Lifestyle
Top 10 deserturi inghetate de pe mapamond

Inghetata este un desert facut in mod normal din produse lactate si adesea combinat cu fructe sau alte ingrediente si arome. Majoritatea sortimentelor contin zahar, desi unele sunt facute cu alti indulcitori. Denumirea de inghetata difera de la tara la tara. In unele este utilizata crema inghetata, in altele iaurt inghetat, sorbet, gelato etc.
Iata cateva deserturi mai neobisnuite:
1. Ais kacang. Este un desert traditional in Malaezia si Singapore, preparat din sirop dulce, gheata sfaramata si fasole rosii fierte si amestecate cu lapte praf. Uneori se mai pun zmeura si fructe durian. “Kacang” inseamna fasole in Malaezia. Ais kacang mai poate insemna si fulgi de gheata cu sirop din zahar, palmier, plus alte ingrediente.
2. Dondurma. Aceasta denumire turceasca este echivalenta pentru frozen, din engleza. In nordul Grecii i se spune Dudurmas sau Kaimaki. Este renumita datorita texturii si rezistentei la caldura (se topeste mai greu). Se crede ca a fost facuta prima data in regiunea Maraş, motiv pentru care i se mai spune inghetata de Maraş. Este preparata din salep (faina obtinuta din radacina unei orhidee de munte) si mastic resin (un sortiment de aroma pentru guma de mestecat).
3. Kulfi vine din Asia de Sud, mai exact din India. Se aseamana destul de mult cu inghetata pe care o stim, dar e mult mai densa si cremoasa si se topeste mai greu. Originile sale duc spre gustarile reci si deserturile din culturile arabe si mediteraneene. Vanzatorii ambulanti din India o tin in vase de ceramica numite “matka”, umplute cu apa si sare.
4. Halo-halo - un desert popular in Filipine, facut dintr-un mix de gheata sfaramata si lapte, in care se mai pun fructe sau fasole, si servit intr-un pahar inalt sau bol de sticla rece.
5. Parevine - un desert inghetat, fara produse lactate, ajuns in 1969 in New York.
6. Acadea artar: un desert popular primavara in zonele in care sunt plantati artari. Peste zapada proaspata se toarna sirop de artar fiert, ingheata aproape imediat, iar apoi se consuma cu ajutorul unui betisor din lemn.
7. Patbingsu. Se serveste cu precadere in Coreea de Sud si este facut din gheata sfaramata si fasole azuki, carora li se adauga diverse arome, siropuri si fructe. Acest sortiment de desert se regaseste in meniurile marilor lanturi de fast-food-uri din lume din mai pana in septembrie.
8. Es Campur inseamna in baha indonesia (limba officiala care se vorbeste in Indonezia) gheata amestecata cu avocado, jackfruit, zahar lichid, lapte condensat etc. Pentru musulmanii indonezieni, Es Campur reprezinta o mancare specifica Ramadanului.
9. Baobing este specific Chinei. Ce contine? Gheata maruntita foarte marunt, mango, pepene verde, lapte condensat, jeleu etc.
10. Es Teler este un cocktail fructat din Indonezia, pregatit din: avocado, nuca de cocos, jackfruit, lapte condensat, zahar, putina sare etc. In 1982, acest mix a castigat o competitie nationala.
Iata cateva deserturi mai neobisnuite:
1. Ais kacang. Este un desert traditional in Malaezia si Singapore, preparat din sirop dulce, gheata sfaramata si fasole rosii fierte si amestecate cu lapte praf. Uneori se mai pun zmeura si fructe durian. “Kacang” inseamna fasole in Malaezia. Ais kacang mai poate insemna si fulgi de gheata cu sirop din zahar, palmier, plus alte ingrediente.
2. Dondurma. Aceasta denumire turceasca este echivalenta pentru frozen, din engleza. In nordul Grecii i se spune Dudurmas sau Kaimaki. Este renumita datorita texturii si rezistentei la caldura (se topeste mai greu). Se crede ca a fost facuta prima data in regiunea Maraş, motiv pentru care i se mai spune inghetata de Maraş. Este preparata din salep (faina obtinuta din radacina unei orhidee de munte) si mastic resin (un sortiment de aroma pentru guma de mestecat).
3. Kulfi vine din Asia de Sud, mai exact din India. Se aseamana destul de mult cu inghetata pe care o stim, dar e mult mai densa si cremoasa si se topeste mai greu. Originile sale duc spre gustarile reci si deserturile din culturile arabe si mediteraneene. Vanzatorii ambulanti din India o tin in vase de ceramica numite “matka”, umplute cu apa si sare.
4. Halo-halo - un desert popular in Filipine, facut dintr-un mix de gheata sfaramata si lapte, in care se mai pun fructe sau fasole, si servit intr-un pahar inalt sau bol de sticla rece.
5. Parevine - un desert inghetat, fara produse lactate, ajuns in 1969 in New York.
6. Acadea artar: un desert popular primavara in zonele in care sunt plantati artari. Peste zapada proaspata se toarna sirop de artar fiert, ingheata aproape imediat, iar apoi se consuma cu ajutorul unui betisor din lemn.
7. Patbingsu. Se serveste cu precadere in Coreea de Sud si este facut din gheata sfaramata si fasole azuki, carora li se adauga diverse arome, siropuri si fructe. Acest sortiment de desert se regaseste in meniurile marilor lanturi de fast-food-uri din lume din mai pana in septembrie.
8. Es Campur inseamna in baha indonesia (limba officiala care se vorbeste in Indonezia) gheata amestecata cu avocado, jackfruit, zahar lichid, lapte condensat etc. Pentru musulmanii indonezieni, Es Campur reprezinta o mancare specifica Ramadanului.
9. Baobing este specific Chinei. Ce contine? Gheata maruntita foarte marunt, mango, pepene verde, lapte condensat, jeleu etc.
10. Es Teler este un cocktail fructat din Indonezia, pregatit din: avocado, nuca de cocos, jackfruit, lapte condensat, zahar, putina sare etc. In 1982, acest mix a castigat o competitie nationala.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-06-13 Vizualizari: 5643
Daca ti-a placut articolul Top 10 deserturi inghetate de pe mapamond, aboneaza-te la RSS-ul de
Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Alternati fericit sarmalutele si friptura cu gratare gustoase si usoare din carne si legume.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Lamaie Kaffir
Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Citrus hystrix, lamaia Kaffir provine de la arbustul de gradi...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
ulei
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta