193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi ...» Tips & t...» Carnea de pasare si masuri utile pentru siguranta alimentara...

Carnea de pasare si masuri utile pentru siguranta alimentara

      Trimite pe mail Printeaza
Carnea de pasare si masuri utile pentru siguranta alimentara
Carnea de pasare este unul dintre alimentele care se contamineaza foarte repede, nu intamplator producatorii si comerciantii fiind obligati sa o prezinte ambalata la cele mai bune standarde de calitate, iar carnea de pui si cea de curcan sunt doar doua dintre produsele din carne de pasare expuse contaminarii si, de asemenea, cumparate in cantitati mari de catre populatie.

Daca se achizitioneaza carne de pasare din magazinele serioase, atunci foarte probabil aceasta carne a fost ambalata corespunzator si vine deja la pachet in pungi bine sigilate de plastic, astfel putand fi depusa la rece in conditii de siguranta crescute. In cazul in care carnea de pasare adusa de la piata nu a fost insa ambalata corespunzator, este obligatoriu sa se spele sub jet de apa rece si sa fie bine scursa imediat dupa ce a fost adusa acasa si abia apoi sa fie ambalata corect, numai astfel putandu-se ulterior depozita la rece.

Temperaturile inalte distrug de regula toate bacteriile din carnea de pasare, chiar si atunci cand aceasta a fost contaminata, dar alte produse alimentare folosite la gatit pot fi si acestea contaminate prin contactul cu carnea de pasare, iar daca acestea nu sunt de asemenea preparate la temperaturi inalte atunci mai mult ca sigur ca bacteriile se vor transfera in garnitura sau salata preparate cu asemenea ingrediente si pot pune mari riscuri pentru sanatatea voastra.

Foarte important si recomandat de catre medici este ca toata carnea de pasare depozitata la rece sa fie folosita in maximum o saptamana de la data cand a fost cumparata, pentru ca indiferent cat de bun ar fi congelatorul, carnea de pasare tot poate sa prezinte unele riscuri pentru sanatate prin congelare indelungata. Nu cumparati cantitati mari din acest produs deoarece se gaseste din abundenta si nu se justifica deloc achiziitionarea de carne de pasare in cantitati prea mari.

Carnea de pasare deja congelata nu trebuie sa se decongeleze niciodata la temperatura camerei, ci intotdeauna in frigider, unde se va decongela intr-un timp mai indelungat, dar in niste conditii mai bune decat la temperatura camerei. Alternativ, din lipsa de timp, se poate apela si la apa rece sau, mai rar, la cuptorul cu microunde, atunci cand acesta este prevazut si cu o astfel de functie.

Tot sangele si stropii de apa care provin de la carnea de pasare decongelata trebuie curatati, carnea trebuind sa se afle mereu intr-un recipient din inox, iar alte alimente trebuind sa fie ferite de contaminarea cu apa sau sangele din carnea de pasare. Toate suprafetele unde aceste lichide au ajuns pot fi apoi igienizate corect odata incheiat procesul de gatit.

Instrumentele si recipientele folosite la prepararea carnii de pasare trebuie curatate temeinic, niciodata in graba, deoarece pe masura cresterii temperaturii atmosferice cresc exponential si riscurile contaminarii cu unele culturi de bacterii foarte periculoase pentru sanatate, provenite din carnea de pasare. In mod special, suprafetele de tocat si de transat vor trebui spalate foarte bine la final, pentru a se evita astfel orice risc pentru sanatate.

Carnea de pasare este recomandat sa fie intotdeauna fiarta indelung chiar si daca urmeaza sa fie gatita la gratar, iar puiul sau gaina intreaga de asemenea ar trebui fierte bine si abia apoi umplute cu compozitia dorita si date la cuptor. Este cea mai sigura metoda de eliminare a tuturor bacteriilor>/b> care ar putea fi prezente in carnea de pasare si este indicata mai ales pentru familiile cu copii mici.

Temperatura optima pentru gatitul la cuptor a carnii de pasare se situeaza intre 165-170 de grade Celsius si niciodata mai mult, pentru a se evita astfel carbonizarea alimentelor si a se putea consuma un preparat gustos, dar si sanatos. Temperaturile mai mici de 165 grade Celsius sunt de asemenea periculoase pentru sanatatea voastra si e bine sa se respecte intocmai instructiunile corecte pentru gatitul acestui produs alimentar.

Unele persoane folosesc si zeama de carne de pasare si chiar si resturile de la friptura de pasare pentru a prepara alte feluri de mancare, dar acestea sunt considerate sanatoase si bune de introdus la gatit tot in aceeasi zi in care au fost preparate, altfel prezentand riscuri pentru sanatate chiar si daca se depun in conditii optime la rece.

Foarte placuta la gust si un preparat favorit pentru multe persoane, carnea de pasare se consuma din abundenta si in Romania ca si oriunde altundeva, dar asta nu va incuraja si ignorarea masurilor de igiena si siguranta alimentara, nu putini fiind cei care au experimentat pe propria piele efectele negative ale infectarii cu carne de pasare alterata sau gatita necorespunzator.
A nu se uita in consecinta de riscurile mari pentru sanatate pe care le poate aduce contaminarea carnii de pasare si a altor produse alimentare cu bacterii foarte periculoase pentru organismul vostru.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2012-04-04 Vizualizari: 6008


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Carnea de pasare si masuri utile pentru siguranta alimentara, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Ce este masa de Craciun fara o pastrama de porc delicioasa servita familiei si invitatilor?
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Ardeii Jalapeno
Cunoscuti in varianta lor uscata si sub denumirea de ardei iuti chipotle, ardeii Jalapeno sunt origi...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Uneori e mai bine sa stai cu oile, care tac si-si cauta doar hrana si apa, sau sa stai cu cartile, care povestesc istorii de necrezut numai atunci cand omul vrea sa le asculte. Dar cand vorbesti cu oamenii, spun niste lucruri de nu stii ce sa le raspunzi"
Paulo Coelho
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro