193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Condimente japoneze pe intelesul tuturor

Condimente japoneze pe intelesul tuturor

      Trimite pe mail Printeaza
Condimente japoneze pe intelesul tuturor
De baza in bucataria nipona sunt pasta de soia, mirin si vinul de orez.

Shoyu (pasta de soia)
- se pregateste cam din secolul al VII-lea, cand a fost introdus in Japonia de calugarii budisti;
- ingrediente: fasole de soia, sare, faina si malt. Initial rezulta shoyu koji, apoi se adauga apa sarata, se lasa la fermentat cam un an, dupa care este filtrat si pasteurizat;
- cuvantul japonez "tamari" deriva din verbul "tamaru", care inseamna "a aduna", facand referire la ideea ca tamari a fost pregatit initial din lichidul rezultat in urma fermentatiei pastei din fasole de soia (miso).
Miso (pasta din fasole de soia)
- fasolele de soia se fierb si se piseaza, apoi se pune faina, orz sau orez. Dupa aproximativ o jumatate de an, se adauga apa si sare, rezultand pasta;
- se gaseste sub diverse culori si arome (dashi, shiro, aka, awase, inaka etc.)
Light shoyu
- are un continut mai mare de sare decat dark shoyu;
- este apreciat pentru ca nu coloreaza restul ingredientelor;
- Sashimi shoyu se potriveste cu sushi;
- Tamari se pregateste fara faina si este mai putin sarat decat shoyu obisnuit.

Mirin (vin din orez)
- se foloseste la gatit, nu drept bautura;
- difera ca aroma si textura de sake;
- are un gust mai dulce si mai interesant decat zaharul;
- se aseamana cu sake, dar are numai 14% alcool;
- exista: hon mirin, shio mirin si mirin-fu chomiryo (mai putin de 1% alcool);
- este un ingredient esential in prepararea sosului teriyaki.

Otet de orez
- este dulce;
- e de doua tipuri: unul pregatit prin fermentatia orezului (awasezu); celalalt din sake, sare si zahar. Acesta din urma e folosit pentru sushi. Uneori i se adauga mirin.

In afara de acestea, in bucataria nipona se mai pregatesc sosuri, paste si diverse toppinguri.

Karashi
- este un fel de mustar preparat din: seminte de varza zdrobite, amestecate cu wasabi sau hrean;
- de obicei, nu este nici dulce, nici slab;
- poate fi utilizat pentru pregatirea maionezei, spre exemplu;
- e servit cu mancaruri tempura, oden, tonkatsu etc.

Wasabi
- cunoscut drept hrean japonez;
- are o aroma foarte puternica;
- gustul extrem de iute e mai apropiat de mustarul foarte picant decat de ardeiul iute;
- wasabi proaspat este foarte perisabil si mai scump decat hreanul obisnuit.

Shichimi togarashi (pudra din 7 condimente)
- este originara din China;
- ingredientele variaza de la zona la zona, astfel ca nu exista o reteta unica;
- in general, se pregateste din: chilli uscat japonez, piper negru, sansho, coaja de mandarina, seminte albe si negre de susan si coaja uscata de seminte.

Furikake
- se presara peste orez;
- se pregateste din: peste uscat si sfaramat, seminte de susan, alge de ocean tocate, zahar, sare si glutamat de sodiu.

Maioneza
- in general, se face din: otet de orez, otet de mere si putin glutamat de sodiu (pentru a-i dau gust diferit fata de maioneza preparata din otet distilat);
- se serveste uneori si cu legume gatite, amestecata cu sos de soia sau wasabi, dar si cu peste;
- adesea, japonezii o folosesc drept substitut pentru sosul de tomate din pizza.

Menma
- este un condiment pregatit din bambus uscat;
- se serveste cu supa de taitei.

Wafu dressing
- e un dressing de salata, pregatit din sos de soia, otet de orez si ulei.





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-08-08 Vizualizari: 3366


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Condimente japoneze pe intelesul tuturor, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Putina zeama de lamaie va reda culoarea naturala piersicilor si caiselor.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Mazare Gunga
Cunoscuta si sub denumirea traditionala de toor dal, mazare de Congo sau gandule, mazarea Gunga este...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Tot ceea ce mancam peste strictul necesar, furam din stomacul saracilor"
Mahatma Gandhi
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro