193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Gatitul si trucurile sale

Gatitul si trucurile sale

      Trimite pe mail Printeaza
Gatitul si trucurile sale
Dupa mai multe experimente incununate de succes aproape oricine ajunge sa se creada un mare bucatar uitand totusi ca gatitul este o stiinta in care se descopera mereu lucruri noi si niciodata nu poti spune ca le stii pe toate. Cei cu suficienta experienta au reusit insa sa asimileze mici trucuri care sa le asigure o viata mai usoara de fiecare data cand pregatesc cate ceva in bucataria personala.

Unul dintre aceste secrete este de exemplu verificarea periodica a alimentelor puse la fiert prin atingerea lor usoara cu o ustensila de gatit ascutita pentru a vedea daca acestea sunt bine patrunse pana la punctul in care sa scoata aburi odata desfacute in sectiune. Daca se intampla asa atunci putem fi siguri ca mancarea fierbe adecvat si nu mai ramane decat sa asteptam pana ce este gata de servit.

Pentru aperitive sau gustarile tip bufet pregatiti portiile astfel incat sa nu mai necesite taieri suplimentare si sa se preteze la folosirea mainilor nemaifiind necesare furculita si cutitul. De asemenea insotiti bauturile racoritoare si de paie pentru sorbit in cazul in care exista invitati care prefera sa consume lichidele astfel. Nu uitati de zare si de piper care e bine sa fie puse in recipiente prevazute cu sita si nu deschise pentru a se evita folosirea degetelor in lipsa unor ustensile de servit adecvate.

Verificarea schimbarilor de culoare si de aroma pe parcursul gatirii alimentelor este de asemenea un truc util atunci cand nu suntem siguri daca mancarea este suficient de bine pregatita. Ingredientele vor fi mult mai usor de adaugat, fiecare la timpul sau, daca in prealabil ele au fost deja spalate si pregatite in recipiente separate si isi asteapta cuminte randul sa fie introduse in compozitia felului de mancare de preparat. Este modul in procedeaza toti profesionistii deci de ce sa nu incercam si noi, amatorii, aceasta recomandare.

Pentru un gatit lejer, fara mari complicatii, alegeti oale si tigai din materiale de calitate, usor de manuit si tot atat de usor de curatat. Acestea sunt recomandate si pentru alimentele cu aciditate crescuta precum rosiile, varza, anumite sosuri si altele care isi pot schimba gustul daca sunt pregatite in recipiente neadecvate. La fierberea alimentelor care cer o durata mai mare de preparare puteti adauga in oala o lingura de inox de calitate pentru a grabi procesul de fierbere. Sarea nu se pune niciodata de la bun inceput ci abia catre sfarsit.

Nu va aruncati de la bun inceput la retetele complicate ci desavarsiti-va arta culinara plecand de la felurile de mancare simplu de preparat, orientandu-va apoi catre altele ceva mai solicitante. Nu va grabiti niciodata atunci cand va apucati de treaba si asigurati-va din timp ca veti reusi sa incheiati totul fara nici o abatere. Nu uitati de sortul de bucatarie si de boneta, daca aveti probleme cu caderea parului, si bineinteles prosoape si accesorii de curatat si manuit ustensilele foarte utile in orice moment.

Cu timpul intelegem cu totii ca gatitul nu este ceva foarte dificil si incepem sa ne permitem sa experimentam feluri diferite de mancare, jucandu-ne cu ingredientele si obtinand uneori succese de invidiat. Este foarte important sa te simti in largul tau atunci cand gatesti si de aceea e bine sa nu va apucati de treaba daca stiti ca bucataria va fi prea aglomerata sau daca mai aveti si altceva urgent de facut intre timp.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-03-30 Vizualizari: 2244


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Gatitul si trucurile sale, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Mesteacanul
Cunoscut din antichitate pentru multiplele sale proprietati benefice sanatatii omului, mesteacanul m...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Instruirea mintii este la fel de necesara ca hrana pentru corp"
Cicero
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro