193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Sparanghelul - sfaturi pentru gatit

Sparanghelul - sfaturi pentru gatit

      Trimite pe mail Printeaza
Sparanghelul - sfaturi pentru gatit
Sparanghelul se cultiva de mai bine de 2 milenii in spatiul mediteranean. El mai este denumit si leguma regala, datorita Regelui Ludovic al XVI-lea al Frantei, care a ordonat amenajarea unor solarii speciale pentru cultivarea tot timpul anului a acestei plante.
Atunci cand alegem sparanghelul trebuie sa fim atenti la culoare, varfuri, prospetime. Astfel, planta trebuie sa fie de un verde deschis, cu nuante purpurii catre varfuri, iar in partea mai lemnoasa, alba. Daca varfurile nu sunt compacte, ci deschise, iar tulpinile sunt moi, e mai bine sa nu-l luam. Pentru a verifica prospetimea, il strangem in mana. Daca se aude un scartait inseamna ca e proaspat.

Cum pregatim sparanghelul pentru gatit
1. Spala un buchet de sparanghel sub un jet de apa rece, apoi scurge-l bine.
2. Inlatura partea inferioara a tulpinelor. Partea de sus a sparanghelului este moale, dar cea de jos e tare.
3. Decojeste tulpina. La cele subtiri nu e necesar sa faci acest lucru.

Cum gatim sparanghelul
Aceasta leguma se gateste prin: aburire, fierbere in apa, pe gratar, prajire si la cuptor.
La aburi. Leaga tulpinile de sparanghel si pune-le intr-o oala cu foarte putina apa, pe foc. Cand incepe sa fiarba, acopera cu un capac si lasa asa vreo 8 minute. Daca sparanghelul se serveste rece, e de preferat sa-l scoti apoi si sa-l dai pe sub un jet de apa rece.
Fierbere. Se pune foarte putina apa intr-o oala si o lingura de sare. Cand incepe sa fiarba, adauga sparanghelul si lasa-l asa vreo 5-6 minute, pana cand vezi ca s-a fragezit.
Pe gratar. Prima data se opareste in apa foarte fierbinte, cu putina sare. Apoi se clateste cu un jet de apa rece si se pune pe gratar. Se ia de pe gratar in momentul in care devine fraged.
Prajire. Se incinge unt sau ulei vegetal intr-o tigaie, iar apoi se pune sparanghelul. Se amesteca in mod constant si se ia de pe foc dupa 4-5 minute.
La cuptor. Pune sparanghelul intr-un vas si adauga o lingura de apa. Acopera vasul cu un capac de plastic, dar lasa un mic locsor prin care sa iasa aburul. Baga vasul in cuptorul cu microunde, la temperatura mare, timp de 2 minute si 30 secunde. Daca vrei sa fie si mai fraged, mai lasa-l inca 30 secunde. Ai grija sa nu-l lasi mai mult de atat, pentru a nu risca sa devina necomestibil.

Mici trucuri extrem de utile
1. Daca vrei sa ingheti spanacul, fierbe-l prin introducerea timp de 3-4 minute in apa clocotinda, apoi scoate-l imediat si baga-l in apa rece. Pune-l in caserole si da-l la congelator. Rezista pana la 9 luni.
2. Sparanghelul poate fi servit si cald, si rece.
3. Expunerea la aburi trebuie facuta numai la sparanghelul tanar.
4. Daca vrei sa-l depozitezi in frigider, impacheteaza capetele sparanghelului in hartie umeda si fereste-l pe cat posibil de lumina.

Sparanghelul merge de minune in salate, paste cu condimente si ulei de masline, in omlete, dar si sotat cu usturoi, ciuperci si tofu sau carne de pui.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-05-28 Vizualizari: 7702


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Sparanghelul - sfaturi pentru gatit, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Piper Szechuan
Piperul Szechuan (Sichuan) isi trage numele de la o provincie din China, unde este des utilizat in b...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"O lingura nu poate gusta mancarea care o tine, la fel, un prost nu poate intelege intelepciunea unui intelept chiar daca se afla in apropierea lui"
Buddha
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro