193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Masurarea ingredientelor

Masurarea ingredientelor

      Trimite pe mail Printeaza
Masurarea ingredientelor
Probabil stii si tu ca, secretul reusitei in bucatarie este, pe langa talent si multa rabdare, masurarea corecta a ingredientelor. Acesta a fost primul meu inconvenient la inceputurile experimentelor mele culinare, cand nu cunosteam semnificatia expresiilor de genul "faina cat cuprinde", "drojdie cat o nuca" sau "un praf de sare". Dar treptat, cu ajutorul mamei mele si uneori a paharului gradat, am reusit sa le inteleg si acum vreau sa te ajut si pe tine impartasindu-le.

Cand intalnesti intr-o reteta "o priza de sare" sau "un praf de sare" ( a pinch of salt in retetele americane) inseamna cantitatea pe care o prindem in trei degete. Ne putem referi si la alte condimente, nu doar la sare. "Un varf de cutit de sare" e chiar echivalentul cantitatii de sare pe care o poti lua pe varful unui cutit (cel cu varful rotund).

Poate vei consulta caietele vechi de retete ale mamei sau bunicii tale si atunci vei da cu siguranta peste expresia "drojdie cat o nuca". Aceasta este echivalentul a 50 grame, mai exact un cubulet de drojdie proaspata din comert. Pentru 1kg de faina este suficient sa adaugi 50g de drojdie proaspata, iar daca vrei sa folosesti uscata ajung 2 pliculete (a cate 7g).
"Faina cat cuprinde", sau "faina cata cere compozitia", inseamna ca vei pune faina treptat, in ploaie. La inceput pui faina astfel incat sa obtii o pasta, apoi pui treptat faina si omogenizezi in timpul asta. incetul cu incetul aluatul va lua o forma, nu va mai cere faina si se va dezlipi de peretii vasului in care framantam.

"Un pumn de orez" inseamna cantitatea de orez pe care o prinzi intr-o mana, sau ca sa fiu mai exacta, 3-4 linguri pline.

Unele retete prezinta cantitatile necesare in grame, iar altele in linguri. Iata mai jos o lista:
Faina

- o lingurita (a teaspoon)= 7 g
- o lingura rasa= 15 g
- o lingura cu varf (a table spoon)= 25 g
- o cana (a cup)= 150-200 g
Zahar tos

- o lingurita= 7 g
- o lingura= 25 g
- o cana= 250 g
- o ceasca de cafea= 125 g
Lapte

-o lingurita= 5ml
- o lingura= 20 ml
- o cana= 250ml
- o ceasca de cafea = 55 ml
Apa

- o lingurita= 5 ml
- o lingura= 15 ml
- o ceasca de cafea= 125 ml
- o cana= 200 ml

Asadar, pentru reusita prepararii bucatelor tale, este bine sa respecti cantitatile exacte din retete. Spor la gatit!





Postat de Simona Stefanuca pe data de 2009-04-15 Vizualizari: 37273


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Masurarea ingredientelor, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Nu uitati sa introduceti si un meniu vegetarian alternativ in meniul final.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Condimente - Asafoetida
Asafoetida
Asafoetida este o planta cu radacini puternice si tulpina groasa, din familia patrunjelului, cu un m...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Descoperirea unui nou fel de mancare provoaca unui om mai multa fericire decat descoperirea unei noi stele"
Anthelme Brillat-Savarin
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro