193135987363285

Tips & tricks

Home» Sfaturi ...» Tips & t...» Totul despre frisca - sfaturi culinare si idei de retete...

Totul despre frisca - sfaturi culinare si idei de retete

      Trimite pe mail Printeaza
Totul despre frisca - sfaturi culinare si idei de retete
Pe cat este de delicios, pe atat este de pretentios. Cam asa poate fi caracterizat unul dintre cele mai utilizate ingrediente culinare din lume, si anume frisca. Suna tentant o prajitura sau tort cu topping de frisca, insa pentru a obtine acest rezultat delicios trebuie respectati cativa pasi. Iata mai multe informatii despre cum se face frisca, cum se depoziteaza, ce arome ii putem adauga etc.

Trucuri despre frisca:
- zaharul si aromele trebuie puse in momentul in care incepe sa se formeze o crema mai pufoasa. In caz contrar, nu isi va dubla volumul;
- indulcitorul si aromele trebuie incorporate incet, fara a opri procesul de mixare;
- atunci cand crema si-a dublat volumul trebuie oprita mixarea, altfel se transforma in unt;
- ingredientele si ustensilele de bucatarie trebuie sa fie reci;
- inainte de a pregati frisca e necesar ca vasul mixerului sau telul sa fie puse cel putin un sfert de ora in congelator. La fel de bine poate fi tinuta cana mixerului in apa rece in timp ce este pregatita frisca;
- daca temperatura din locuinta are o valoare destul de mare, ideal e frisca sa fie pregatita in cea mai racoroasa camera, iar vasul mixerului sa fie pus intr-un bol cu apa rece ca gheata. Daca in casa e destul de racoros, atunci trebuie deschisa fereastra, iar recipientul cu frisca sa se afle in apropiere;
- frisca batuta un pic mai mult decat trebuie poate fi refacuta daca se pun 2-3 linguri de smantana in ea si se amesteca usor, dar fara ajutorul mixerului.

Cum se face frisca
1. Scoate din congelator telul sau vasul mixerului. Ai grija ca acesta din urma sa fie destul de mare, intrucat frisca isi dubleaza volumul pana la final. Pune bolul intr-un vas mai mare, cu apa rece ca gheata.

2. Toarna smantana si mixeaza in jur de 20-30 de secunde sau pana cand incep sa se formeze bule.

3. Mareste viteza mixerului spre mediu si continua procesul pana in momentul in care crema incepe sa se ingroase.

4. Mareste viteza mixerului pana la maximum. Cu cateva secunde inainte de final se adauga aromele dorite si indulcitorul.

5. Mixerul se opreste in momentul in care crema este pufoasa. Daca pui frisca in alt amestec, atunci bate-o pana devine mai usoara. In cazul in care o folosesti drept topping, atunci trebuie mixata mai mult, pentru a avea o consistenta mai mare.
Ca sa ii verifici textura, scoate paletele mixerului din vas. Daca frisca sta lipita de ustensile, atunci e clar ca are o consistenta mai groasa.

Ca sa poti folosi frisca pentru decorarea unei prajituri, a unui tort si pentru a impiedica pierderea din volum atunci cand e amestecata cu suc de fructe, e bine sa urmezi acesti pasi:
- pune o jumatate de lingura de gelatina intr-o lingura de apa timp de 5 minute;
- apoi muta gelatina intr-un vas rezistent la caldura si tine-o la temperatura foarte mare, pana cand se dizolva. Este foarte important sa nu lasi gelatina sa inceapa sa fiarba.
- dupa ce s-a dizolvat, se lasa la racit. In cazul in care e prea fierbinte, isi va pierde din volum, iar daca e mai rece decat ar trebui, se va ingrosa prea mult si nu se va incorpora cum trebuie in alt amestec.
- pune gelatina si aromele cu putin timp inainte ca frisca sa capete o textura pufoasa.
- continua procesul de mixare.
Frisca astfel obtinuta trebuie utilizata imediat, pentru a fi mai usor de intins pe prajitura.

Variante pentru inlocuirea gelatinei
Iata ce altceva poti face daca nu vrei sa utilizezi gelatina:
- adauga 2 linguri de lapte fara grasimi inainte de a incepe mixarea;
- pune o lingura de sirop de cereale tot inainte de mixare;
- foloseste zahar pudra in loc de cel granulat, intrucat contine amidon de porumb, iar acesta joaca aproximativ acelasi rol ca si gelatina atunci cand e vorba de frisca;
- adauga o bezea topita spre finalul procesului de mixare;
- utilizeaza un produs similar din comert.

Daca vrei sa te asiguri ca frisca nu o sa-si piarda repede din volum, e bine sa respecti urmatoarele lucruri:
1. Tine ingredientele la rece cel putin doua ore inainte de a pregati frisca. Cu cat vor fi mai reci, cu atat frisca se va mentine mai tare.
2. Umple aproximativ pe jumatate vasul unui robot de bucatarie cu frisca si adauga un sfert din crema de branza.
3. Presara cam 3 linguri de zahar si mixeaza pana cand s-au incorporat toate ingredientele.

Daca, dimpotriva, vrei o frisca mai usoara, atunci iata procedeul:
1. Tine bolul mixerului la racit in jur de 15 minute. Astfel vei avea o frisca de consistenta mai usoara, dar mai solida.
2. Foloseste un mixer electric sau un tel (3-5 minute).
3. Pune-o in seringi special pentru decorarea deserturilor.

Cum se depoziteaza frisca
Intrucat este un produs foarte perisabil, trebuie tinuta in cel mai rece loc din frigider. Frisca la cutie trebuie consumata in maximum o saptamana. Iata alte sfaturi:
- frisca poate fi tinuta in frigider pana la 48 de ore. Se pune intr-o sita tapetata cu panza de tifon, deasupra unui vas, si se acopera;
- frisca in cantitate mica se depoziteaza intr-o cutie in vid;
- pentru a fi inghetata, mai intai se pune intr-o forma de copt tapetata cu folie alimentara, neacoperita, apoi se baga in congelator. Dupa ce a inghetat se muta in punga de plastic si se baga inapoi in congelator. Poate fi tinuta asa pana la 2 saptamani.

5 idei de arome
- Bourbon. Ingrediente necesare: frisca, zahar brun, vanilie, o lingura de Bourbon. Aceasta din urma se pune cu cateva secunde inainte de a opri mixarea.
- Condimentata. Ingrediente: frisca, zahar, mix chinezesc de condimente. Se pun toate in vasul mixerului si se bat in jur de jumatate de minut.
- Scortisoara. Ingrediente: frisca, zahar, scortisoara, nucsoara.
- Lavanda. Ingrediente: frisca, zahar, lavanda uscata, lavanda proaspata (pentru decor).
- Caramel si sare. Ingrediente: frisca, sare, sos de caramel.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-07-18 Vizualizari: 17014


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Totul despre frisca - sfaturi culinare si idei de retete, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Tips & tricks Tips & tricks pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Ce fel de ceapa folosim la gatit?
Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi? Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare c
Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos
Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita. Tu stii sa-l f
Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica
Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pan
Sfaturi pentru un cozonac reusit
Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozo
Sfaturi pentru o coliva aromata
Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazi
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru clatite mai pufoase, adaugati in aluat un albus batut spuma.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Mazare Gunga
Cunoscuta si sub denumirea traditionala de toor dal, mazare de Congo sau gandule, mazarea Gunga este...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Femeia e ca inghetata: daca nu o mananci repede, se topeste"
Bisanne de Soleil
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro