193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi ...» Lifestyl...» Produsele alimentare de la raft pot arata proaspete, dar sun...

Produsele alimentare de la raft pot arata proaspete, dar sunt ele in realitate astfel?

      Trimite pe mail Printeaza
Produsele alimentare de la raft pot arata proaspete, dar sunt ele in realitate astfel?
Cu totii suntem incantati de modul fericit in care au ajuns sa ne fie oferite produsele alimentare la raft atat de catre marile marketuri cat si de catre magazinele obisnuite, dar putina lume stie totusi faptul ca nu intotdeauna aceste produse sunt si suficient de proaspete pe cat ne lasa prezentarea facuta lor sa credem.

Nu de putine ori, comerciantii alimentari vor apela la metode specifice pentru a lungi perioada de viata a produselor la raft si a le conferi acestora o stare de prospetime oarecum artificiala, fapt usor de constatat atunci cand ajungi cu marfa cumparata acasa si descoperi cu surprindere ca se degradeaza aici intr-un ritm accelerat desi tu, la randul tau, incerci sa o depozitezi in conditii optime.

In realitate, aproape orice produs alimentar care sta mai mult de o saptamana la raft va fi supus degradarii, in special fructele, legumele, ouale si alte alimente proaspete avand de suferit din cauza expunerii lor la niste factori de mediu care, vrand nevrand le saracesc de bogatia initiala de nutrimente si le fac mai putin valoroase din punct de vedere calitativ.

In astfel de cazuri, comerciantii apeleaza la unele cai eficiente de prelungire a duratei de viata a produselor, folosind de exemplu fungicide sau bioxid de sulf pentru a preveni aparitia mucegaiului, impachetari in vid, depunerea la rece imediat dupa recoltare, introducerea de 1-metilciclopropena pentru oprirea proceselor de coacere la fructe si legume si alte mijloace de lungire a vietii unui produs alimentar la raft.

Nu intotdeauna insa asemenea masuri sunt si spre avantajul consumatorilor deoarece se pot pierde astfel nu doar nutrimente pretioase, dar si chiar gustul si aroma originale pe care ne-am obisnuit sa le savuram in trecut, nefiind deloc de mirare in prezent faptul ca multa lume se plange ca mancarea parca nu mai are acelasi gust ca pe vremuri, astfel de masuri luate de comercianti si producatori ducand la o asa stare de lucruri.

Inclusiv produsele de origine animala sunt tratate chimic pentru a-si pastra "prospetimea", aici discutia fiind ceva mai lunga, iar problemele care sa fie ridicate mult mai grave decat in cazul fructelor si a legumelor. In functie de onestitatea producatorului sau a comerciantului, consumatorii se vor bucura de produse calitativ superioare sau nu, in realitate doar producatorii si comerciantii fiind protejati de legile in vigoare si avand dreptul sa foloseasca oricare dintre chimicalele amintite mai sus fara nici o problema din partea autoritatilor.

Discutam deci despre inselatorie la lumina zilei si inca cu sprijinul autoritatilor, consumatorii fiind in mod evident lasati in ceata privitor la modul in care sunt "coafate" unele dintre produsele alimentare oferite lor la raft, lucru deloc incurajator pentru viitorul comertului din tara noastra sau chiar si cel din tarile dezvoltate ale Europei.

Lungirea duratei de viata a unor produse alimentare prin apelul la substante chimice nu este deloc agreata de catre consumatorii din intreaga lume, nimeni nedorindu-si sa inghita substante periculoase pentru sanatate, fie si in doze foarte mici, considerate ca "sigure" de catre autoritati. Din acest motiv, consumatorii ar trebui sa se indrepte mai des catre pietele agro-alimentare si catre micii producatori deoarece aici sansele sa dai peste asa ceva sunt relativ mai mici, iar produsele ceva mai aproape de o stare de prospetime naturala a lor.

Refuzul constant venit din partea consumatorilor va putea sanctiona de fapt politica gresita a autoritatilor cu privire la siguranta noastra alimentara, in acest mod gasindu-se poate pe viitor cai ceva mai potrivite pentru lungirea duratei de viata a alimentelor, fara apelul la chimicale si fara a se mai insela asteptarile cumparatorilor. Solutii se pare ca exista si inca dintre cele mai bune, ramanand la discretia producatorilor si a comerciantilor sa le si introduca intre practicile lor obisnuite atat din respect pentru clientii dansilor, cat si pentru cresterea sigurantei alimentare generale a populatiei.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2011-09-23 Vizualizari: 2187


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Produsele alimentare de la raft pot arata proaspete, dar sunt ele in realitate astfel?, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Syzygium anisatum
Syzygium anisatum este un arbore tropical inalt, foarte rar, originar din Australia, care produce fr...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Orice om sanatos poate rezista fara mancare doua zile - dar nu si fara poezie"
Charles Baudelaire
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro