193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Bucataria japoneza pe scurt

Bucataria japoneza pe scurt

      Trimite pe mail Printeaza
Bucataria japoneza pe scurt
Bucataria japoneza ofera o varietate mare de mancaruri si specialitati, majoritatea pe baza de legume, seminte si peste. Cel mai important ingredient este orezul. De mai bine de doua milenii acesta reprezinta baza pentru multe retete.

Ce pregatim din orez:
- sushi este un fel de mancare din orez gatit si otet de vin;
- domburi (orez cu garnitura de oua si carne de pui sau vita);
- onigiri (mingi de orez, sarate si cu prune, ton sau somon);
- kare raisu (orez cu sos de curry, servit cu traditionalul topping tonkatsu).

Niponii consuma pestele proaspat, uscat, fiert, la gratar, prajit sau facut la aburi. La ei sunt des intalnite sashimi (peste cu sos de soia sau wasabi) si yakizakana (peste la gratar).

Ce fel de taitei pregatesc niponii:
- Soba. Au specific nipon si sunt facuti din faina de hrisca sau dintr-un mix de faina de hrisca si faina alba. Sunt la fel de subtiri ca spaghetele si pot fi serviti reci sau calzi, cu diverse toppinguri;
- Somen sunt o specialitate estivala;
- Udon. Sunt pregatiti din faina alba si sunt mai subtiri ca spaghetele;
- Ramon (de origine chinezeasca);
- Yakisoba se pregatesc in stil chinezesc, prajiti, cu legume, carne si ghimbir.

Alte mancaruri gatite in Japonia:
- Tempura se pregateste din peste, legume, ciuperci, cu aluat tempura. Aceasta reteta a fost introdusa de portughezi in secolul al XVI-lea.
- Okonomiyaki este un preparat intre pizza si clatite. Se pregateste cu fructe de mare, carne, legume etc.
- Chawanmushi este un fel de crema cu ou fiert si bucati de carne de pui, creveti si unt ginko.

Iata alte informatii despre bucataria Orientului Indepartat:
- bucataria traditionala nipona se numeste Washoku;
- ceea ce se stie cu siguranta este faptul ca abunda in peste si fructe de mare, intrucat Japonia este inconjurata de ape;

- potrivit unui top, pe locul I se situeaza legumele si semintele, pe locul II este carnea de pasare, iar pe locul III carnea de mamifere, in cantitati foarte mici. Aceasta idee exista chiar dinainte de aparitia religiei budiste, care este impotriva uciderii animalelor;

- in general, in bucataria traditionala japoneza nu se folosesc mult uleiuri. Exceptia o constituie situatiile in care se pregatesc diverse mancaruri prajite;

- pentru aromatizarea produselor facute la gratar, niponii combina sosul de soia, sake, sare, zahar si dashi. Foarte rar se folosesc alte condimente, si numai pentru a inlatura gustul de peste sau mirosul greu. In acest caz vorbim de ghimbir si ardei iute;

- condimentele se pun la final, cand mancarea este gata;
- cele mai folosite condimente sunt miso (pasta de fasole soia sau orez), soia, sake (vin din orez) si mirin (un sake dulce);

- condimentele iuti sunt evitate pentru a mentine cat mai mult gustul original al ingredientelor. In locul lor sunt preferate: wasabi (hrean japonez), myoga (un soi de ghimbir) si plantele aromatice;

- se evita si folosirea grasimilor si a produselor lactate;
- usturoiul este interzis;

- Kaiseki se aseamana destul de mult cu ceremonia ceaiului (chanoyu), dar este o forma mai inalta de respect;

- Sake este un vin obtinut din orez prin fermentatie, cu alcool 15-20%. Intrucat e considerat un echivalent al orezului, nu e servit alaturi de alte produse din orez. Felurile de mancare asociate cu sake se numesc sakana sau otsumami.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-08-08 Vizualizari: 4224


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Bucataria japoneza pe scurt, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Lasati mereu liber accesul la cuptor/plita pentru ajustarile de ultim minut.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Chana dal
Dal este un fel de mancare specific Indiei si zonelor invecinate, care se realizeaza din legume boab...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Foamea-i cel mai bun bucatar"
Folclor
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro