193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi ...» Tips & t...» Pudra de roscove este inlocuitorul natural al ciocolatei...

Pudra de roscove este inlocuitorul natural al ciocolatei

      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza
Pudra de roscove este inlocuitorul natural al ciocolatei
Cunoscut si utilizat in bucatarie inca din antichitate, arborele de Carob (Ceratonia siliqua) este originar din zona Marii Mediterane, unde poate fi intalnit si in stare salbatica. Folosit initial ca indulcitor de catre egipteni si alte popoare vechi, cu mult inainte ca trestia de zahar sau sfecla de zahar sa patrunda in Europa, in prezent arborele de carob este relativ neglijat, desi reprezinta in continuare o sursa alternativa de dulce foarte sanatoasa, pe care multi cunoscatori o compara cand cu zaharul, cand cu ciocolata.

Boabele arborelui de carob cresc in interiorul unor pastai si au un parfum aparte, inclusiv pastaile fiind folosite in unele locuri pentru producerea de sirop organic foarte util la gatit, dar si ca indulcitor. Popoarele vechi respectau foarte mult acest arbore, conferindu-i unele proprietati magice si crezand ca boabele sale ar avea chiar si proprietati afrodisiace. Din acest motiv, roscovele (carob) au fost folosite si ca ingredient de lux in mancare, dar si ca medicament, boabele fiind bogat in calciu, fier, cupru, vitamina B2 si fibre alimentare si foarte sarace in grasimi, sodiu sau alti compusi toxici pentru organismul uman.

Spre deosebire de boabele de cacao, din care se prepara ciocolata, pastaile de carob nu au nevoie de tratament cu pesticide sau alte substante chimice deoarece carobul prezinta o imunitate naturala la ciuperci sau alti paraziti ai plantelor si este relativ simplu sa se obtina recolte 100% organice din fructele acestui arbore. Pudra din roscove este sigura atat pentru consumul uman cat si pentru consumul animal, multe produse de uz veterinar putand sa contina acest excelent indulcitor in compozitia lor.

In bucatarie, pudra de roscove are utilizari diverse, fiind un minunat inlocuitor atat al zaharului cat si al pudrei de cacao. Numita uneori si faina de roscove, pudra de carob poate fi utilizata in produsele de brutarie, de patiserie, bauturi calde si racoritoare sau ca indulcitor pentru cafea ori ceaiuri. Pe piata exista si fulgi din carob, care se pot consuma laolalta cu cerealele integrale sau se pot folosi la gatit similar cu fulgii de ciocolata. Prin pisarea pastailor si procesarea lor se face cunoscutul sirop de carob, si acesta fiind deosebit de util in bucatarie.

O foarte sanatoasa alternativa la ciocolata si preparatele din cacao in general si un excelent indulcitor organic, pudra de rascove (carob) este destul de greu de procurat in Romania, preturile practicate de catre comercianti fiind strigatoare la cer, iar interesul factorilor de raspundere pentru importul convenabil de produse diverse pe baza de carob foarte redus. Astfel, pentru doar un sfert de kilogram de pudra organica noi trebuie sa platim aproximativ 25 de lei pe cand aceeasi cantitate de produs organic poate fi procurata peste hotare la un pret care nu depaseste mai niciodata 3 dolari.

Un produs altadata prezent in toate zonele Romaniei, carobul are nevoie de putin interes din partea autoritatilor pentru a reveni in forta pe piata interna, la niste preturi mai competitive. Copiii ar putea profita mult de acest lucru, iar adultii de asemenea, multe boli putand fi prevenite doar prin inlocuirea zaharului si/sau a ciocolatei cu pudra de rascove. Siropul de rascove, fulgii de rascove sau dulciurile cu rascove ar putea fi astfel prezente in orice magazin alimentar, cu totii avand doar de castigat din acest lucru daca si factorii responsabili se vor implica mai mult in acest sens.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2011-12-21 Vizualizari: 13137


      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza


Adauga comentariu articol - coolinaria.roAdauga un comentariu
Nume*
E-mail*(Nu va fi publicat)
Caractere disponibile 500 .
Cod de verificare*


Daca ti-a placut articolul Pudra de roscove este inlocuitorul natural al ciocolatei, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Sfaturi pentru gatit urzici
In perioada urmatoare, la mare cautare prin piete vor fi urzicile. Calite, puse in ciorbe sau in placinte, ele reprezinta o varianta buna pentru diversificarea regimului zilnic. Iata cateva sfaturi pe
Sfaturi pentru gatit sfecla galbena
Mai putin folosita in bucatariile noastre, sfecla galbena are un gust si o aroma foarte bune. Se inrudeste, bineinteles, cu sfecla rosie, dar exista si cateva diferente. Iata cateva caracteristici def
Cum se gateste hrisca
Unii spun ca hrisca este inrudita cu cerealele, dar este, de fapt, samanta unei plante din aceeasi familie cu macrisul si rubarba. Persoanele cu sensibilitate la gluten o prefera in locul orezului. De
Sfaturi pentru o maioneza cat mai gustoasa
Ce au in comun salata boeuf, salata a la russe si salata cu piept de pui? In afara de faptul ca toate sunt salate, contin maioneza. Cand le prepari, ideal ar fi sa nu cumperi maioneza, ci s-o faci chi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Lemn dulce
Lemn dulce
Lemnul dulce este o planta din familia fabaceae, inrudita cu fasolea, ale carei radacini sunt comest...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"La mancare lup si la treaba iepure"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro



DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decorix egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro -  Moda, calatorii, shopping, lifestyle manualeauto.ro - Manuale Auto newspad.ro - Ultimele stiri online Brico Mall Newsman coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare savuros.com - Cele mai savuroase retete lookbook.ro - LookBook mercatino.ro dazoot.ro - Dazoot Software cascada.ro - Vila Cascada