193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi Culinare» Tips & tricks» Gatim cu lamaie - sfaturi si trucuri

Gatim cu lamaie - sfaturi si trucuri

      Trimite pe mail Printeaza
Gatim cu lamaie - sfaturi si trucuri
Dupa sare si piper, lamaia este ingredientul cel mai des folosit in bucatarie. Se spune ca e "catalizatorul de aroma", adica evidentiaza savoarea tuturor ingredientelor.
Cel mai comun soi este lamaia europeana. "Verisoara" ei, numita Lisbon, e un pic mai mica si mai pufoasa. In privinta aromei, nu e mare diferenta, astfel ca sunt cultivate si depozitate impreuna. Mai exista si lamaia Meyer, mult mai mica si mai dulce decat alte sortimente si care e cultivata in California, Florida si Arizona. Aceasta este si mai fragila, astfel ca nu poate fi transportata pe distante mari pentru a fi comercializata.

Cum alegem lamaile
Ca in cazul oricarui fruct, trebuie sa alegem lamaile care sunt grele pentru marimea lor, dar nu trebuie uitat faptul ca marimea frcutului e invers proportionala cu cantitatea de zeama.
In principal, trebuie sa alegm fructe fara pete, zgarieturi sau orice alt semn care le-ar putea grabi alterarea.

Cum le depozitam
Lamaile pot fi tinute mai multe zile la temperatura camerei. Interesant este faptul ca astfel vor lasa mai multa zeama decat daca ar fi tinute la rece.
Cea mai buna modalitate de a depozita lamaile este sa le punem in frigider sau in pungi de plastic ori in cutii uscate.

Cum le curatim
In medie, o lamaie contine 3 linguri de zeama. Pentru a stoarce tot sucul, fructul trebuie pus intr-un storcator, apoi sa apasam cu usor si, in acelasi timp, sa executam miscari ca si cum am infileta ceva.

Cum gatim cu lamai
De la lamaie putem utiliza sucul si coaja (partea galbena, stralucitoare). La prajituri sau diverse aluaturi, razatura de lamaie da un plus de aroma. Trebuie sa avem grija sa nu folosim partea alba, aflata imediat sub coaja, intrucat este un pic mai amara.
Sucul de lamaie poate fi inghetat in pahare, forme de gheata etc. Chiar si coaja ingheata la fel de bine.

Important de stiut este faptul ca lamaia are mult acid, iar acesta interactioneaza diferit cu alimentele. Spre exemplu, ajuta la dizolvarea tesuturilor din carne, motiv pentru care lamaia e des utilizata in cazul mancarurilor marinate. Prea mult acid, in schimb, duce la efect invers, adica la intarirea fibrelor. Acidul din fruct mai poate sa inchege laptele, sa coloreze in oliv legumele verzi si sa mentina culoarea cartofilor si a napului.

Cand auzim de lamaie ne gandim in majoritatea cazurilor la zeama stoarsa, dar, de fapt, o putem consuma ca pe orice alt fruct, introducand-o, spre exemplu, in salate.

De ce e bine sa avem lamai in casa
- folosim coaja de lamaie la prajituri;
- pregatim gremolata, un condiment italienesc folosit mai ales in retetele cu carne si fructe de mare. Poate inlocui cu succes piperul si sarea. Gremolata se prepara din: coaja de lamaie, usturoi si patrunjel, in cantitati egale;
- daca vrem sa mancam oua fierte tari, inainte de a le pune in apa, e bine sa stoarcem in vas putina zeama de lamaie. Astfel, ouale nu vor mai crapa si vor fi mai usor de curatat;
- sucul de lamaie revigoreaza salata verde;
- previne oxidarea fructelor;
- reduce nivelul de sodiu din alimente;
- combate cancerul. Potrivit unor studii, consumul de ceai negru sau verde, fierbinte, cu lamaie reduce cu pana la 70 de procente riscul de a dezvolta anumite forme de cancer. Mai mult, previne arsurile solare;
- apa de lamaie (limonada fara zahar) amelioreaza mai multe tipuri de durere. Poate fi bauta si calda, si rece.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-06-25 Vizualizari: 1744


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Gatim cu lamaie - sfaturi si trucuri, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Faceti o lista cu ingredientele pe care le aveti si o alta cu cele de care va mai fi nevoie.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Papadia
Papadia (Taraxacum officinale) si-a dobandit un loc binemeritat in traditia culinara gratie grecilor...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ce este omul cand folosinta timpului sau sunt numai somn si mancare, o vita si nimic mai mult"
William Shakespeare
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro