193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi ...» Tips & t...» Cum afecteaza gatitul vitaminele si mineralele din alimente?...

Cum afecteaza gatitul vitaminele si mineralele din alimente?

      Trimite pe mail Printeaza
Cum afecteaza gatitul vitaminele si mineralele din alimente?
Nu toate nutrimentele din alimentele gatite de noi sunt saracite prin expunerea la temperaturi inalte, dar exista totusi unele categorii care sunt mai afectate decat restul si de aceea este util sa cunoastem cum sa procedam in bucatarie pentru a gati mereu nu doar gustos, dar si sanatos.

Mineralele, de exemplu, nu necesita o grija speciala din acest punct de vedere, alimentele pastrandu-le in complexitatea lor chiar si dupa ce au fost gatite la temperaturi inalte. Coacerea la cuptor sau prajirea in ulei incins, dar nu si fierberea indelungata nu vor diminua aportul benefic de calciu, magneziu sau alte minerale din preparatele noastre preferate.

Vitaminele sunt insa afectate de coacere la cuptor sau prajire si este recomandat ca alimentele pline de vitamine sa fie preparate prin fierbere, la aburi sau in salate deoarece altfel se vor pierde multe dintre proprietatile lor benefice pentru sanatate.

Cartofii, de exemplu, isi pastreaza continutul de calciu si alte minerale chiar si dupa coacere indelunga la cuptor, dar isi vor pierde multe dintre vitaminele continute in stare cruda cu peste 50-60%. Prin fierbere insa se pastreaza mare parte dintre vitamine, dar se pierde astfel un procent important din mineralele continute de cartofi.

Fierberea alimentelor este de fapt o metoda culinara versatila, multe dintre vitamine si minerale transferandu-se in apa de gatit si fiind practic pierdute odata cu decartarea acestei "supe". In mod normal, zeama ramasa de la fierberea alimentelor trebuie privita ca un ingredient pretios si utilizata cu incredere la gatitul zilnic, dar din pacate relativ putine persoane procedeaza in acest fel.

Gatitul la aburi este ceva mai prietenos cu vitaminele si mineralele, acestea pastrandu-se intacte atat timp cat nu apare contactul cu apa sau alt lichid utilizat pentru gatitul la aburi. Pentru efecte maxime, se recomanda pentru aceasta tehnica apelul la recipientele destinate gatitului la aburi gandite special pentru a pastra cat mai multe nutrimente in alimentele preparate astfel.

Pentru legume si zarzavaturi, unul dintre secretele asimilarii mai usoare a vitaminelor si mineralelor de catre organismul nostru consta in gatirea lor in prezenta grasimilor vegetale sau animale, care vor facilita absorbtia acestor nutrimente mult mai rapid decat daca am renunta complet la grasimi pentru prepararea alimentelor. De asemenea este bine sa se procedeze la fel si cu salatele pe baza de alimente crude, acestea fiind mai sanatoase cu adaos de ulei vegetal decat in absenta acestuia.

Gatitul la microunde in mod paradoxal nu pare sa afecteze semnificativ continutul de vitamine si minerale din preparatele noastre preferate, dar cercetarile de data recenta au aratat faptul ca astfel vitaminele isi pot modifica structura chimica devenind astfel cel putin suspecte pentru consumul indelungat. Mineralele insa nu par sa fie afectate de gatitul la microunde si de aceea aceasta tehnica ramane una recomandata pentru alimentele bogate in minerale.

Pe ansamblu, gatitul la temperaturi inalte, fie pe durate scurte, fie mai lungi, va afecta intotdeauna intr-o masura diferita structura chimica a alimentelor insa daca se respecta recomandarile specialistilor culinari se poate obtine un maximum de beneficii pentru sanatatea noastra, pastrandu-se bineinteles si gustul delicios al preparatelor care ne surad cel mai mult.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2011-05-16 Vizualizari: 5452


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum afecteaza gatitul vitaminele si mineralele din alimente?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru supe si ciorbe apelati la o diversitate mare a legumelor si nu la condimente praf.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Cubebul
Cubebul este o specie foarte rara de piper, cu un gust relativ apropiat de al piperului, dar ceva ma...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Lumea e compusa din doua grupe mari: cei care au mai multa mancare decat pofta de mancare si cei care au mai multa pofta decat mancare"
Nicolas Chamfort
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro