193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Despre branzeturile frantuzesti

Despre branzeturile frantuzesti

      Trimite pe mail Printeaza
Despre branzeturile frantuzesti
"Cum poti sa conduci o natiune care are mai mult de 200 de sortimente de branza?" De cand a spus aceste cuvinte generalul Charles de Gaulle au trecut foarte multi ani, in prezent, in Franta fiind mai mult de 1.000 de sortimente, dintre care 400 omologate.

Sa intrebi cand a fost facuta prima felie de branza inseamna, de fapt, sa studiezi umanitatea. A aparut spontan, din lapte inchegat lasat sa intre in contact cu aerul? Sau a fost descoperita accidental in Mesopotamia, acum foarte multi ani, de un cioban care a uitat laptele intr-un recipient facut din cheag de capra? Raspunsul nu se stie, dar e cert faptul ca Franta este patria branzeturilor. In plus, cu aproximativ 24.4 kg de branza anual de persoana, cat s-a inregistrat in 2003, poporul francez este cel mai mare consumator de branzeturi la nivel mondial.

De ce este speciala branza facuta in tara lui Charles de Gaulle? In primul rand, pentru ca este frantuzeasca. Originea in sine spune foarte multe despre produs. Cand vezi pe eticheta "Made in France", deja te astepti la ceva de calitate superioara.
In al doilea rand, pentru ca factorii naturali si umani sunt foarte importanti. Sortimentul Beaufort nu e branza Beaufort cu adevarat daca nu se pregateste pe pasunile montane ale Alpilor. Ar fi de neconceput incercarea de obtinere a ei in tinuturile Normandiei. Fiecare regiune / localitate are tehnica sa de inchegare a laptelui, care o diferentiaza nu numai pe plan zonal, ci national.

Pentru a stabili veridicitatea diverselor sortimente, producatorii trebuie sa obtina avizul AOC (Agentia de Certificare a Originii). Acesta are in vedere atat conditiile de mediu, cat si interventia omului in procesul de prelucrare a laptelui. Asadar, AOC contureaza "identitatea" fiecarui produs.
Foarte multe sortimente de branza sunt obtinute din lapte de vaca, insa dintre acestea numai 29 au certificat AOC (Camembert de Normandie, Beaufort, Saint-Nectaire, Munster etc.) Dintre produsele facute din lapte de capra, aviz AOC au primit 12 (Pélardon, Picodon, Pouligny Saint-Pierre, Selles sur Cher, Chevrotin etc.) Branza frantuzeasca se mai obtine si din lapte de oaie, insa numai doua asemenea sortimente au certificat AOC.

Pe plan mondial se stie ca exista 7 tipuri de branza frantuzeasca: alba cu mucegai (Brie de Meaux, Camembert de Normandie), branza in scoarta de copac (Epoisses, Livarot, Munster, Pont-l'Evêque), branza pe jumatate cruda (Tomme, Morbier, Raclette), branza lasata la invechit (Beaufort, Comte), branza albastra (Fourme d'Ambert, Roquefort), branza din lapte de capra (Fleur du Maquis, Rocamadour, Sainte-Maure de Touraine, Soignon) si branza din lapte de oaie (Ossau-Iraty).

Potrivit legislatiei, branza inseamna aliment fermentat sau nu, maturat sau nu, obtinut din productia de la ferma (lapte – mai mult sau mai putin smantanit – sau crema ori lapte batut). In plus, prin lapte se intelege un produs care nu a fost supus unei temperaturi de prelucrare mai mari de 37 de grade Celsius. In acest fel isi pastreaza proprietatile.

Laptele se pasteurizeaza pana la temperaturi de 72 de grade, in jur de 20-30 de secunde, timp in care din el dispare orice forma de agent patogen. Apoi, pentru obtinerea produsului in cauza, laptelui i se adauga bacteria lactica.

Asadar, indiferent de motivul pentru care mergeti in Franta, nu trebuie sa ratati degustarea diverselor sortimente de branzeturi. Si nici nu trebuie sa va multumiti cu doua–trei feluri. Fiecare are savoarea sa, care ii da nota de autenticitate.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-05-18 Vizualizari: 3459


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Despre branzeturile frantuzesti, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Maioneza
Maioneza este un condiment obtinut din ulei vegetal, galbenus de ou si otet sau zeama de lamaie. Are...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Singuratatea este pentru spirit ceea ce hrana este pentru corp"
Seneca
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro