193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Tehnici de gatit pentru persoanele singure

Tehnici de gatit pentru persoanele singure

      Trimite pe mail Printeaza
Tehnici de gatit pentru persoanele singure
Atunci cand locuiesti singur exista si avantaje de necontestat, dar si mici dezavantaje, iar gatitul poate fi uneori o povara mai mare decat ne putem imagina mai ales daca abia ne-am despartit de atmosfera comoda a locuintei parintesti. Uneori pare simplu pentru ca trebuie sa gatesti doar pentru tine, dar se intampla sa mai ai si oaspeti sau sa fii prea ocupat, iar in aceste situatii e normal sa vrei sa stapanesti cateva tehnici simple si utile care sa iti faca viata mai usoara si din acest punct de vedere.

Pentru o persoana singura frigiderul este centrul universului culinar aici putand fi stocate alimentele si felurile de mancare chiar si pentru o intreaga saptamana. Ceea ce trebuie retinut insa este ca nu toate felurile de mancare se pastreaza la fel de bine in frigider si oricum nu se face acest lucru la intamplare. E recomandat deci ca tot ceea ce punem la rece sa fie ambalat cat mai etans si congelat sau doar racit in functie de gradul de perisabilitate inscris pe ambalaj si durata medie de conservare a resturilor alimentare.

Legumele si fructele se vor pastra la frigider mai multa vreme pe cand carnea sau ciorba ori tocanita trebuie consumate intr-un interval de maxim 3-4 zile de cand au fost preparate. Pentru gatit e bine sa investiti destul de serios in cratite si tigai, un mixer bun si toate ustensilele necesare prepararii temeinice a felurilor de mancare diverse. Un aparat de prajit painea este de asemenea foarte de folos pentru micul-dejun, iar un set complet de recipiente adecvate servirii civilizate a mesei poate face diferenta intre a fi acasa si a te afla doar in tranzit.

La cumparaturi puteti folosi din plin oferta comerciala alegand produse care se pastreaza pe termen lung precum cerealele fortificate, orezul, legumele uscate, supele sau ciorbele instant si fructele uscate. Nu uitati nici de sare, zahar, faina si uleiul vegetal care pot lipsi din locuinta personala exact atunci cand te astepti mai putin. Cumparaturile e bine sa le faceti o data sau de doua ori pe luna acolo unde stiti ca veti beneficia de reduceri de pret si de o oferta calitativa destul de convenabila.

Cel mai simplu mod de a scapa de bataile de cap cu gatitul este planificarea in avans a felurilor de mancare pe durata unei saptamani. Daca pierdeti putin timp cu stabilirea unei diete echilibrate unde sa se regaseasca mai toate vitaminele si mineralele necesare mentinerii sanatatii dumneavoastra atunci ati scapat de orice probleme si totul devine brusc floare la ureche. Tot acum veti descoperi ca mai aveti nevoie si de tot felul de condimente sau chiar ustensile de bucatarie de care ati uitat anterior si veti putea merge sa le procurati din timp.

Cea mai dificila parte pentru persoanele care locuiesc singure este sa renunte la gustarile rapide tip bufet sau hrana rece optand apoi pentru mese calde si sanatoase. Daca reusiti sa scapati de acest pericol veti putea spune ca va indreptati pe un drum bun care sa va ajute de minune atunci cand nu veti mai dori sa va petreceti vremea de unul singur. Ce puteti pastra din obiceiurile dumneavoastra vechi este cate o gustare frugala in fata televizorului sau doar asa pe apucate insa inlocuiti mancarea nesanatoasa cu fructe proaspete sau rontaiti cate un morcov, doi asa de placere.

Unii solitari prefera sa prepare doar un singur fel de mancare si nu doua, iar in aceasta situatie este foarte bine daca se pot combina ingredientele astfel incat sa fie regasite mai multe elemente nutritive in acelasi fel de mancare. Ouale pot fi usor insotite de ceapa, patrunjel sau marar proaspat ori salata verde. O tocanita de asemenea poate contine nu doar carnea mult dorita, dar si multe zarzavaturi si legume deosebit de binevenite. Nu faceti abuz de dulciuri, dar nici nu le evitati doar pentru ca nu e la indemana sa mai pregatiti si un desert. Exista servicii bune si din acest punct de vedere si puteti din cand in cand sa apelati si la produsele firmelor de patiserie.

Atunci cand mancarea se prepara pentru mai multe persoane exista pareri pro si contra care vor ajuta la mentinerea unei diete sanatoase, dar cand esti de unul singur cazi usor prada alimentatiei neechilibrate si trebuie verificat in permanenta daca ingredientele folosite sunt nu doar in termenul lor de garantie, dar si daca nu contin prea multe elemente periculoase pentru sanatate. Oricat de greu v-ar veni faceti imediat schimbarile care se impun atunci cand constatati ca ati consumat prea mult dintr-un produs suspect din acest punct de vedere.

Ca reguli generale nu uitati sa aruncati toate resturile alimentare daca au fost lasate mai mult de 2 ore la temperatura camerei si nici nu le consumati pe cele din frigider mai vechi de 4 zile. Daca aveti produse congelate care au depasit termenul de doua luni atunci e bine sa le aruncati si pe acestea chiar daca vi se par inca bune pentru consum. Foarte important, nu va temeti sa gatiti singuri. Cu timpul, odata cu castigarea unei bune experiente, veti descoperi ca este o activitate placuta si chiar veti dori sa progresati mai mult in demersurile dumneavoastra atunci cand mandria de bucatar "profesionist" isi va face simtita prezenta.





Postat de Lucia Mihailescu pe data de 2009-04-20 Vizualizari: 4572


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Tehnici de gatit pentru persoanele singure, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Mazare Gunga
Cunoscuta si sub denumirea traditionala de toor dal, mazare de Congo sau gandule, mazarea Gunga este...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ce este omul cand folosinta timpului sau sunt numai somn si mancare, o vita si nimic mai mult"
William Shakespeare
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro