193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi ...» Tips & t...» Masuri utile pentru igiena alimentara pe timp de vara...

Masuri utile pentru igiena alimentara pe timp de vara

      Trimite pe mail Printeaza
Masuri utile pentru igiena alimentara pe timp de vara
Vara este anotimpul cand bacteriile si germenii ne "viziteaza" mai des, in special bucataria fiind expusa exponential la riscul de contaminare cauzat fie de manipularea gresita a alimentelor, fie de interventia neatenta a mainilor murdare sau a unor obiecte care nu isi gasesc locul in spatiul de gatit.

Carnea este mediul ideal de cultura pentru bacterii pe timp de vara, iar pe locul imediat urmator vin lactatele, branzeturile si ouale, toate produse de origine animala foarte perisabile. Acestea pot fi contaminate nu doar la depozitarea si prepararea lor, dar si dupa ce le gatim, fie din cauza expunerii sumare la temperaturi inalte, fie din cauza depozitarii lor in conditii improprii.

Dupa transarea si pregatirea carnii, spalarea mainilor este obligatorie mai inainte de a se trece la prepararea altor produse alimentare pentru evitarea contaminarii incrucisate, frecventa in anotimpul cald. De asemenea, toate ustensilele si recipientele utilizate tot acum trebuie spalate si uscate de urgenta.

Pe timp de vara, toata mancarea preparata se tine la rece de unde nu se scoate decat pentru intervale scurte, nefiind recomandat sa fie lasata mancarea rece sa ajunga din nou la temperatura camerei mai inainte de a o introduce iar la frigider. Marinatele si in general sosurile pe baza de otet sunt ideale pentru buna pastrare a carnii la rece, in acest mod fiind reduse riscurile de toxiinfectie alimentara.

Toate produsele alimentare achizitionate pe timp de vara trebuie sa aiba un termen de garantie valid si nu e recomandat sa le cumparati daca perioada de expirare a lor este foarte apropiata. Toate produsele suspecte trebuie aruncate de urgenta, iar spatiul unde au fost depozitate atent igienizat.

La frigider, alimentele proaspete este de preferat sa fie depozitate fie in pungi de plastic bine sigilate, fie in pungi de hartie, asa cum ne recomanda producatorul. Ouale este bine sa fie tinute in cutii de carton speciale, iar branzeturile pastrate acoperite in recipiente anume destinate depozitarii de branzeturi.

Peste si fructele de mare e bine sa fie gatite imediat, iar celelalte produse alimentare si in special carnea trebuie gatite la temperaturile recomandate si niciodata expuse mai putin decat ne sfatuiesc specialistii la temperaturile inalte. De asemenea nu este bine sa se gateasca cantitati prea mari ci suficient cat sa ajunga pentru maximum 2 zile ca sa se evite astfel riscurile de contaminare si toxiinfectie alimentara.

In sfarsit, camara de alimente trebuie igienizata periodic, iar circulatia aerului in acest loc stimulata la nevoie si prin instalarea unor dispozitive speciale pentru reciclarea aerului. In acest mod ne vom putea proteja de riscuri si vom sti ca ceea ce consumam este o mancare sanatoasa pe care putem sa o savuram in liniste, fara nici o teama.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2011-07-06 Vizualizari: 2625


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Masuri utile pentru igiena alimentara pe timp de vara, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Maioneza
Maioneza este un condiment obtinut din ulei vegetal, galbenus de ou si otet sau zeama de lamaie. Are...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Femeia este o mancare pentru zei, gatita de diavoli"
William Shakespeare
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro