193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Bucataria turceasca

Bucataria turceasca

      Trimite pe mail Printeaza
Bucataria turceasca
Asezarea Turciei la hotarul dintre doua continente a avut un impact mare asupra civilizatiei in sine, implicit asupra stilului de a gati. Bucataria turceasca este un amalgam de influente din Balcani, Orientul Apropiat si din Asia Centrala, fiind, de fapt, o precursoare a celei otomane.

De altfel, diferente destul de insemnate exista si de la o regiune la alta. In zona Marii Egee, spre exemplu, se remarca preferinta pentru orez, fructe de mare si condimente; langa Marea Neagra se folosesc des pestele si faina de malai; in schimb, in sud-est predomina kebabul, iar in vest uleiul de masline, datorita plantatiilor mari de maslini. In regiunea marilor Marmara si Mediteraneana se gateste mai mult cu peste, legume si diverse plante aromate.

Se spune ca, in secolul al XVII-lea, bucatarii din palatul sultanului au creat sute de retete, rafinand astfel stilul culinar. Important de stiut este faptul ca nu se consuma carne de porc in Turcia deoarece este o tara predominant musulmana.

Mic dejun turcesc
Micul dejun turcesc traditional consta in: branza, oua, unt, masline, rosii, castraveti, miere de albine, gem si kaymak (smantana inchegata, facuta din lapte de bivol indian).

La masa de dimineata, turcii mananca si pastırma (carne de vita uscata), börek (produs de patiserie umplut cu branza, legume, carne condimentata), simit (covrigi) si poğaça (paine coapta pe cenusa, iar apoi in cuptor, asemanatoare cu focaccia), menemen (oua, ardei grasi verzi, rosii, ceapa, ulei de masline).

De la micul dejun nu lipseste celebrul ceai turcesc (ceai negru, consumat cu sau fara lapte).

La pranz, iarna se serveste, in general, supa, mancarica de legume sau legume fierte cu carne, apoi orez sau pilaf (de orez sau din grau pisat), alaturi de o salata sau cacik (iaurt slab amestecat cu castraveti condimentati). In general, toate mancarurile se consuma cu paine, chiar si orezul.

Vara se consuma in special legume la gratar, cartofi cu iaurt, sos de tomate, placinta pastorului etc.

Cele mai des folosite ingrediente sunt carnea de miel, vinetele, rosiile, ceapa, usturoiul, ardeiul gras si fasolea. Din categoria condimentelor trebuie amintite: patrunjelul, chimionul, piperul negru, menta, oregano si paprika.

Unul dintre cele mai populare feluri de mancare este supa de tarhana (pregatita din iaurt si faina).
Iata alte retete turcesti:
- lahana (supa de varza);
- bademli tavuk (supa de pui cu migdale);
- dugun (supa servita la nunti. Este pregatita din carne de miel, ceapa, morcov, unt, oua, zeama de lamaie etc.);
- simit (covrigi);
- paine Tandir, pregatita la test (paine coapta pe vatra si acoperita cu un fel de capac din piatra);
- mucver (mancarica din rosii, oua, ceapa, marar si branza sau faina. Se coace in cuptor);
- baclava;
- Çılbır (mancare traditionala din iaurt, ulei si oua ochiuri).





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-07-30 Vizualizari: 5988


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Bucataria turceasca, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Puneti o lingura de otet in apa in care fierbeti cartofii, isi vor pastra culoarea alba.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Syzygium anisatum
Syzygium anisatum este un arbore tropical inalt, foarte rar, originar din Australia, care produce fr...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Florile fac intotdeauna oamenii mai buni, mai fericiti si mai de ajutor; ele sunt raze de soare, mancare si medicament pentru suflet"
Luther Burbank
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro