193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi ...» Tips & t...» Cum se potrivesc vinurile cu preparatele culinare...

Cum se potrivesc vinurile cu preparatele culinare

      Trimite pe mail Printeaza
Cum se potrivesc vinurile cu preparatele culinare
Cea mai apreciata bautura din lume continua sa fie vinul. A cultiva diverse soiuri de struguri, a obtine cea mai limpede si aromata licoare bahica reprezinta cu adevarat o arta. In familiile cu sange albastru continua sa fie o traditie educatia privind recunoasterea valorii unui sortiment de vin.

Atat in privinta obtinerii lui, cat si a servirii sunt cateva reguli bine punctate. Daca vinul rosu merge cu carne rosie, cel alb se potriveste cu preparatele din peste si carne de pasare. Acest lucru nu inseamna ca nu se poate si invers, dupa gustul si dorinta fiecaruia.

Vinul alb
Din categoria vinului alb, cele mai renumite sunt: Chardonnay, Riesling, Pinot Gris si Sauvignon Blanc.
Chardonnay se obtine din struguri, aroma si savoarea lui fiind usor influentate de locul in care au fost cultivati strugurii si unde a fost pregatit. Cand e pus in butoi de stejar, capata o aroma de unt si miere de albine. Cand e ambalat in recipient de otel, are o nuanta mai proaspata. Vinul Chardonnay este specific Burgundiei, o zona din Franta, dar se prepara si in California, tocmai peste ocean. Sortimentele cu mai multe minerale, precum Chablis, se potrivesc cu peste, fructe de mare, pui prajit etc.

Intrucat este foarte cunoscut, Chardonnay se regaseste intr-o oferta variata si poate avea aroma de: mar, pere, lamaie, miere de albine, unt, piersica etc. Este asociat in special mancarurilor pe baza de oua si branza.

Riesling are un gust racoros si reprezinta varianta mai proaspata a Chardonnay si Sauvignon Blanc. Se prepara din mar verde, pere si lime. In timp, prinde aroma de miere de albine. Este specific Germaniei, regiunii Alsacia, din Franta, Finder Lake din New York si unor zone din Australia si din statul american Washington. Se serveste cu mancaruri picante (mexicane, thailandeze etc.), cu carne de pui si porc, cu salate, pateuri etc. Un vin Riesling dry insoteste de minune carnati, salate cu paste, iar unul semi-dry sparanghel, prosciutto, sushi, mezeluri.

Pinot Gris este preparat din struguri si are un gust usor picant. Se potriveste cu paste si salate cu fructe de mare, friptura de pui etc.

Sauvignon Blanc este un vin alb, proaspat si foarte aromat. Are ceva care aduce a grapefruit. E foarte renumit pe Valea Loirei, din Franta. De obicei, trebuie servit alaturi de arome puternice, precum salata de ridiche neagra, dar merge de minune si cu fructe de mare, carne de pui, mancaruri vegetariene, foie gras etc.

Vinul rosu
Din categoria vinului rosu se remarca: Merlot, Cabernet Sauvignon si Pinot Noir.
Merlot este un vin fin, cu arome ierbale si fructate, foarte asemanatoare cu ale Cabernetului. Poate fi gasit pe piata cu arome de prune, afine si, uneori, de menta, ciocolata si eucalipt. Trebuie servit cu gratar de carne de vita, friptura de pui, mancaruri turcesti etc.

Cabernet Sauvignon e cartea de vizita a regiunii franceze Bordeaux, regele vinurilor. Si acesta poate avea arome de afine, prune, iar daca este imbuteliat in stejar, capata aroma de vanilie, ciocolata, cafea si cedru. Se potriveste cu mancarurile din carne de oaie, pasare, vita si rata, dar si cu ciuperci.

Pinot Noir este obtinut dintr-un sortiment de struguri care se cultiva mai greu. Se remarca pe plan mondial prin aspectul ca de catifea si printr-o intensitate a gustului deosebita. Are aroma de capsuni, zmeura si cirese. In timp, capata gust si de ciuperci. Se serveste la o masa cu somon, ciuperci si carne de rata. Despre Pinot Noir se spune ca are o vechime de mai mult de 2.000 de ani.

Vinul rose este perfect pentru o vreme calduroasa, cand vrei ceva racoritor si proaspat. Diferenta dintre vinul roz si cel rosu depinde de cat de mult e lasata coaja strugurelui sa absoarba sucul fructului. Se potriveste cu pizza, salate din carne de vita etc.

Vinul Syrah (Shiraz) este foarte aromat, avand nuante condimentate, dar e absolut delicios. Se serveste cu burgeri, peste la gratar, mancaruri pe baza de carne de miel, si, bineinteles, cu branzeturi frantuzesti.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-05-23 Vizualizari: 3828


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Cum se potrivesc vinurile cu preparatele culinare, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Faceti o lista cu ingredientele pe care le aveti si o alta cu cele de care va mai fi nevoie.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Semintele paradisului
Semintele paradisului (Aframomum melegueta) sunt inrudite cu ghimbirul si provin din familia Zingibe...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Linistea este calmul mintii, este pentru spirit ceea ce somnul este pentru corp, hrana si improspatare"
William Penn
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro