Tips & tricks
Sparanghelul - sfaturi pentru gatit

Sparanghelul se cultiva de mai bine de 2 milenii in spatiul mediteranean. El mai este denumit si leguma regala, datorita Regelui Ludovic al XVI-lea al Frantei, care a ordonat amenajarea unor solarii speciale pentru cultivarea tot timpul anului a acestei plante.
Atunci cand alegem sparanghelul trebuie sa fim atenti la culoare, varfuri, prospetime. Astfel, planta trebuie sa fie de un verde deschis, cu nuante purpurii catre varfuri, iar in partea mai lemnoasa, alba. Daca varfurile nu sunt compacte, ci deschise, iar tulpinile sunt moi, e mai bine sa nu-l luam. Pentru a verifica prospetimea, il strangem in mana. Daca se aude un scartait inseamna ca e proaspat.
Cum pregatim sparanghelul pentru gatit
1. Spala un buchet de sparanghel sub un jet de apa rece, apoi scurge-l bine.
2. Inlatura partea inferioara a tulpinelor. Partea de sus a sparanghelului este moale, dar cea de jos e tare.
3. Decojeste tulpina. La cele subtiri nu e necesar sa faci acest lucru.
Cum gatim sparanghelul
Aceasta leguma se gateste prin: aburire, fierbere in apa, pe gratar, prajire si la cuptor.
La aburi. Leaga tulpinile de sparanghel si pune-le intr-o oala cu foarte putina apa, pe foc. Cand incepe sa fiarba, acopera cu un capac si lasa asa vreo 8 minute. Daca sparanghelul se serveste rece, e de preferat sa-l scoti apoi si sa-l dai pe sub un jet de apa rece.
Fierbere. Se pune foarte putina apa intr-o oala si o lingura de sare. Cand incepe sa fiarba, adauga sparanghelul si lasa-l asa vreo 5-6 minute, pana cand vezi ca s-a fragezit.
Pe gratar. Prima data se opareste in apa foarte fierbinte, cu putina sare. Apoi se clateste cu un jet de apa rece si se pune pe gratar. Se ia de pe gratar in momentul in care devine fraged.
Prajire. Se incinge unt sau ulei vegetal intr-o tigaie, iar apoi se pune sparanghelul. Se amesteca in mod constant si se ia de pe foc dupa 4-5 minute.
La cuptor. Pune sparanghelul intr-un vas si adauga o lingura de apa. Acopera vasul cu un capac de plastic, dar lasa un mic locsor prin care sa iasa aburul. Baga vasul in cuptorul cu microunde, la temperatura mare, timp de 2 minute si 30 secunde. Daca vrei sa fie si mai fraged, mai lasa-l inca 30 secunde. Ai grija sa nu-l lasi mai mult de atat, pentru a nu risca sa devina necomestibil.
Mici trucuri extrem de utile
1. Daca vrei sa ingheti spanacul, fierbe-l prin introducerea timp de 3-4 minute in apa clocotinda, apoi scoate-l imediat si baga-l in apa rece. Pune-l in caserole si da-l la congelator. Rezista pana la 9 luni.
2. Sparanghelul poate fi servit si cald, si rece.
3. Expunerea la aburi trebuie facuta numai la sparanghelul tanar.
4. Daca vrei sa-l depozitezi in frigider, impacheteaza capetele sparanghelului in hartie umeda si fereste-l pe cat posibil de lumina.
Sparanghelul merge de minune in salate, paste cu condimente si ulei de masline, in omlete, dar si sotat cu usturoi, ciuperci si tofu sau carne de pui.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-05-28 Vizualizari: 7786
Daca ti-a placut articolul Sparanghelul - sfaturi pentru gatit, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Apelati la retete mai exotice si ingrediente de succes pe care nu vi le permiteti de obice.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Mazare Gunga
Cunoscuta si sub denumirea traditionala de toor dal, mazare de Congo sau gandule, mazarea Gunga este...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
glicemiei'A=0
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta