Tips & tricks
Ingrediente comune si substitutele lor sanatoase

Medicii ne recomanda adesea sa renuntam la sare, zahar sau grasimi saturate, dar uita sa ne propuna si alternative sanatoase la aceste ingrediente insa, din fericire, specialistii in nutritie vin sa ne ofere raspunsuri satisfacatoare, ei aratandu-ne cum sa mancam in continuare preparate gustoase, micsorand la minimum sarea, zaharul sau grasimile in alimentatie.
Zaharul alb, de exemplu, un produs rafinat si care adesea prezinta riscuri pentru sanatatea noastra prin consumul sau pe termen lung, poate fi inlocuit la gatit cu zahar brut, nerafinat, numit si zahar turbinado, care contine putine calorii si este la fel de eficient ca si zaharul alb. Alternativ, se mai poate apela si la extractul din stevie dulce, siropul de yacon, zaharul rapadura sau mierea de albine.
Sarea nu prea are inlocuitori sanatosi insa de curand si in Europa a inceput sa fie distribuita larg sarea de usturoi care este un amestec de sare si pudra de usturoi, foarte recomandata pentru gatit tocmai pentru ca are un continut mai mic de sodiu. Se folosesc aceleasi cantitati ca si in cazul gatitului cu sare obisnuita, dar efectele pentru sanatate sunt destul de sigure pe termen lung. Acidul citric de asemenea apare in produse inlocuitor de sare, si acestea mai sanatoase oricum decat sarea obisnuita de masa.
Faina alba este un alt ingredient comun care face ravagii mai ales in cazul organismelor cu sistemul imunitar slabit, iar ca alternativa sanatoasa este bine sa se apeleze des la faina integrala, ceva mai inchisa la culoare, dar si plina de antioxidanti si vitamine in comparatie cu cea alba. Alternativ, si faina de orez sau cea de ovaz sunt substitute de exceptie, in cel mai rau caz putandu-se combina pe jumatate faina alba cu alte tipuri sanatoase de faina.
Smantana, chiar si cea degresata poate face rau sanatatii noastre mai ales daca se introduce des la prepararea de sosuri si/sau creme diverse si ar trebui inlocuita cu iaurtul nedegresat si laptele nedegresat. Daca se doreste pastrarea gustului de smantana, atunci la 1 cana de iaurt sau lapte se poate adauga si 1 lingura de zeama de lamaie care va reusi sa ofere acelasi gust, dar cu mai putine grasimi nesanatoase in preparatul final.
Margarina nu ar trebui niciodata folosita la gatit sau ar trebui folosita foarte rar deoarece grasimile sale hidrogenate devin si mai nocive cand sunt supuse la tratamentul termic. Untul degresat este alternativa sa mai sanatoase, putandu-se introduce cantitati mai mici de unt in reteta culinara pentru a se obtine aceleasi rezultate la final.
Amestecurile de condimente si/sau legume, condimentele uscate tip pudra si alte produse similare nu sunt prea bune pentru sanatate desi pot oferi un gust divin mancarii. Este de aceea de preferat ca si acestea sa fie folosite ocazional, la sarbatori, in rest trebuind sa se apeleze cu incredere la condimentele si ierburile proaspete cu rol de condiment. Usturoiul si ceapa vor completa minunat aceste condimente proaspete astfel incat sa nu se resimta lipsa condimentelor procesate din comert.
Ciocolata neagra de gatit este adesea folosita la prepararea de deserturi, dar multa lume face abuz si nu e deloc bine mai ales atunci cand exista si alergie sau intoleranta la acest produs. O alternativa mai sanatoasa la gatit o reprezinta pudra de roscove (carob) care nu genereaza deloc alergii si are un gust asemanator cu acela al ciocolatei, fiind si un produs compelt natural.
Orice alt ingredient care poate pune riscuri pentru sanatate prin consumul sau in exces are cu siguranta si un inlocuitor sanatos, ramanand la alegerea voastra sa gasiti asemenea substitute alimentare si sa le folositi fie separat, fie in combinatie cu ingredientul original pentru a gati astfel mai sanatos, dar si la fel de gustos ca inainte.
Zaharul alb, de exemplu, un produs rafinat si care adesea prezinta riscuri pentru sanatatea noastra prin consumul sau pe termen lung, poate fi inlocuit la gatit cu zahar brut, nerafinat, numit si zahar turbinado, care contine putine calorii si este la fel de eficient ca si zaharul alb. Alternativ, se mai poate apela si la extractul din stevie dulce, siropul de yacon, zaharul rapadura sau mierea de albine.
Sarea nu prea are inlocuitori sanatosi insa de curand si in Europa a inceput sa fie distribuita larg sarea de usturoi care este un amestec de sare si pudra de usturoi, foarte recomandata pentru gatit tocmai pentru ca are un continut mai mic de sodiu. Se folosesc aceleasi cantitati ca si in cazul gatitului cu sare obisnuita, dar efectele pentru sanatate sunt destul de sigure pe termen lung. Acidul citric de asemenea apare in produse inlocuitor de sare, si acestea mai sanatoase oricum decat sarea obisnuita de masa.
Faina alba este un alt ingredient comun care face ravagii mai ales in cazul organismelor cu sistemul imunitar slabit, iar ca alternativa sanatoasa este bine sa se apeleze des la faina integrala, ceva mai inchisa la culoare, dar si plina de antioxidanti si vitamine in comparatie cu cea alba. Alternativ, si faina de orez sau cea de ovaz sunt substitute de exceptie, in cel mai rau caz putandu-se combina pe jumatate faina alba cu alte tipuri sanatoase de faina.
Smantana, chiar si cea degresata poate face rau sanatatii noastre mai ales daca se introduce des la prepararea de sosuri si/sau creme diverse si ar trebui inlocuita cu iaurtul nedegresat si laptele nedegresat. Daca se doreste pastrarea gustului de smantana, atunci la 1 cana de iaurt sau lapte se poate adauga si 1 lingura de zeama de lamaie care va reusi sa ofere acelasi gust, dar cu mai putine grasimi nesanatoase in preparatul final.
Margarina nu ar trebui niciodata folosita la gatit sau ar trebui folosita foarte rar deoarece grasimile sale hidrogenate devin si mai nocive cand sunt supuse la tratamentul termic. Untul degresat este alternativa sa mai sanatoase, putandu-se introduce cantitati mai mici de unt in reteta culinara pentru a se obtine aceleasi rezultate la final.
Amestecurile de condimente si/sau legume, condimentele uscate tip pudra si alte produse similare nu sunt prea bune pentru sanatate desi pot oferi un gust divin mancarii. Este de aceea de preferat ca si acestea sa fie folosite ocazional, la sarbatori, in rest trebuind sa se apeleze cu incredere la condimentele si ierburile proaspete cu rol de condiment. Usturoiul si ceapa vor completa minunat aceste condimente proaspete astfel incat sa nu se resimta lipsa condimentelor procesate din comert.
Ciocolata neagra de gatit este adesea folosita la prepararea de deserturi, dar multa lume face abuz si nu e deloc bine mai ales atunci cand exista si alergie sau intoleranta la acest produs. O alternativa mai sanatoasa la gatit o reprezinta pudra de roscove (carob) care nu genereaza deloc alergii si are un gust asemanator cu acela al ciocolatei, fiind si un produs compelt natural.
Orice alt ingredient care poate pune riscuri pentru sanatate prin consumul sau in exces are cu siguranta si un inlocuitor sanatos, ramanand la alegerea voastra sa gasiti asemenea substitute alimentare si sa le folositi fie separat, fie in combinatie cu ingredientul original pentru a gati astfel mai sanatos, dar si la fel de gustos ca inainte.
Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2011-11-07 Vizualizari: 2525
Daca ti-a placut articolul Ingrediente comune si substitutele lor sanatoase, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Alternati fericit sarmalutele si friptura cu gratare gustoase si usoare din carne si legume.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Mesteacanul
Cunoscut din antichitate pentru multiplele sale proprietati benefice sanatatii omului, mesteacanul m...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
glicemiei'A=0
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta