193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Cum alegem, curatam si depozitam ananasul

Cum alegem, curatam si depozitam ananasul

      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza
Cum alegem, curatam si depozitam ananasul
In trecut, ananasul era un fruct atribuit in majoritate celor bogati intrucat costul transportului lui, tocmai din America de Sud, era mare. Acum insa, el este raspandit in toata lumea. De la un ananas se folosesc: sucul, pulpa fructului si miezul tare.

Sucul de ananas este excelent pentru mancarurile marinate. De fapt, bromelina, o enzima specifica, este atat de puternica in descompunerea materialelor textile, incat persoanele care recolteaza fructele si cele care lucreaza in fabricile de conserve trebuie sa poarte manusi pentru a-si proteja pielea.
Sucul nu numai ca fragezeste carnea, ci ii da si o aroma tropicala. Mai mult, impiedica oxidarea fructelor si a legumelor, dar nu trebuie folosit proaspat pentru a nu fragezi alimentele. Pentru o cana de suc de ananas sunt necesare 3 fructe.

Inima fructului, care este, de obicei, inlaturata, poate fi taiata pe lungime si utilizata ca betisor pentru bauturile din fructe.

Ananasul se regaseste cel mai adesea in salate cu legume si fructe, dar merge si cu carne de porc sau de pui si fructe de mare.

Cum se alege
Intotdeauna este indicat sa alegi un fruct cat mai proaspat si copt. Cel mai usor recunosti un ananas proaspat daca vezi ca are frunze verzi, neofilite, care se rup imediat, si o coroana compacta. De asemenea, fructul nu trebuie sa aiba nici o urma de mucegai, "ochii" sa fie stralucitori, mari si de culoare deschisa. Evita fructele care sunt uscate ori par vechi si au incretituri. "Ochii" de culoare inchisa, frunzele galbene sau maro si petele indica un fruct trecut.

In plus, un ananas copt trebuie sa aiba o aroma dulce si puternica. Cel mai proaspat ananas gasesti in intervalul martie–iunie, adica in sezonul lui. Odata ce fructul a fost taiat de pe planta, cu siguranta nu se va mai coace. Fara nici un fel de amidon, el va incepe sa fermenteze.

Cum se curata
Mai intai se indeparteaza coroana de frunze. Apoi se introduce cutitul ascutit in fruct si se taie coaja intr-o miscare verticala descendenta, urmarind curbura fructului. La final, trebuie curatati bine "ochii". Pentru a nu pierde din zeama, e de preferat decojirea intr-un platou. La final, pot fi stoarse de zeama si cojile.

Pentru a fi sigur ca nu te ranesti, poti utiliza un cutit pentru ananas. Introduci dispozitivul in mijlocul fructului si rotesti. Automat, coaja este indepartata.

Cum se depoziteaza
De obicei, ananasul se tine la temperatura camerei. Acest lucru ii va creste aciditatea, dar nu si nivelul de zahar. Daca este copt, va rezista in jur de 3 zile, intrucat e destul de perisabil. Ananasul nu ar trebui depozitat in frigider, insa, din moment ce a fost curatat si feliat, e mai bine sa fie tinut in vid, la rece.

Fructul proaspat taiat poate fi inghetat in suc sau sirop, dar isi va pierde din aroma. Cel mai bine este sa-l cureti, sa-i scoti miezul, sa-l tai in bucati si sa-l pui in pungi inchise ermetic, cu sucul proaspat. Va rezista astfel la inghetat in jur de 6 luni.

Daca observi ca ananasul conservat are un gust usor de metal, tine-l jumatate de ora in apa rece. Daca nu consumi toata conserva odata, ar trebuie sa ingheti resturile in sucul propriu si sa le consume in aproximativ o saptamana.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-05-30 Vizualizari: 11746


      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza


Adauga comentariu articol - coolinaria.roAdauga un comentariu
Nume*
E-mail*(Nu va fi publicat)
Caractere disponibile 500 .
Cod de verificare*


Daca ti-a placut articolul Cum alegem, curatam si depozitam ananasul, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Un meniu de sarbatori nu este neaparat unul bogat, dar trebuie sa acopere cam toate preferintele invitatilor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Musca spaniola
Desi nu este practic un condiment, iar in cele mai multe tari este chiar considerat ca substanta ile...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Impedimentul reformei, oamenii ti-au pastrat vechile structuri mentale, printre care, si pofta de mancare"
Valeriu Butulescu
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro



DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decorix egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro -  Moda, calatorii, shopping, lifestyle manualeauto.ro - Manuale Auto newspad.ro - Ultimele stiri online Brico Mall Newsman coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare savuros.com - Cele mai savuroase retete lookbook.ro - LookBook mercatino.ro dazoot.ro - Dazoot Software cascada.ro - Vila Cascada