193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Ce se mananca in Venetia

Ce se mananca in Venetia

      Trimite pe mail Printeaza
Ce se mananca in Venetia
Diversitatea este cuvantul ce caracterizeaza bucataria venetiana. Gastronomii o impart in trei: bucataria din zona de coasta, continentala si de munte.

In arealul de coasta se pregatesc, in principal, mancaruri pe baza de peste si fructe de mare. In centru sunt populare: carnea la gratar, cu polenta si legume sau cartofi, risotto, ficateii de pui, bigoli (spaghete subtiri), fettuccine (noodles pregatite in casa), ravioli, gnocchi (paste facute din cartofi), servite uneori cu carne de rata, alteori cu mazare si ciuperci.

Bucataria venetiana din zona muntoasa se bazeaza, in principal, pe carnea de porc, cu polenta, si pe retete cu ciuperci si branza de vaci. Tipice acestei regiuni sunt casunzei, paste facute in casa, asemanatoare destul de mult cu ravioli. Tot aici se mananca si strudel cu mere, acesta fiind o influenta austriaca. In concluzie, cu cat ne indepartam de zona de coasta, cu atat se foloseste mai mult carnea in detrimentul pestelui.

In mare, cand spui bucatarie venetiana spui: carne de rata, paste bigoli, orez (influenta araba), baccalà Mantecato (crema de peste cod) si sandvis venetian (doua felii de paine fara coaja, cu maioneza, oua, ton, mozzarella, rosii, sunca uscata si masline).

Un lucru mai putin stiut despre gastronomia venetiana este faptul ca, in trecut, carnea de pisica era un ingredient destul de utilizat. Astazi, acest lucru este interzis.

Din bucataria italiana nu lipsesc: uleiul de floarea-soarelui, uleiul de masline, otetul, untul, siropul de mustar si fructe, salsa verde etc. Cat despre condimentele orientale (scortisoara, cumin, boabe de mustar etc.), acestea au fost incluse in mancaruri inca din Evul Mediu, fiind alta influenta araba.

Iata cateva retete italiene gatite cu precadere in regiunea venetiana:
- rixi e bixi: mancare simpla, numai din risotto, cu slanina, mazare si supa de pui;
- polenta e schie: creveti pe pat de polenta;
- bigoli in salsa: paste bigoli cu ansoa si sos de ceapa;
- rixoto de gò: orez cu peste goby (specific lagunei venetiene);
- pasta e faxioi: supa de fasole cu noodles;
- fegato ała venesiana: ficatei cu ceapa;
- sepe al nero: sepia gatita in sucul propriu;
- tiramisu: mascarpone, ciocolata, biscuiti italieni (la noi se folosesc piscoturile);
- mandorlato: nuga venetiana;
- ficat de vitel cu polenta (reteta mai mult austriaca);
- riso vialone nano: risotto pregatit dintr-un sortiment de orez din sudul Veronei;
- fasioi in salsa: fasole in sos;
- rata salbatica in sos de sardele (reteta cu influenta austriaca).

Polenta, mamaliga pregatita dupa o reteta poloneza, era servita inainte chiar si la micul dejun.

Cele mai cunoscute deserturi venetiene sunt: frittelle (gogosi cu nuci, servite mai ales in timpul carnavalului), baicoli (biscuiti), foccaccia etc.

Din categoria bauturi se servesc in special vinurile: Prosecco (sec, gust dulce), Pinot Grigio si Bianco di Custoza.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-08-01 Vizualizari: 5198


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Ce se mananca in Venetia, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Folositi condimentele cu arta, nu va zgarciti deloc la bani, acum primeaza calitatea si nu cantitatea.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Ardeii iuti Serrano
Ardei iuti Serrano (Capsicum annuum) sunt o specie de ardei iuti originari din Mexic unde se si cult...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Oamenii de rand traiesc ca sa manance si sa bea. Oamenii de valoare mananca si beau ca sa simta ca traiesc"
Socrate
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro