193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Cum alegem, curatam si depozitam ananasul

Cum alegem, curatam si depozitam ananasul

      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza
Cum alegem, curatam si depozitam ananasul
In trecut, ananasul era un fruct atribuit in majoritate celor bogati intrucat costul transportului lui, tocmai din America de Sud, era mare. Acum insa, el este raspandit in toata lumea. De la un ananas se folosesc: sucul, pulpa fructului si miezul tare.

Sucul de ananas este excelent pentru mancarurile marinate. De fapt, bromelina, o enzima specifica, este atat de puternica in descompunerea materialelor textile, incat persoanele care recolteaza fructele si cele care lucreaza in fabricile de conserve trebuie sa poarte manusi pentru a-si proteja pielea.
Sucul nu numai ca fragezeste carnea, ci ii da si o aroma tropicala. Mai mult, impiedica oxidarea fructelor si a legumelor, dar nu trebuie folosit proaspat pentru a nu fragezi alimentele. Pentru o cana de suc de ananas sunt necesare 3 fructe.

Inima fructului, care este, de obicei, inlaturata, poate fi taiata pe lungime si utilizata ca betisor pentru bauturile din fructe.

Ananasul se regaseste cel mai adesea in salate cu legume si fructe, dar merge si cu carne de porc sau de pui si fructe de mare.

Cum se alege
Intotdeauna este indicat sa alegi un fruct cat mai proaspat si copt. Cel mai usor recunosti un ananas proaspat daca vezi ca are frunze verzi, neofilite, care se rup imediat, si o coroana compacta. De asemenea, fructul nu trebuie sa aiba nici o urma de mucegai, "ochii" sa fie stralucitori, mari si de culoare deschisa. Evita fructele care sunt uscate ori par vechi si au incretituri. "Ochii" de culoare inchisa, frunzele galbene sau maro si petele indica un fruct trecut.

In plus, un ananas copt trebuie sa aiba o aroma dulce si puternica. Cel mai proaspat ananas gasesti in intervalul martie–iunie, adica in sezonul lui. Odata ce fructul a fost taiat de pe planta, cu siguranta nu se va mai coace. Fara nici un fel de amidon, el va incepe sa fermenteze.

Cum se curata
Mai intai se indeparteaza coroana de frunze. Apoi se introduce cutitul ascutit in fruct si se taie coaja intr-o miscare verticala descendenta, urmarind curbura fructului. La final, trebuie curatati bine "ochii". Pentru a nu pierde din zeama, e de preferat decojirea intr-un platou. La final, pot fi stoarse de zeama si cojile.

Pentru a fi sigur ca nu te ranesti, poti utiliza un cutit pentru ananas. Introduci dispozitivul in mijlocul fructului si rotesti. Automat, coaja este indepartata.

Cum se depoziteaza
De obicei, ananasul se tine la temperatura camerei. Acest lucru ii va creste aciditatea, dar nu si nivelul de zahar. Daca este copt, va rezista in jur de 3 zile, intrucat e destul de perisabil. Ananasul nu ar trebui depozitat in frigider, insa, din moment ce a fost curatat si feliat, e mai bine sa fie tinut in vid, la rece.

Fructul proaspat taiat poate fi inghetat in suc sau sirop, dar isi va pierde din aroma. Cel mai bine este sa-l cureti, sa-i scoti miezul, sa-l tai in bucati si sa-l pui in pungi inchise ermetic, cu sucul proaspat. Va rezista astfel la inghetat in jur de 6 luni.

Daca observi ca ananasul conservat are un gust usor de metal, tine-l jumatate de ora in apa rece. Daca nu consumi toata conserva odata, ar trebuie sa ingheti resturile in sucul propriu si sa le consume in aproximativ o saptamana.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-05-30 Vizualizari: 9958


      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza


Adauga comentariu articol - coolinaria.roAdauga un comentariu
Nume*
E-mail*(Nu va fi publicat)
Caractere disponibile 500 .
Cod de verificare*


Daca ti-a placut articolul Cum alegem, curatam si depozitam ananasul, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Sfaturi pentru gatit urzici
In perioada urmatoare, la mare cautare prin piete vor fi urzicile. Calite, puse in ciorbe sau in placinte, ele reprezinta o varianta buna pentru diversificarea regimului zilnic. Iata cateva sfaturi pe
Sfaturi pentru gatit sfecla galbena
Mai putin folosita in bucatariile noastre, sfecla galbena are un gust si o aroma foarte bune. Se inrudeste, bineinteles, cu sfecla rosie, dar exista si cateva diferente. Iata cateva caracteristici def
Cum se gateste hrisca
Unii spun ca hrisca este inrudita cu cerealele, dar este, de fapt, samanta unei plante din aceeasi familie cu macrisul si rubarba. Persoanele cu sensibilitate la gluten o prefera in locul orezului. De
Sfaturi pentru o maioneza cat mai gustoasa
Ce au in comun salata boeuf, salata a la russe si salata cu piept de pui? In afara de faptul ca toate sunt salate, contin maioneza. Cand le prepari, ideal ar fi sa nu cumperi maioneza, ci s-o faci chi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Seminte de Nigella
Nigella este o familie de plante originare din Europa de Sud, nordul Africii si Asia de S-E, iar fru...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Painea este temelia vietii"
Jonathan Swift
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro



DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decorix egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro -  Moda, calatorii, shopping, lifestyle manualeauto.ro - Manuale Auto newspad.ro - Ultimele stiri online Brico Mall Newsman coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare savuros.com - Cele mai savuroase retete lookbook.ro - LookBook mercatino.ro dazoot.ro - Dazoot Software cascada.ro - Vila Cascada