necesara activitatii sistemului muscular, a celui nervos si a creierului. Multe calorii pot fi procurate din acest carbohidrati, dar sunt de preferat sursele naturale care vor oferi carbohidrati complecsi care sa contina si beneficele fibre alimentare. Legumele, fructele si cerealele integrale sunt cele mai bune surse de carbohidrati.

6. Grasimile - ne ofera energie peste zi prin aportul marit de calorii, dar si asa-numitii acizi grasi care vor stimula digestia si vor contribui la asimilarea corecta a vitaminelor si mineralelor. Grasimile pot fi saturate si nesaturate, iar cele mai sanatoase sunt considerate a fi grasimile nesaturate si in special cele mononesaturate prezente in uleiul de masline la prima presa, in avocado, in nucile de macadamia si o serie de alte produse vegetale. Aportul mare de grasimi nu este insa recomandat chiar si daca va fi vorba doar despre grasimi mononesaturate.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2011-04-22 Vizualizari: 3388


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Nutrimentele esentiale pe grupe alimentare, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Mazare Gunga
Cunoscuta si sub denumirea traditionala de toor dal, mazare de Congo sau gandule, mazarea Gunga este...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Bucataria mica face casa mare"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro