193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Dulciuri turcesti

Dulciuri turcesti

      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza
Dulciuri turcesti
Cum ar fi bucataria turceasca fara minunatele deserturi, populare si la noi, care ne-au indulcit copilaria: halva, rahat, baclavale?

Despre deserturile din tara sultanilor se stie ca sunt pregatite, in general, pe baza de: fructe si legume, lapte si aluat de foi. Spre exemplu, asure este o supa dulce de fasole fierte, grau si fructe uscate. Uneori i se adauga apa de trandafiri si scortisoara.

Potrivit unor legende, asure a fost gatita prima data pe Arca lui Noe, utilizandu-se sapte ingrediente, ultimele alimente din camara. Ea se serveste, in general, vecinilor, in a 10-a zi a lunii Muharrem, potrivit calendarului islamic.

Iata cateva deserturi turcesti traditionale, pe baza de fructe: ayva tatlısı (cu gutui), elma tatlısı (cu mere), armut tatlısı (cu pere) etc. De obicei, fructele sunt gatite intr-o oala sau cuptor, cu scortisoara, zahar si fara apa. Dupa ce sunt coapte, se servesc cu fistic, nuci si kaimak (smantana inchegata).

Tahin-pekmez se mananca in special in mediul rural. Tahinul este o pasta din seminte de susan, iar pekmezul, sirop de struguri. Acestea se pregatesc separat, inainte de consum fiind amestecate.

Cel mai adesea, dulciurile facute din lapte constau in multe retete de budinca. Spre exemplu, gullac se pregateste in timpul Ramadanului, din foi de aluat puse in apa de trandafiri si servite cu seminte de rodie si cu nuci.

Pe baza de lapte se mai fac: muhallebi (budinca de orez si amidon), sutlac, su muhallebisi, yogurt tatlisi (foi de aluat si iaurt). In zona mediteraneana, bucataresele gatesc haytalı, din budinca de amidon si inghetata, pusa in apa de trandafiri si indulcita cu sirop. Keskul se face cu lapte de cocos.

Lokum este binecunoscutul rahat cu care pregatim cornulete si cozonaci. Reteta de baza cuprinde numai zahar si o pasta gelatinoasa din amidon. Varietatile, in schimb, contin si alune, migdale, fistic.

Halvaua se ofera, in general, in momentele importante din viata cuiva: nastere, absolvirea scolii, inrolare in armata, intoarcerea din pelerinaj, deces etc., dar si in timpul rugaciunilor pentru ploaie. Exista doua feluri de halva: cu faina si cu unt de nuci. Primul sortiment presupune unt, faina si zahar; al doilea se pregateste din zahar, pasta de susan si unt de nuci sau floarea-soarelui.

Celebrele baclavale se pregatesc din foietaj cu miere de albine si nuci tocate sau fistic.

Kataiful este alt desert turcesc binecunoscut, care se prepara din foi yufka si alune ori fistic.

Prajiturile facute in casa se numesc kurabiye. Cele mai cunoscute sortimente sunt facute din zahar, oua, migdale si faina.

In fiecare an, in a noua luna a calendarului islamic, are loc Festivalul Zaharului. Acesta marcheaza, de fapt, sfarsitul Ramadanului si dureaza, in general, 3 zile. Oamenii ies pe strazi si impart tot felul de dulciuri. Deserturile pregatite cu aceasta ocazie trebuie sa fie elaborate, atat in privinta ingredientelor, cat si a aspectului.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-07-30 Vizualizari: 3898


      Trimite pe mail Comenteaza Printeaza


Adauga comentariu articol - coolinaria.roAdauga un comentariu
Nume*
E-mail*(Nu va fi publicat)
Caractere disponibile 500 .
Cod de verificare*


Daca ti-a placut articolul Dulciuri turcesti, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


6 motive pentru care ai nevoie de o detoxifiere dupa Paste
In perioada Pastelui, magazinele si supermarketurile au avut rafturi pline cu tot felul de dulciuri, dar si cu sticle de alcool. Indiferent ca ai facut exces sau nu, este bine ca, dupa ce sarbatoarea
Idei pentru asezarea Mesei de Paste
Cel mai adesea, intrucat de sarbatori stam cu familia, masa festiva este, sa spunem, neprotocolara. Cateva farfurii, pahare si tacamuri, plus platourile cu mancare. Uneori, insa, pentru ca avem musafi
Vinul potrivit pentru masa de Paste
Pastele aproape ca bate la usa. Retetele sunt deja alese, ouale se vopsesc, se cumpara ingredientele pentru cozonaci si pasca... Stii ce e foarte posibil sa uiti? Bautura! Da, pui pe masa de sarbatoar
Oua incondeiate - FOTO
Incondeierea oualor cu motive folclorice este o binecunoscuta traditie crestin-ortodoxa de Paste. Incetatenit si la noi, acest mestesug este mult laudat peste hotare pentru migala si talentul investit
Floriile si Saptamana Mare
Aceste zile premergatoare unei mari sarbatori sunt pline de obiceiuri, credinte si traditii. Daca unele s-au transmis din generatie in generatie prin Biserica, altele fac parte din credinta populara.
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Efectul de ceai la gheata perfect servit se obtine si prin putin abur de la o ceasca de apa fierbinte.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Cresonul indian
Cresonul indian, numit si condurul doamnei sau nasturel este o planta originara din America de Sud, ...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Femeia este o mancare pentru zei, gatita de diavoli"
William Shakespeare
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro


Statistici T5

DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decorix egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro -  Moda, calatorii, shopping, lifestyle manualeauto.ro - Manuale Auto newspad.ro - Ultimele stiri online Brico Mall Newsman coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare savuros.com - Cele mai savuroase retete lookbook.ro - LookBook mercatino.ro dazoot.ro - Dazoot Software cascada.ro - Vila Cascada