Tips & tricks
Masurarea ingredientelor

Probabil stii si tu ca, secretul reusitei in bucatarie este, pe langa talent si multa rabdare, masurarea corecta a ingredientelor. Acesta a fost primul meu inconvenient la inceputurile experimentelor mele culinare, cand nu cunosteam semnificatia expresiilor de genul "faina cat cuprinde", "drojdie cat o nuca" sau "un praf de sare". Dar treptat, cu ajutorul mamei mele si uneori a paharului gradat, am reusit sa le inteleg si acum vreau sa te ajut si pe tine impartasindu-le.
Cand intalnesti intr-o reteta "o priza de sare" sau "un praf de sare" ( a pinch of salt in retetele americane) inseamna cantitatea pe care o prindem in trei degete. Ne putem referi si la alte condimente, nu doar la sare. "Un varf de cutit de sare" e chiar echivalentul cantitatii de sare pe care o poti lua pe varful unui cutit (cel cu varful rotund).
Poate vei consulta caietele vechi de retete ale mamei sau bunicii tale si atunci vei da cu siguranta peste expresia "drojdie cat o nuca". Aceasta este echivalentul a 50 grame, mai exact un cubulet de drojdie proaspata din comert. Pentru 1kg de faina este suficient sa adaugi 50g de drojdie proaspata, iar daca vrei sa folosesti uscata ajung 2 pliculete (a cate 7g).
"Faina cat cuprinde", sau "faina cata cere compozitia", inseamna ca vei pune faina treptat, in ploaie. La inceput pui faina astfel incat sa obtii o pasta, apoi pui treptat faina si omogenizezi in timpul asta. incetul cu incetul aluatul va lua o forma, nu va mai cere faina si se va dezlipi de peretii vasului in care framantam.
"Un pumn de orez" inseamna cantitatea de orez pe care o prinzi intr-o mana, sau ca sa fiu mai exacta, 3-4 linguri pline.
Unele retete prezinta cantitatile necesare in grame, iar altele in linguri. Iata mai jos o lista:
Faina
- o lingurita (a teaspoon)= 7 g
- o lingura rasa= 15 g
- o lingura cu varf (a table spoon)= 25 g
- o cana (a cup)= 150-200 g
Zahar tos
- o lingurita= 7 g
- o lingura= 25 g
- o cana= 250 g
- o ceasca de cafea= 125 g
Lapte
-o lingurita= 5ml
- o lingura= 20 ml
- o cana= 250ml
- o ceasca de cafea = 55 ml
Apa
- o lingurita= 5 ml
- o lingura= 15 ml
- o ceasca de cafea= 125 ml
- o cana= 200 ml
Asadar, pentru reusita prepararii bucatelor tale, este bine sa respecti cantitatile exacte din retete. Spor la gatit!
Cand intalnesti intr-o reteta "o priza de sare" sau "un praf de sare" ( a pinch of salt in retetele americane) inseamna cantitatea pe care o prindem in trei degete. Ne putem referi si la alte condimente, nu doar la sare. "Un varf de cutit de sare" e chiar echivalentul cantitatii de sare pe care o poti lua pe varful unui cutit (cel cu varful rotund).
Poate vei consulta caietele vechi de retete ale mamei sau bunicii tale si atunci vei da cu siguranta peste expresia "drojdie cat o nuca". Aceasta este echivalentul a 50 grame, mai exact un cubulet de drojdie proaspata din comert. Pentru 1kg de faina este suficient sa adaugi 50g de drojdie proaspata, iar daca vrei sa folosesti uscata ajung 2 pliculete (a cate 7g).
"Faina cat cuprinde", sau "faina cata cere compozitia", inseamna ca vei pune faina treptat, in ploaie. La inceput pui faina astfel incat sa obtii o pasta, apoi pui treptat faina si omogenizezi in timpul asta. incetul cu incetul aluatul va lua o forma, nu va mai cere faina si se va dezlipi de peretii vasului in care framantam.
"Un pumn de orez" inseamna cantitatea de orez pe care o prinzi intr-o mana, sau ca sa fiu mai exacta, 3-4 linguri pline.
Unele retete prezinta cantitatile necesare in grame, iar altele in linguri. Iata mai jos o lista:
Faina
- o lingurita (a teaspoon)= 7 g
- o lingura rasa= 15 g
- o lingura cu varf (a table spoon)= 25 g
- o cana (a cup)= 150-200 g
Zahar tos
- o lingurita= 7 g
- o lingura= 25 g
- o cana= 250 g
- o ceasca de cafea= 125 g
Lapte
-o lingurita= 5ml
- o lingura= 20 ml
- o cana= 250ml
- o ceasca de cafea = 55 ml
Apa
- o lingurita= 5 ml
- o lingura= 15 ml
- o ceasca de cafea= 125 ml
- o cana= 200 ml
Asadar, pentru reusita prepararii bucatelor tale, este bine sa respecti cantitatile exacte din retete. Spor la gatit!
Postat de Simona Stefanuca pe data de 2009-04-15 Vizualizari: 37963
Daca ti-a placut articolul Masurarea ingredientelor, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Nu faceti cumparaturile prea devreme ca sa nu folositi decat alimente proaspete.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Ardeii iuti Serrano
Ardei iuti Serrano (Capsicum annuum) sunt o specie de ardei iuti originari din Mexic unde se si cult...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
ulei
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta