193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Gatitul cu energie solara

Gatitul cu energie solara

      Trimite pe mail Printeaza
Gatitul cu energie solara
Tehnologia a evoluat atat de mult, incat in prezent este posibil sa se gateasca mese in toata regula facandu-se apel exclusiv la temperatura razelor solare, dar cu ajutorul unor recipiente si instrumente de gatit speciale, care pot creste exponential temperaturile generate de energia solara.

Exista astfel puse la dispozitia doritorilor mini-cuptoare din materiale speciale acompaniate de reflectoare foarte ingenios construite care pot mentine constanta temperatura la gatit, uneori fiind necesar sa se invarta "cuptorul" dupa lumina razelor solare, iar alteori fiind de ajuns sa fie expus acesta direct la soare pentru a se gati preparatele dorite.

Pe langa mini-cuptoarele incinse de caldura soarelui, la gatitul acesta ecologic se mai pot folosi oale negre, confectionate tot din materiale speciale, precum si tot felul de borcane si boluri care vin echipate cu un capac deosebit, care sa previna craparea lor pe durata gatitului.

In mod de-a dreptul paradoxal, gatitul la temperatura soarelui poate fi de mare succes si nici nu necesita timpi de preparare mult mai mari decat gatitul la cuptorul traditional, dar este necesara dobandirea unei experiente bune pentru a se putea apoi gati la superlativ si prin aceasta inedita metoda.

Tehnici pentru gatitul cu energie solara
Cele mai multe dintre tehnicile clasice de gatit pot fi folosite si la gatitul "solar", aici prajirea alimentelor, fierberea sau rumenirea lor facandu-se ca de obicei, dar prin apelul la aceleasi ustensile si recipiente speciale de gatit.

Si gatitul la temperatura razelor soarelui pune aceleasi probleme de siguranta alimentara si prevenire a accidentelor ca si gatitul traditional, din acest motiv fiind necesare si aici precautii extinse pentru a se indeparta cu succes toate riscurile pentru sanatate.

Cerealele, painea de casa, legumele, carnea, ouale, pestele, pastele fainoase, supele, orezul sau preparatele traditionale la cuptor pot fi gatite cu succes si prin metoda expunerii la temperatura razelor solare, simple demonstratii facute de bucatarii priceputi la aceasta tehnica de gatit putand sa lase pe toata lumea cu gura cascata de cat de simplu si economic decurge gatitul "la soare".

Desigur ca este nevoie de zile calduroase si de temperaturi similare cu cele atinse in Romania in lunile iulie si august pentru a se gati mesele favorite in timp util, insa eforturile inginerilor care au pus la punct o asemenea tehnologie ieftina de gatit merita toata lauda, fiind foarte util si chic de folosit gatitul cu energie solara atat la mare, pe litoral, cat si in mediul rural, unde gazul nu este intotdeauna disponibil la discretie.

Foto: Wikipedia





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2012-04-11 Vizualizari: 3806


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Gatitul cu energie solara, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Procurati-va branza, ouale, laptele si smantana cat mai proaspete si dintr-o sursa de incredere.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Maioneza
Maioneza este un condiment obtinut din ulei vegetal, galbenus de ou si otet sau zeama de lamaie. Are...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Femeia este o mancare pentru zei, gatita de diavoli"
William Shakespeare
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro