193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Bucataria scotiana - retete traditionale

Bucataria scotiana - retete traditionale

      Trimite pe mail Printeaza
Bucataria scotiana - retete traditionale
In ciuda apropierii teritoriale, bucataria scotiana se distinge destul de mult de cea englezeasca. De-a lungul timpului, si-a dezvoltat propriile retete, pe baza de peste, vanat, legume si fructe. In general, este caracterizata prin simplitate si lipsa condimentelor.

Spre sfarsitul Evului Mediu a suferit unele transformari in urma influentelor franceze, in special in timpul Reginei Maria a Scotiei. Dupa o calatorie in Franta, in perioada aliantei franco-scotiene, regina s-a intors la castel cu un alai de bucatari francezi despre care se spune ca au revolutionat ceea ce inseamna mancarea scotiana.

Iata cativa termeni scotieni derivati din denumiri frantuzesti: Ashet (din Assiette), Collop (din Escalope), Cannel (din Cannelle), Howtowdie (din Hétoudeau).

In timpul imigrarilor din secolul al XIX-lea, bucataria scotiana a trecut iarasi prin cateva schimbari majore, primind influente din Italia, Orientul Mijlociu, Pakistan si India. Italienii, spre exemplu, au introdus condimentele.

Specific bucatariei scotiene este faptul ca mai toate preparatele contin cartofi.

Despre Haggis (vezi foto) s-ar putea spune ca e mancarea nationala a scotienilor. Ea consta in organe sau carne tocata, amestecate cu mirodenii si apa, cu care se umple un stomac de porc sau oaie.

Somonul scufundat este alta reteta scotiana celebra. Se fierbe pestele, se lasa la racit in zeama de legume (morcovi, ceapa si telina), apoi se serveste cu cartori fierti in coaja sau cu salata de vara, tot cu cartofi.

Cat despre micul dejun, acesta este foarte asemanator cu cel englezesc. Diferenta consta intr-o reteta traditionala de ceai si terci de cereale. Sa nu uitam de celebrele oua scotiene. Se pregateste o umplutura din carne tocata, ou crud, piper, sare si diverse legume, apoi se ia cate putin din compozitie, se introduce cate un ou fiert, se da totul prin pesmet si se pune la prajit.

Desertul de la pranz, cel mai adesea, inseamna mere si pere.

Iata cateva mancaruri scotiene:
- supe: cullen skink (pregatita din: cartofi, ceapa si peste afumat. Cullen este numele unui oras din nord-estul Scotiei), Cock-a-leekie (pregatita din: praz si supa de pui. Reteta traditionala includea si prune), Partan bree (partan, echivalentul scotian pentru crab. Cu alte cuvinte, supa concentrata de rac) etc.;
- peste si fructe de mare: peste afumat Arbroath (dupa denumirea unui sat scotian), mancarica cu cod, scrumbie afumata, Kedgeree (pregatita din: peste, oua, orez);
- desert: crema arsa sau crème brûlée, Cranachan (pregatit din: frisca, miere de albine, whisky si zmeura), budinca de marmelada, placinta de afine etc.;
- fripturi: sunca Ayrshire, carnati in sange, escalop (collops), jambon Mutton, muschi Potti, sitar prajit, carnati Square, placinta scotiana (cunoscuta si drept placinta ciobanului).





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-07-27 Vizualizari: 9271


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Bucataria scotiana - retete traditionale, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Pentru albusul de oua perfect folositi intotdeauna recipiente din inox.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Acaiul
Originand din zona Amazonului, fructele arborelui de acai au facut furori prin lumea civilizata in u...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Ce este omul cand folosinta timpului sau sunt numai somn si mancare, o vita si nimic mai mult"
William Shakespeare
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro