193135987363285

Alimentatie sanatoasa

Home» Sfaturi Culinare» Alimentatie sanatoasa» Spanacul - sanatate naturala

Spanacul - sanatate naturala

      Trimite pe mail Printeaza
Spanacul - sanatate naturala
Popeye Marinarul, unul dintre cele mai celebre personaje de desene animate, e renumit pentru cutiile cu spanac pe care le avea tot timpul la el si la care apela atunci cand ii trebuia multa forta sa se lupte cu vreun adversar. Cu totii stim ca prindea puteri imense, dar am fi surprinsi sa constatam ca astfel se ferea de inflamatii, stres, probleme cardiovasculare, boli de oase, cancer etc.

Nutrienti
Dintre cele mai sanatoase legume din lume, spanacul se remarca in ceea ce priveste continutul de nutrienti. Bogat in vitamine si minerale, el are putere antioxidanta mare. Spanacul este una din cele trei legume la care se recomanda fierberea pentru a reduce concentratia de acid oxalic.

O noua categorie de nutrienti descoperiti in spanac e reprezentata de glicoglicerolipide. Acestea sunt principalele molecule grase din membranele organelor sensibile la lumina din majoritatea plantelor. Sunt indispensabile in procesul de fotosinteza. In orice caz, un studiu recent efectuat in laboratoare a aratat ca glicoglicerolipidele din spanac pot proteja sistemul digestiv in special de inflamatii.

Vitamine
Majoritatea flavonoidelor si carotenoidelor din spanac care previn inflamatiile actioneaza si ca antioxidanti. Intrucat aceasta leguma este o sursa excelenta de vitamina C, vitamina E, mangan si betacaroten, precum si de zinc si seleniu, nu e de mirare ca actioneaza si impotriva stresului. Acesta poate avea efecte si asupra vaselor de sange, spre exemplu, determinand aparitia tensiunii. Interesant de stiut este faptul ca peptidele din spanac scad presiunea sangelui prin inhibarea enzimei numite angiotensin.

Tot la acest capitol trebuie amintit faptul ca spanacul are o cantitate importanta de vitamina C. Potrivit unor cercetari recente, frunzele care arata mai proaspete au mai multa vitamina C decat cele care sunt destul de decolorate. Autorii studiilor sugereaza ideea ca un supliment de vitamina C mai mare protejeaza toti fitonutrientii sensibili la oxigen din frunze si le face sa arate mai proaspete, nu vestede.

Impotriva cancerului
Intr-un alt studiu, cu privire la riscul dezvoltarii cancerului de prostata si la consumarea legumelor, printre care spanac, broccoli, conopida, varza de Bruxelles etc., numai spanacul s-a remarcat cu o protectie semnificativa impotriva acestei boli. Interesant de stiut este faptul ca el ofera o protectie destul de mare mai ales impotriva cancerului de prostata agresiv, adica cel aflat in stadiile III sau IV.

Autorii studiului nu au vorbit si despre substantele specifice din spanac care ar putea avea un aport in evitarea riscului dezvoltarii cancerului de prostata. Oricum, se stie sigur ca in spanac se gasesc din belsug carotenoide anti-cancer unice – numite epoxixantofile –, desi e posibil sa nu fie absorbite precum altele, gen betacaroten sau luteina.

Mai mult, proprietatile anti-cancer ale spanacului au atras atentia oamenilor de stiinta si i-au determinat sa produca niste extracte din spanac care sa incetineasca riscul dezvoltarii cancerului de stomac.

Beneficii pentru sistemul osos
Vitamina K din spanac este deosebit de importanta pentru sanatatea sistemului osos. Vitamina K1 ajuta la prevenirea aparitiei fracturilor. In plus, bacteriile din intestinele noastre transforma K1 in vitamina K2, care activeaza osteocalcina, o importanta proteina non-colagena din oase. Aceasta din urma are rolul de a pastra calciul in oase.

Depozitarea – o problema?
Multi oameni sunt ingrijorati cu privire la continutul de nutrienti din legumele sensibile, gen spanac, intrucat aceste legume sunt depozitate in cutii de plastic si mereu supuse luminii.

Potrivit unui studiu recent in domeniul alimentatiei, antioxidantii din spanac nu sunt afectati de conditiile unei asemenea depozitari. De fapt, continutul de nutrienti, atunci cand este expus constant la lumina, e chiar mai mare decat in cazurile in care spanacul se tine in intuneric complet. Studiul s-a desfasurat pe perioada a 9 zile, iar spanacul a fost tinut la o temperatura de 9 grade Celsius.

Asadar, indiferent ce tip de spanac mananci, este important de stiut ca el previne aparitia multor probleme de sanatate.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-05-25 Vizualizari: 1911


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Spanacul - sanatate naturala, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Trucuri de frumusete – Puterile nebanuite ale uleiului de cocos
Majoritatea produselor de infrumusetare contin nu doar parabeni, ci si multe alte substante daunatoare. Ca sa ai grija de tine, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si aspectul, o alternativa efici
Dafinul si sanatatea – De ce e recomandata „planta invingatorilor”
De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in ca
Beneficiile cojilor de oua – De ce sa nu le mai arunci niciodata
Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja. Uite catev
Sarea roz de Himalaya – Ce beneficii are pentru sanatate
Ai vazut, cu siguranta, sare roz de Himalaya prin supermarketuri si pe la magazinele naturiste. Stii cum arata, dar nu stii ce beneficii are. Ei bine, sunt o multime de motive care ne demonstreaza cat
Migrenele, cauzate de lipsa anumitor vitamine din organism?
Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie? In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Chana dal
Dal este un fel de mancare specific Indiei si zonelor invecinate, care se realizeaza din legume boab...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"In societatea noastra "fericirea" este un produs de casa!"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro