193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sarea si inlocuitorii sai sanatosi

Sarea si inlocuitorii sai sanatosi

      Trimite pe mail Printeaza
Sarea si inlocuitorii sai sanatosi
Daca in cazul zaharului exista la ora actuala suficiente alternative sanatoase care sa permita inlocuirea sa la gatit, in ce priveste sarea aici lucrurile stau ceva mai rau, pana acum producatorii alimentari reusind sa vina cu foarte putine propuneri viabile pe piata, care sa permita substituirea sarii cu un ingredient ceva mai sanatos, dar care sa mentina si gustul obisnuit al preparatelor noastre zilnice.

Inlocuitorii asa-zis clasici ai sarii, care pot fi gasiti mai ales in farmacii, sunt preparati cu clorura de potasiu in locul obisnuitei cloruri de sodiu si din acest motiv pot fi si periculosi pentru sanatate in special in cazul persoanelor care sufera de boli de rinichi sau alte boli unde aportul de potasiu trebuie limitat considerabil.

Sarea de usturoi cucereste insa piata europeana, fiind de departe alternativa cea mai buna la sarea de consum obisnuita, continand de asemenea sare, dar in doze mai mici decat sarea de bucatarie. Preparata dintr-un amestec inspirat de sare si pudra de usturoi, sarea de usturoi este chiar mai indicata la prepararea mancarii, aceleasi cantitati putand fi introduse la gatitul cu sarea de usturoi deoarece pudra de usturoi va potenta gustul final in bine.

O alta varianta de substitut al sarii de bucatarie este si sarea cu acid citric, de asemenea cu un continut scazut de sodiu si buna pentru gatit. Exista totusi discutii intre savantii in medicina daca acidul citric poate sau nu cauza probleme de sanatate prin consumul sau prelungit, iar concluziile nu sunt deocamdata suficient de clare pentru a se putea da un raspuns cert in aceasta privinta.

Pudra de ceapa, cimbrul macinat, piperul macinat, papricasul si alte condimente pot de asemenea sta la baza prepararii de inlocuitori ai sarii de bucatarie, si aici putandu-se reduce aportul de sodiu prin crearea unor amestecuri de sare si condiment(e) care sa dea un gust bun mancarii, dar fara a se face exces de sare.

In cazul in care se prefera aceste alternative, se recomanda de asemenea si apelul exclusiv la sarea de mare, care este ceva mai saraca in sodiu decat sarea de bucatarie. Nu trebuie insa sa se foloseasca cantitati mai mari la gatit, ci aceleasi cantitati si de sare de mare, bineinteles in combinatie cu condimentele favorite, fie vorba despre pudra de usturoi, pudra de ceapa, acid citric, cimbru macinat sau altceva.

In acest mod se poate reduce destul de mult aportul de sare la dieta, lucru necesar mai ales acolo unde boli diverse interzic un consum normal de sare. Si ca modalitate preventiva, variantele prezentate mai sus sunt pe deplin sigure si sanatoase, iar daca v-am convins atunci nu ezitati sa le puneti in aplicare pentru a va bucura astfel si pe viitor de sanatate si multa voie-buna.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2011-10-24 Vizualizari: 6729


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sarea si inlocuitorii sai sanatosi, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Acaiul
Originand din zona Amazonului, fructele arborelui de acai au facut furori prin lumea civilizata in u...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Cu bucataria plina saracia e vecina"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro