193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Cum se tine un jurnal alimentar?

Cum se tine un jurnal alimentar?

      Trimite pe mail Printeaza
Cum se tine un jurnal alimentar?
urnalul alimentar este o unealta pretioasa pentru orice persoana aflata la dieta, in acest mod putandu-se evidentia mult mai usor toate punctele critice ale dietei, corectandu-se adecvat acolo unde este cazul si/sau completandu-se dieta si cu alte obiceiuri de viata care sa optimizeze alimentatia prin solicitari pozitive ale organismului de tip non-alimentar.

Un jurnal alimentar nu se tine la intamplare ci trebuie sa respecte anumite reguli de redactare, dintre acestea cele mai importante fiind:

- jurnalul nu trebuie completat obligatoriu cu meniul servit in fiecare zi, dar trebuie totusi sa contina in detaliu preparatele servite pe durata a cel putin 3 zile alese aleatoriu dintr-o saptamana si de asemenea obligatoriu preparatele servite intr-o zi de weekend;
- jurnalul alimentar trebuie de preferat sa fie completat imediat dupa servirea meselor pentru a se nota precis atat alimentele cat si bauturile/lichidele incluse la masa;
- alaturi de alimentatie, este puternic recomandat sa fie detaliate si modul de servire a mesei, ora, durata mesei precum si activitatile care insotesc servirea mesei (conversatie obisnuita, fond emotional puternic, vizionarea de programe TV, servirea mesei in oras, etc.);
- emotiile si starile traite pe durata servirii mesei trebuie de asemenea inregistrate in jurnalul alimentar pentru a se evidentia astfel prezenta constanta a stresului la masa, acolo unde cazul;
- intrarile in jurnalul alimentar nu se fac prin apelul la figuri de stil sau metafore subtile ci trebuie trecute cu sinceritate, clar si fara a se incarca inutil cu detalii fara rost;
- este de asemenea obligatoriu ca la sfarsitul zilei sau macar o data la 2-3 zile sa se analizeze in baza jurnalului alimentar modul in care stresul afecteaza alimentatia si sa se ia de urgenta masuri bune de eliminare a surselor de stres la masa pe viitor.

Tot jurnalul alimentar trebuie sa contina orientativ si principiile dupa care se ghideaza piramida alimentara precum si procentele standard pe clase de nutrimente care trebuie introduse in meniul zilnic. Acestea vor ajuta apoi la evaluarea balantei de proteine, carbohidrati si grasimi in alimentatia zilnica, corectandu-se meniurile din viitor acolo unde este nevoie cu proportiile juste.

De preferat este sa se foloseasca si alte resurse utile pentru conturarea unei diete echilibrate, aici putandu-se face apel si la retete, la un calculator al indicelui masei corporale, la cantar sau la tabelul cu numarul recomandat de portii pe grupe alimentare.

In acest mod, jurnalul alimentar va putea fi completat si cu masurile de ordin stiintific aduse la dieta, urmand apoi ca medicul de familie sau un nutritionist profesionist sa ne evalueze si in functie de jurnalul nostru alimentar, oferindu-ne sfaturi suplimentare sau corectand toate eventualele erori, acolo unde este cazul.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2011-09-16 Vizualizari: 3140


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum se tine un jurnal alimentar?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Galangal
Galangalul este denumirea generica pentru o specie de plante originare din Asia de S-E folosite pe p...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Curajul e ca iubirea, el vrea drept hrana speranta, nimic nu trebuie sa fie inaccesibil sperantelor, poti spera orice, pentru ca viata insasi e o speranta"
Oscar Wilde
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro