193135987363285

Alimentatie sanatoasa

Home» Sfaturi Culinare» Alimentatie sanatoasa» Bolile cardio-vasculare si alimentatia

Bolile cardio-vasculare si alimentatia

      Trimite pe mail Printeaza
Bolile cardio-vasculare si alimentatia
Problemele de natura cardio-vasculara sunt cauzate de o crestere a aglomerarilor de grasime si colesterol in vasele de sange. Pe masura ce imbatranim si vasele de sange devin mai rigide si uzate si sarcina colesterolului este astfel mult mai usoara in a se depune pe peretii arterelor. Vasele de sange se ingusteaza cu timpul micsorand capacitatea inimii de a pompa suficient sange in intregul corp. Infarctul sau accidentele cerebrale pot aparea in aceste conditii in orice moment daca apare un blocaj serios cauzat de aglomerarile de grasime si colesterol.

In ce priveste colesterolul trebuie retinut ca acesta nu este nociv in complexitatea sa insa prin alimentatie neadecvata colesterolul poate favoriza un blocaj al vaselor de sange. Factorii suplimentari care conduc la un asemenea final nedorit sunt deja foarte cunoscuti. E vorba de fumatul in exces, obezitate, inactivitate, diabet, consumul in exces de sare, zahar si alcool. Prin reducerea sau eliminarea acestor factori de risc si schimbari semnificative in dieta zilnica s-a demonstrat clar ca se poate reduce simtitor riscul bolilor de natura cardio-vasculara.

In ce priveste alimentatia recomandata tuturor categoriilor de persoane, dar adresata in mod special celor cu risc crescut de accidente cardio-vasculare se cere reducerea la minim a consumului de grasimi alimentare, cresterea meselor pe baza de fructe, legume si cereale integrale, reducerea consumului de alcool si cafea precum si o atentie marita la consumul zilnic de sare si zahar care poate conduce la cresteri insemnate ale tensiunii arteriale. Foarte important este eliminarea tuturor alimentelor bogate in grasimi saturate, iar cantitatea de grasimi nesaturate nu trebuie sa depaseasca 70 grame pe zi.

Produse alimentare diferite de carne, oua si unt, dar la fel de bogate in acizi grasi pot si acestea produce aglomerari de grasime pe vasele de sange si este necesar sa fie tinut sub control si consumul de astfel de alimente. Biscuitii, prajiturile si alte produse de patiserie, pastele fainoase, si chiar margarina sunt periculoase din acest punct de vedere daca nu limitam consumul lor la un necesar zilnic, dar nu mai mult. Acest lucru poate fi usor cuantificat gratie etichetelor alimentare moderne care specifica cu precizie atat metodele de fabricare cat si cantitatile exacte ale fiecarui ingredient. Unii producatori chiar sunt interesati in a oferi produse cu continut redus de grasimi si de la acestia pot fi achizitionate in principal produsele cautate.

Daca va place carnea incercati sa eliminati toate grasimile inainte de a o gati si nu folositi uleiuri de floarea-soarelui si nici macar de masline ci preferati gratarul sau carnea fiarta. De evitat de fapt este cam orice tip de mancare prajita si e bine sa apelati la tigaia cu ulei alimentar cat mai rar. Pestele in ulei, la conserve, are proprietatea de a reduce nivelul de trigliceride din sange si este recomandat celor cu risc cardio-vascular. Incercati deci sa serviti astfel de mese saptamanal, dar nu abuzati ci limitati-va la doar 2 mese pe sapatamana. Puteti alterna pestele proaspat cu pestele conservat (sardine, macrou, somon, etc.).

Pe langa fructe si zarzavaturi proaspete, cunoscute pentru efectul benefic asupra sanatatii, mai puteti introduce in dieta zilnica si produse bogate in esteri de stanol vegetal sau fitosteroli cu rol in dizolvarea colesterolului si care pot fi intalniti in iaurturi si produsele din soia (lapte de soia, iaurt si substitut de carne). Vitaminele C, E si betacarotenii din legume si fructe au si un rol antioxidant si se recomanda cam 5 mese vegetale pe zi fie pentru a preveni fie pentru a reduce riscul accidentelor cardio-vasculare. Cerealele integrale si produsele bogate in fibre precum cartofii, orezul, ovazul si mazarea trebuie sa constituie macar o treime din dieta zilnica a oricarei persoane.

Alcoolul are si o functie benefica, daca este consumat in cantitati mici, ajutand la reducerea aglomerarilor de grasime din vasele de sange, dar poate de asemenea mari riscul accidentelor cardio-vasculare daca se consuma in cantitati mari fie saptamanal fie la ocazii. Consumati deci si putin alcool, dar cu masura si fara a face excese la sfarsit de saptamana sau la aniversari. Nu uitati nici de reducerea sau eliminarea cafelei si a bauturilor cu continut mare de cafeina si evitati total alimentele cu continut mare de sare si zahar.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-04-15 Vizualizari: 5917


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Bolile cardio-vasculare si alimentatia, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Trucuri de frumusete – Puterile nebanuite ale uleiului de cocos
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
Dafinul si sanatatea – De ce e recomandata „planta invingatorilor”
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Beneficiile cojilor de oua – De ce sa nu le mai arunci niciodata
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Sarea roz de Himalaya – Ce beneficii are pentru sanatate
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Migrenele, cauzate de lipsa anumitor vitamine din organism?
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Lamaie Kaffir
Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Citrus hystrix, lamaia Kaffir provine de la arbustul de gradi...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta intre un caine si un om"
Mark Twain
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro