Tips & tricks
Sfaturi pentru ceasca de ceai perfecta

Ceaiul este a doua cea mai consumata bautura din lume, dupa apa. Are o istorie indelungata, fiind intrebuintat pentru prima oara de locuitorii provinciei Yunnan (China). A fost introdus treptat in consum, fiind utilizat mai intai drept condiment sau fiert in mancaruri.
Ceaiul verde este un excelent ingredient, datorita aromei sale si a beneficiilor pentru sanatate. Consumul acestuia este asociat cu o stare mentala de calm, vigilenta si concentrare. Iata cateva modalitati de preparare a acestuia:
Pentru a prepara ceai verde cu orez aveti nevoie de apa (850 ml), 2-3 lingurite de ceai verde cu iasomie si o jumatate de ceasca de orez cu bob lung. Orezul se prajeste in wok pana cand devine auriu (fara ulei); intr-un ceainic se amesteca 5 lingurite de orez si 2 lingurite de ceai verde, iar deasupra se toarna apa clocotita. Se lasa 2-3 minute apoi se strecoara. Se consuma cald.
Traditia ceaiului verde include si consumarea acestuia rece, in timpul zilelor calduroase de vara. Se poate prepara direct cu gheata, pentru a nu permite cafeinei, care are un gust amarui, sa se difuzeze in ceai (infuzare cu gheata ce se topeste la temperatura camerei).
Se mai poate lasa in frigider la infuzat intre 3 si 6 ore, amestecandu-se din cand in cand. Cand ceaiul are culoarea verde-aurie este gata pentru consum. Se strecoara si se pastreaza in frigider.
Mai exista si varianta oparirii frunzelor sau plicurilor de ceai, pentru 2-3 minute. Cu acest ceainic pentru microunde puteti incalzi rapid o cantitate mai mare de apa.
Daca ceaiul a fost introdus prea devreme in frigider, acesta poate capata un aspect opac. Pentru un ceai limpede, turnati putina apa fierbinte peste acesta si amestecati. De asemenea, puteti adauga gheata imediat dupa fierbere. Se amesteca pana aceasta se topeste, apoi se da la rece.
În mod traditional, ceaiul verde nu se indulceste pentru a putea savura gustul natural dar, daca doriti, o puteti face adaugand zahar sau miere in cantitati mici.
Ceaiul verde este produs din aceeasi planta din care se prepara si ceaiul negru (Camellia sinensis). Difera doar procesul de preparare.
Depozitat corect, ceaiul negru poate avea o perioada de valabilitate de pana la 2 ani. Folosind aceasta cutie din bambus puteti conserva etans pliculetele dvs!
Prepararea si servirea ceaiului este o arta. Iata cateva din cele mai populare metode, adunate din diverse colturi ale lumii:
Metoda chinezeasca
(Gaiwan - dupa denumirea bolului din care se bea ceaiul)
Ceasca de ceai se clateste cu apa fierbinte si se adauga imediat frunzele de ceai (1-2 lingurite) care se inmoaie in apa fierbinte, urmata de infuzare.
In functie de tipul de ceai, temperatura apei variaza astfel:
• ceai verde: temperatura apei trebuie sa fie sub cea de fierbere (50-60°C) cu o infuzare mai lunga (5-10 min.);
• ceai oolong: 3 minute la 80°C;
• ceai negru: 2-3 minute la 85°C;
• ceai pu-erh: intre 3 si 5 min. la 100°C, in functie de cat de puternica doriti sa fie aroma.
Daca frunzele sunt de buna calitate pot fi folosite pentru o a doua si chiar o a treia infuzie.
Metoda marocana
Se clatesc frunzele cu apa fierbinte; peste frunzele inmuiate se pune menta si zahar apoi se toarna apa clocotita.
Metoda englezeasca
Se incalzeste ceainicul, se adauga frunzele de ceai si se toarna apa fierbinte (nu clocotita). Se infuzeaza 3-5 minute. Se adauga in functie de dorinta zahar, lamaie sau lapte. Aceasta cutie pentru ceai va va ajuta la o mai buna organizare a pliculetelor!
Metoda ruseasca
Intr-un ceainic se prepara o infuzie concentrata din care se toarna cate putin intr-o ceasca si se completeaza cu apa calda din samovar.
Stiati ca...
...Irlanda este tara cu cel mai mare consum de ceai pe cap de locuitor (o medie de 4 cesti pe zi).
...in Sri Lanka si Hong Kong ceaiul se bea cu lapte.
...in Iran ceaiul nu se bea cu niciun ingredient insa exista obiceiul de a pune in gura un cub de zahar inainte de a sorbi pentru a-i indulci gustul.
Ceaiul verde este un excelent ingredient, datorita aromei sale si a beneficiilor pentru sanatate. Consumul acestuia este asociat cu o stare mentala de calm, vigilenta si concentrare. Iata cateva modalitati de preparare a acestuia:
Se mai poate lasa in frigider la infuzat intre 3 si 6 ore, amestecandu-se din cand in cand. Cand ceaiul are culoarea verde-aurie este gata pentru consum. Se strecoara si se pastreaza in frigider.
Daca ceaiul a fost introdus prea devreme in frigider, acesta poate capata un aspect opac. Pentru un ceai limpede, turnati putina apa fierbinte peste acesta si amestecati. De asemenea, puteti adauga gheata imediat dupa fierbere. Se amesteca pana aceasta se topeste, apoi se da la rece.
În mod traditional, ceaiul verde nu se indulceste pentru a putea savura gustul natural dar, daca doriti, o puteti face adaugand zahar sau miere in cantitati mici.
Ceaiul verde este produs din aceeasi planta din care se prepara si ceaiul negru (Camellia sinensis). Difera doar procesul de preparare.
Depozitat corect, ceaiul negru poate avea o perioada de valabilitate de pana la 2 ani. Folosind aceasta cutie din bambus puteti conserva etans pliculetele dvs!
Prepararea si servirea ceaiului este o arta. Iata cateva din cele mai populare metode, adunate din diverse colturi ale lumii:
Metoda chinezeasca
(Gaiwan - dupa denumirea bolului din care se bea ceaiul)
Ceasca de ceai se clateste cu apa fierbinte si se adauga imediat frunzele de ceai (1-2 lingurite) care se inmoaie in apa fierbinte, urmata de infuzare.
In functie de tipul de ceai, temperatura apei variaza astfel:
• ceai verde: temperatura apei trebuie sa fie sub cea de fierbere (50-60°C) cu o infuzare mai lunga (5-10 min.);
• ceai oolong: 3 minute la 80°C;
• ceai negru: 2-3 minute la 85°C;
• ceai pu-erh: intre 3 si 5 min. la 100°C, in functie de cat de puternica doriti sa fie aroma.
Daca frunzele sunt de buna calitate pot fi folosite pentru o a doua si chiar o a treia infuzie.
Metoda marocana
Se clatesc frunzele cu apa fierbinte; peste frunzele inmuiate se pune menta si zahar apoi se toarna apa clocotita.
Metoda englezeasca
Se incalzeste ceainicul, se adauga frunzele de ceai si se toarna apa fierbinte (nu clocotita). Se infuzeaza 3-5 minute. Se adauga in functie de dorinta zahar, lamaie sau lapte. Aceasta cutie pentru ceai va va ajuta la o mai buna organizare a pliculetelor!
Metoda ruseasca
Intr-un ceainic se prepara o infuzie concentrata din care se toarna cate putin intr-o ceasca si se completeaza cu apa calda din samovar.
Stiati ca...
...Irlanda este tara cu cel mai mare consum de ceai pe cap de locuitor (o medie de 4 cesti pe zi).
...in Sri Lanka si Hong Kong ceaiul se bea cu lapte.
...in Iran ceaiul nu se bea cu niciun ingredient insa exista obiceiul de a pune in gura un cub de zahar inainte de a sorbi pentru a-i indulci gustul.
Postat de Oana Vasile pe data de 2012-05-09 Vizualizari: 3362
Daca ti-a placut articolul Sfaturi pentru ceasca de ceai perfecta, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Frisca este obligatorie de sarbatori deci cautati sa fie pe cat posibil si proaspata, si foarte gustoasa.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Piper Szechuan
Piperul Szechuan (Sichuan) isi trage numele de la o provincie din China, unde este des utilizat in b...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
glicemiei'A=0
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta