Lifestyle
Despre bucataria germana

De la o zona la alta, bucataria Germaniei difera mai mult sau mai putin. Principalele criterii care fac diferenta sunt formele de relief si vecinatatea cu statele dimprejur.
Astfel, daca in sud se simt influente elvetiene si austriece, in sud-vest se intersecteaza cu bucataria frantuzeasca, iar in rasarit predomina aromele est-europene.
Mai mult, in zonele nordice, intrucat este mult mai rece, iar locuitorii trebuie sa faca fata temperaturilor geroase, se intalnesc multe retete bogate in calorii si fibre.
Iata cateva informatii inedite despre bucataria nemteasca:
- se consuma carne de porc, vita si pui;
- uleiul de alune se intrebuinteaza de aproximativ 11.000 de ani;
- exista peste 600 de retete de paine si 1.200 de aluat de foi;
- cele mai vechi mirodenii utilizate sunt patrunjelul, telina si mararul;
- cele mai folosite ingrediente sunt mustarul, hreanul si boabele de ienupar;
- in Evul Mediu, fata de maritat trebuia sa aiba in zestre un camp cultivat cu sparanghel, leguma des intalnita in bucataria germana si astazi.
Bucataria germana pe regiuni
1. Stilul sud-vestic (Baden, Palatinate, Saarland si Swab)
- este puternic influentat de vecinatatea cu Franta;
- Baden este considerat un adevarat paradis culinar, intrucat solul foarte fertil le-a permis localnicilor sa cultive tot felul de legume, creand astfel si multe retete;
- in Palatinate se folosesc putin mai multe condimente decat in restul Germaniei. Ingredientele principale sunt carnea de porc, ceapa, cartofii, sparanghelul si prazul, din care se gatesc multe mancaruri delicioase. Tot aici se produce vinul Pfalz;
- in Saarland se pregatesc retete bogate in calorii si fibre;
- in regiunea swaba se gatesc mancaruri copioase, transmise din generatie in generatie. Se folosesc multe paste.
2. Stilul Hessen (central-vestic)
- regiunea Hessen e considerata taramul cartofilor.
3. Stilul bavarez (sud-estic)
- este influentat mult de bucataria austriaca.
4. Stilul francofon (sudic)
- vecinatatea cu Franta isi spune cuvantul.
5. Stilul nord-vestic
- pestele si fructele de mare se gatesc mult mai mult decat in alte locuri, datorita apropieri de Marea Nordului si Marea Baltica. Zona e renumita pentru carnaciori si painea din orez.
6. Stilul nord-estic
- se bazeaza pe mancaruri copioase si fructe de mare.
7. Stilul estic
- are la baza multe fructe si legume.
Mesele principale
De obicei, micul dejun al nemtilor include paine sau baghete cu branza si dulceata, sunca, carnaciori din ficat (Leberwurst), marmelada, miere de albine, oua, cafea, ceai, lapte cu cacao.
Pare ciudat, insa chiar si micul dejun poate fi servit alaturi de musafiri. Nemtii obsinuiesc sa-si cheme prietenii pentru a lua prima masa a zilei impreuna. Micul dejun tarziu se numeste Sunday brunch.
Pranzul in Germania este cea mai importanta masa a zilei, pe cand cina este o masa usoara, alcatuita in principal din varietati de paine, carne si carnaciori, branza, legume.
In afara de acestea mai exista: Brotzeit (in traducere, vremea painii), Kaffee und Kuchen (timp de cafea si prajitura) si Vesper (gustarea dinainte de cina).
La capitolul bauturi, Germania este renumita pentru bere. In afara de aceasta se mai consuma: vin, cafea (in general, filtrat), ceai, Schorle (suc sau vin amestecat cu apa minerala) si Spezi (cola si suc de portocale).
Astfel, daca in sud se simt influente elvetiene si austriece, in sud-vest se intersecteaza cu bucataria frantuzeasca, iar in rasarit predomina aromele est-europene.
Mai mult, in zonele nordice, intrucat este mult mai rece, iar locuitorii trebuie sa faca fata temperaturilor geroase, se intalnesc multe retete bogate in calorii si fibre.
Iata cateva informatii inedite despre bucataria nemteasca:
- se consuma carne de porc, vita si pui;
- uleiul de alune se intrebuinteaza de aproximativ 11.000 de ani;
- exista peste 600 de retete de paine si 1.200 de aluat de foi;
- cele mai vechi mirodenii utilizate sunt patrunjelul, telina si mararul;
- cele mai folosite ingrediente sunt mustarul, hreanul si boabele de ienupar;
- in Evul Mediu, fata de maritat trebuia sa aiba in zestre un camp cultivat cu sparanghel, leguma des intalnita in bucataria germana si astazi.
Bucataria germana pe regiuni
1. Stilul sud-vestic (Baden, Palatinate, Saarland si Swab)
- este puternic influentat de vecinatatea cu Franta;
- Baden este considerat un adevarat paradis culinar, intrucat solul foarte fertil le-a permis localnicilor sa cultive tot felul de legume, creand astfel si multe retete;
- in Palatinate se folosesc putin mai multe condimente decat in restul Germaniei. Ingredientele principale sunt carnea de porc, ceapa, cartofii, sparanghelul si prazul, din care se gatesc multe mancaruri delicioase. Tot aici se produce vinul Pfalz;
- in Saarland se pregatesc retete bogate in calorii si fibre;
- in regiunea swaba se gatesc mancaruri copioase, transmise din generatie in generatie. Se folosesc multe paste.
2. Stilul Hessen (central-vestic)
- regiunea Hessen e considerata taramul cartofilor.
3. Stilul bavarez (sud-estic)
- este influentat mult de bucataria austriaca.
4. Stilul francofon (sudic)
- vecinatatea cu Franta isi spune cuvantul.
5. Stilul nord-vestic
- pestele si fructele de mare se gatesc mult mai mult decat in alte locuri, datorita apropieri de Marea Nordului si Marea Baltica. Zona e renumita pentru carnaciori si painea din orez.
6. Stilul nord-estic
- se bazeaza pe mancaruri copioase si fructe de mare.
7. Stilul estic
- are la baza multe fructe si legume.
Mesele principale
De obicei, micul dejun al nemtilor include paine sau baghete cu branza si dulceata, sunca, carnaciori din ficat (Leberwurst), marmelada, miere de albine, oua, cafea, ceai, lapte cu cacao.
Pare ciudat, insa chiar si micul dejun poate fi servit alaturi de musafiri. Nemtii obsinuiesc sa-si cheme prietenii pentru a lua prima masa a zilei impreuna. Micul dejun tarziu se numeste Sunday brunch.
Pranzul in Germania este cea mai importanta masa a zilei, pe cand cina este o masa usoara, alcatuita in principal din varietati de paine, carne si carnaciori, branza, legume.
In afara de acestea mai exista: Brotzeit (in traducere, vremea painii), Kaffee und Kuchen (timp de cafea si prajitura) si Vesper (gustarea dinainte de cina).
La capitolul bauturi, Germania este renumita pentru bere. In afara de aceasta se mai consuma: vin, cafea (in general, filtrat), ceai, Schorle (suc sau vin amestecat cu apa minerala) si Spezi (cola si suc de portocale).
Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-08-06 Vizualizari: 5041
Daca ti-a placut articolul Despre bucataria germana, aboneaza-te la RSS-ul de
Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
La masa festiva, serviti mancarea fierbinte, daca se impune asa si frapata, pentru cea care necesita acest lucru.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasaSFATUL COOL AL ZILEI
Piper Szechuan
Piperul Szechuan (Sichuan) isi trage numele de la o provincie din China, unde este des utilizat in b...
» mai mult
» mai mult
Citeste despre un condiment
Masuram+ingredientele+retete
Masuram ingredientele retete
Masuram gram condimente
Masuram
melatonina'A=0
melatonina'A=0
fortificate=''
seminte prajite floarea soarelui
seminte floarea soarelui contraindicatii
Bauturi alcoolice preparate casa
fortificate='+and+x=x
fortificate=''+and+'x'='x
fortificate=' and x=x
fortificate=' and x=x
fortificate='' and 'x'='x
fortificate='
fortificate='
Cereale+fortificate='
Cereale fortificate='
glicemiei'A=0
Sfaturi culinare utile "
bucataria dominicana retete preparate culinare dominicane bucataria dominicana tipuri de ceapa sfaturi pentru gatit cu ceapa ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru ten ulei de cocos intrebuintari beneficii ulei de cocos supe usoare reteta de supa minestrone supa minestrone cu bacon mar cu caramele mar caramelizat aperitive cu rosii rosii in aluat pate din ficatei de pui sfaturi pentru pate cum se face pateul dieta olandeza despre dieta olandeza reteta de ganache prajitura cu ganache cum se face drobul drob de vita omleta pentru micul dejun omleta cu masline drob din carne tocata retete de drob retete de omleta