193135987363285

Alimentatie sanatoasa

Home» Sfaturi Culinare» Alimentatie sanatoasa» E-urile si sanatatea

E-urile si sanatatea

      Trimite pe mail Printeaza
E-urile si sanatatea
Rafturile supermarketurilor ne ademenesc cu "bunatati" de tot felul, dar, cel mai adesea, acestea sunt asezonate cu aditivi alimentari din belsug. Cu totii stim ca aditivii alimentari apar pe etichete sub forma literei E, urmata de un indice compus din trei sau patru cifre.

Rolul acestor E-uri, care sunt substante chimice, este de a ameliora proprietatile alimentelor: gust, culoare, miros sau rezistenta la alterare. Te vei intreba ce efecte negative are asupra organismului consumul indelungat al alimentelor ameliorate cu E-uri. Pentru a intelege impactul pe care il au aceste E-uri trebuie sa ne gandim ca o substanta straina nu poate fi administrata timp indelungat in organism, fara a produce efecte secundare. Dintre aceste efecte as putea enumera distrugerea sistemului imunitar, aparitia tumorilor maligne sau benigne, a bolilor cardiovasculare, ale tubului digestiv sau a alergiilor.

Probabil nu stiai ca, la nivel mondial, mortalitatea datorata consumului de alimente "imbunatatite" cu substante artificiale, se afla pe locul patru, dupa consumul de droguri, medicamente si accidentele de circulatie.

Pe "lista neagra" a aditivilor alimentari sunt trecute urmatoarele E-uri:
E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477
E 220-224, E 338-341, E 450, E 407, E 461, E 463, E 465- 466, E 230-233, E 200, E 230-234, E 250-252, E 461, E 463, E 320, E 321 (antioxidanti din margarina), E 311, E 312, E 330 (acid citric sau sare de lamaie)
E 102 , E 110, E 120, E 124 , E 230
E 123(interzis in SUA, il gasim la noi in bomboane, ursuleti de guma, jeleuri, dropsuri mentolate, branza topita si creme de branza), E 131, E 142, E 211 (bauturi racoritoare, conserve si preparate din carne), E 213, E 214, E 215, E 217, E 230, E 631 (in sosuri si supe concentrate)

Dar, oare chiar toti aditivii alimentar sunt daunatori sanatatii noastre?
Exista totusi si E-uri "bune", care nu au efecte negative dintre as putea enumera:
vitamina E naturala E 306, antioxidant natural, prezent in ficat, oua, peste, soia;
vitamina C naturala, acidul ascorbic - E 300 (antioxidant);
clorofila E 140 - colorant natural intalnit in produse de cofetarie, pasta de dinti, cosmetice;
lecitina E 322 - antioxidant natural (prezent si in ciocolata);
pectina E 440 - gelifiant natural.

Pe viitor, haideti sa nu mai fim inselati de ambalajele atragatoare si sa citim cu atentie sportita eticheta produsului inainte de a-l pune in cos.





Postat de Simona Stefanuca pe data de 2009-04-06 Vizualizari: 3558


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul E-urile si sanatatea, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Trucuri de frumusete – Puterile nebanuite ale uleiului de cocos
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
Dafinul si sanatatea – De ce e recomandata „planta invingatorilor”
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Beneficiile cojilor de oua – De ce sa nu le mai arunci niciodata
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Sarea roz de Himalaya – Ce beneficii are pentru sanatate
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Migrenele, cauzate de lipsa anumitor vitamine din organism?
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Papadia
Papadia (Taraxacum officinale) si-a dobandit un loc binemeritat in traditia culinara gratie grecilor...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"La mancare lup si la treaba iepure"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro