193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Gastronomia lombarda

Gastronomia lombarda

      Trimite pe mail Printeaza
Gastronomia lombarda
Daca vrei sa gusti ceva lombard, atunci sigur vei regasi in mancare urmatoarele ingrediente: orez, carne de porc sau de vita, unt, porumb si untura. In general, bucataria italiana este asociata cu tot felul de retete de pizza si paste, mancaruri mai grele, insa in regiunea Lombardiei se pune accent pe: produsele lactate (orasului Milano i se mai spune si Paneropoli, adica orasul smantanei), orez si peste (crap, sturion, stiuca).

Cat despre rosii si celebrul ulei de masline, acestea pot lipsi cu desavarsire din multe retete. Acesta e unul din motivele pentru care se poate afirma ca bucataria lombarda se aseamana destul de mult cu cea a Europei Centrale.

Pentru gastronomia mondiala, Lombardia inseamna diverse sortimente de branza, cum ar fi: Gorgonzola (din lapte de vaca sau capra nedegresat), Crescenza, Robiola (din lapte de vaca, oaie si capra), Taleggio si Grana Padano.

Mancaruri specifice orasului Milano (considerat capitala Lombardiei):
- ossobuco alla milanese (muschi de vitel cu legume, vin alb si supa de pui);
- cotoletta alla milanese (antricot prajit, asemanator snitelului vienez, dar gatit cu tot cu os);
- risotto alla milanese (orez cu sofran);
- cassoeula (se pregateste mai ales iarna, din varza si carne de porc);
- panettone (prajitura de Craciun; paine dulce cu portocale, lamaie, stafide). Potrivit unei legende, denumirea de panettone face referire la palaria calugarului Antonio. Altii spun insa ca, acum foarte multi ani, un nobil s-a indragostit de fiica brutarului Toni, iar pentru a o cuceri s-a deghizat in brutar si a creat o prajitura speciala: pan di toni).

In Bergamo se consuma mancaruri bogate in grasimi animale, precum: polenta taragna, casonsei, inima de vitel in stil bergamez etc.

Brescia e renumita pentru: oca ai ferri (gasca la gratar), verzata (varza cu telina, morcov si rosii pasate), polenta e uccelli (frigarui de pasari uccello cu polenta), riso alla pitocca (orez cu carne de pui) etc.

Zona celebrului lac Como se mandreste cu retete bazate pe fructe de mare si peste si cu o polenta pregatita cu unt si branza.

Bucataria din Mantua e recunoscuta pentru aromele dulci si acre, specifica fiindu-i reteta de tortelli di zucca (ravioli cu dovleac).

In Pavia predomina mancarurile pe baza de orez. Despre celebra Zuppa alla Pavese se spune ca a fost inventata de regele Francisc I al Frantei. De Pasti, aici se pregateste torta del Paradiso.

Orazul Varzi e renumit pentru salam, iar Monza pentru carnaciorii de porc.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-08-01 Vizualizari: 3453


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Gastronomia lombarda, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Un meniu de sarbatori nu este neaparat unul bogat, dar trebuie sa acopere cam toate preferintele invitatilor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Rosii australiene
Provenind asa cum le spune si numele din Australia, rosiile australiene se dezvolta intr-un climat a...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Lumea e compusa din doua grupe mari: cei care au mai multa mancare decat pofta de mancare si cei care au mai multa pofta decat mancare"
Nicolas Chamfort
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro