Tips & tricks
Afine - beneficii si sfaturi de gatit

Afinele, unul din fructele verii, si-au castigat popularitatea datorita gustului si proprietatilor pe care le au. Americanii le consuma de sute de ani. Ele se mai intalnesc si in bucataria mediteraneana, asiatica etc. Iata cateva informatii esentiale despre afine.
Beneficii pentru sanatate:
- dintre toate fructele si legumele, afinele se remarca printr-un continut foarte mare de antioxidanti. Acestia combat actiunea radicalilor liberi, cum ar fi cea asupra ADN-ului;
- dupa multi ani de studii, s-a stabilit clar ca ne pot imbunatati memoria;
- pot fi consumate de persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 sau obeze (le satisfac pofta de dulce si le mentin in limite normale nivelul de zahar din sange);
- regleaza presiunea arteriala;
- reduc colesterolul rau;
- impiedica blocarea vaselor sanguine;
- antocianina din afine ne protejeaza retina de toxicitatea oxigenului, dar si de soare. Retina este una din putinele componente ale corpului uman cu un risc foarte mare de a fi afectata de stresul oxidativ (denumire utilizata pentru afectiunile cauzate de moleculele de oxigen distrugatoare, si anume radicali liberi);
- potrivit unor cercetari, afinele ne protejeaza de cancerul de colon, mamar, esofagian etc.
Selectie si depozitare
La fel ca la zmeura, trebuie alese afinele cat mai colorate si mai ferme. Pentru a le verifica prospetimea, agitati usor recipientul in care sunt puse. Daca bobitele se misca de ici-colo inseamna ca pot fi cumparate; in caz contrar, sunt foarte moi si in curand vor prinde mucegai. La contactul cu apa incep sa se degradeze.
Acelasi test, cu agitatul recipientului, poate fi aplicat si in cazul afinelor inghetate. In cazul in care bobitele nu se misca e posibil sa fi fost dezghetate si apoi reinghetate.
Inainte de a fi puse in frigider trebuie verificate pentru a vedea daca nu sunt bobite deja moi sau cu mucegai.
In frigider, puse intr-o cutie cu capac, rezista pana la 3 zile. Daca sunt tinute la temperatura camerei mai mult de o zi, e posibil sa se altereze. Inainte de a fi inghetate trebuie spalate si uscate cu niste prosoape de bucatarie. Conform unui studiu, se pare ca nu-si pierd aproape deloc din proprietati atunci cand sunt inghetate.
Servire
- se spala cu putin timp inainte de a fi consumate;
- daca sunt folosite in retete care nu necesita gatire, atunci trebuie dezghetate si uscate.
Iata cateva idei de servire:
- mic dejun - se poate pregati un shake din iaurt si afine;
- cu cereale;
- gem;
- amestec de iaurt, afine si ghimbir.
Beneficii pentru sanatate:
- dintre toate fructele si legumele, afinele se remarca printr-un continut foarte mare de antioxidanti. Acestia combat actiunea radicalilor liberi, cum ar fi cea asupra ADN-ului;
- dupa multi ani de studii, s-a stabilit clar ca ne pot imbunatati memoria;
- pot fi consumate de persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 sau obeze (le satisfac pofta de dulce si le mentin in limite normale nivelul de zahar din sange);
- regleaza presiunea arteriala;
- reduc colesterolul rau;
- impiedica blocarea vaselor sanguine;
- antocianina din afine ne protejeaza retina de toxicitatea oxigenului, dar si de soare. Retina este una din putinele componente ale corpului uman cu un risc foarte mare de a fi afectata de stresul oxidativ (denumire utilizata pentru afectiunile cauzate de moleculele de oxigen distrugatoare, si anume radicali liberi);
- potrivit unor cercetari, afinele ne protejeaza de cancerul de colon, mamar, esofagian etc.
Selectie si depozitare
La fel ca la zmeura, trebuie alese afinele cat mai colorate si mai ferme. Pentru a le verifica prospetimea, agitati usor recipientul in care sunt puse. Daca bobitele se misca de ici-colo inseamna ca pot fi cumparate; in caz contrar, sunt foarte moi si in curand vor prinde mucegai. La contactul cu apa incep sa se degradeze.
Acelasi test, cu agitatul recipientului, poate fi aplicat si in cazul afinelor inghetate. In cazul in care bobitele nu se misca e posibil sa fi fost dezghetate si apoi reinghetate.
Inainte de a fi puse in frigider trebuie verificate pentru a vedea daca nu sunt bobite deja moi sau cu mucegai.
In frigider, puse intr-o cutie cu capac, rezista pana la 3 zile. Daca sunt tinute la temperatura camerei mai mult de o zi, e posibil sa se altereze. Inainte de a fi inghetate trebuie spalate si uscate cu niste prosoape de bucatarie. Conform unui studiu, se pare ca nu-si pierd aproape deloc din proprietati atunci cand sunt inghetate.
Servire
- se spala cu putin timp inainte de a fi consumate;
- daca sunt folosite in retete care nu necesita gatire, atunci trebuie dezghetate si uscate.
Iata cateva idei de servire:
- mic dejun - se poate pregati un shake din iaurt si afine;
- cu cereale;
- gem;
- amestec de iaurt, afine si ghimbir.
Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-06-29 Vizualizari: 2494
Daca ti-a placut articolul Afine - beneficii si sfaturi de gatit, aboneaza-te la RSS-ul de
Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Nu uitati sa introduceti si un meniu vegetarian alternativ in meniul final.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
ulei
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta