193135987363285

Lifestyle

Home» Sfaturi Culinare» Lifestyle» Bucataria ruseasca traditionala

Bucataria ruseasca traditionala

      Trimite pe mail Printeaza
Bucataria ruseasca traditionala
Un proverb rusesc spune ca o casa este facuta din placinte, nu din pereti, pentru a pune accent pe importanta acestui desert, iar potrivit unui obicei, musafirii trebuie sa fie intampinati cu paine si sare, intrucat se crede ca dintotdeauna painea a simbolizat prosperitatea si sanatatea tarii (cuvantul rusesc khlebosol'stvo – care inseamna ospitalitate – este format din termenii khleb – adica paine – si sol – sare).

Generalitati
Daca bucataria italiana este renumita pentru numeroasele retete de paste si pizza, celei rusesti ii sunt specifice salata de sfecla rosie, caviarul, placintele si, bineinteles, vodka. Foarte putine persoane stiu, insa, despre aceasta licoare ca, de fapt, a fost adusa din Italia in secolul al XV-lea.

De-a lungul istoriei, datorita diverselor influente, din vestul Europei si pana in estul Asiei, Rusia si-a conturat una dintre cele mai bogate bucatarii din lume. La inceput insa, masa era destul de simpla. Se baza pe legume si cereale, apoi pe ciuperci, produse lactate si peste. Carnea, in general, era mai putin consumata, din cauza numarului mare de zile de post.

Mancaruri rusesti
Bucataria ruseasca s-a bucurat mereu de ce i-a oferit natura din plin, si anume: caviar, peste, carne de pui, ciuperci si miere de albine. Sturionul se afla pe masa rusilor dintotdeauna. De la aceasta specie de peste provine celebrul caviar negru.

Reteta faimoasei paini rusesti a aparut spre sfarsitul secolului al XIX-lea si a devenit atat de cunoscuta, incat nici macar faina alba nu o poate inlocui pe cea din orz. Potrivit unor studii, aceasta paine are foarte multi nutrienti.

Nu poti hrani un rus daca nu ii oferi kasha, un fel de mancare traditional, simbol al casei. Se pregateste din: lapte, smantana, carne si supa de peste. In urma cu multi ani, petrecerea organizata cu ocazia unei nunti se numea kasha.

Ciorba este nelipsita de la orice masa. Favorite sunt ciorba de varza, numita shchi, si borsul de sfecla rosie.

Legumele de baza sunt: castravetii, cartofii, varza, napul si hreanul. Spre deosebire de bucatariile frantuzesti, americane sau din Orient, in Rusia legumele se pregatesc si se consuma separat.

Mesele principale ale zilei in Rusia
Micul dejun (zavtrak): sandvis cu branza, salam, sunca, si o cana de cafea pentru adulti; copiii prefera oua fierte, omlete si kasha (cereale gatite, servite cu zahar, lapte si unt);

Pranz (obed). Se serveste in intervalul 13.00 – 15.00 si este cea mai importanta masa a zilei. Incepe cu o portie mica de zakuska (hering sarat ori o salata). Este urmata de supa (daca e de pui, se pune in oala toata carnea; daca e de vita, atunci se lasa la marinat intre 2 si 4 ore, cu legume, apoi se mananca cu legume proaspete, mazare uscata sau fasole, orez sau orz.

Dupa supa urmeaza servirea felului principal. Rusii prefera, in general, peste proaspat. Daca, in schimb, pe masa se pune friptura, atunci garnitura consta in castraveti, ciuperci proaspete sau smetana (smantana cu pana la 30% grasimi). Frunzele de varza sunt umplute cu carne si orez in sos de tomate. Sosiski este un carnacior foarte popular. Felul principal este servit cu cereale, cartofi, castraveti sarati, paste si intotdeauna cu paine. Pranzul se incheie cu o cafea, un ceai, un compot sau suc de fructe (kisel).

Cina (uzhin) este momentul in care se aduna toata familia in jurul mesei si se pun noutatile de peste zi. Se poate servi supa, iar felul principal consta in tarte cu cartofi si sos de ciuperci, branza de vaci. Se incheie cu ceai sau lapte.

Alte caracteristici ale bucatariei rusesti:
- foarte mult timp, principalele ingrediente pentru pregatirea mancarurilor au fost: faina, meiul, orezul si ovazul;
- procesul de coacere a produselor din cereale este foarte vechi si continua sa fie utilizat;
- carnea de vanat este populara;
- intinsele paduri ofera tot felul de fructe;

- pestele afumat este foarte apreciat;
- vodka nu lipseste de pe nici o masa, indiferent de ocazie, indiferent de zona;
- marea expansiune ruseasca din secolele al XVI-lea – al XVIII-lea a insemnat rafinarea retetelor si tehnicilor culinare. Este vorba de perioada in care se importa masiv peste afumat, ciocolata, vinuri, sucuri, legume verzi etc. Multe erau aduse din Franta si Austria;

- bliniile sunt clatite subtiri, preparate din aluat, despre care se credea in era pre-crestina ca sunt un sumbol al soarelui, datorita formei rotunde. Se pregateau la sfarsitul iernii, pentru a marca reinnoirea naturii.

In bucataria ruseasca traditionala exista, in general, trei mari modalitati pentru a gati carnea:
- fiarta in supe, apoi folosita drept al doilea fel ori servita rece;
- prajita cu cereale (in cazul maruntaielor);
- prajita la cuptor.

Bauturi rusesti
In Rusia exista candva o bautura preparata din miere de albine. Se puneau la macerat doua treimi miere de albine si o treime suc de coacaze in butoaie mari, ingropate in pamant si tinute asa de la 15 la 40 de ani. Din pacate, in secolul al XVIII-lea a fost inlocuita de vodka.

Vodka ruseasca e pregatita fie din cereale, fie din cartofi si diverse ingrediente, de la ardei iute si hrean, pana la fructe.

Cea mai veche bautura ruseasca este Medovukha. Are un gust dulce, concentratie destul de mica de alcool si este pregatita din miere de albine fermentata, careia i se adauga diverse condimente.

In afara de acestea, rusii mai beau vin si bere. Intrucat imperiul vinului se dezvolta foarte incet, majoritatea specialitatilor sunt importate.

La capitolul bauturi non-alcoolice (sau cu foarte putin alcool), trebuie mentionate Kvass si Sbiten. Prima se prepara din faina, apa si malt lichid. Din acestea se pregateste un aluat, care se lasa la fermentat, se prajeste, se toarna peste el apa fierbinte, apoi se strecoara si i se adauga drojdie si zahar.

Traditia ruseasca a ceaiului dateaza din secolul al XVI-lea, cand Astrakhan si Kazan s-au alipit Rusiei.

Foto: Wikipedia





Postat de Alina Tibichi pe data de 2012-08-10 Vizualizari: 16256


      Printeaza

Daca ti-a placut articolul Bucataria ruseasca traditionala, aboneaza-te la RSS-ul de RSS: Lifestyle Lifestyle pentru a fi notificat cand mai apar articole asemanatoare sau aboneaza-te la newsletter-ul coolinaria.ro cu toate noutatile aparute pe site.

Sfaturi cool


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala
Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor. Bucataria
Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar
In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, manc
Checuri pufoase
Checurile sunt deserturi rapide si gustoase, perfecte alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. Ti-am pregatit cateva retete inspirate. - Chec cu iaurt si goji; - Chec patru sferturi cu ciocola
Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat
Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicu
Folia de aluminiu – La ce anume o poti intrebuinta prin locuinta
Numeroase studii au concluzionat ca folia de aluminiu este foarte nociva, motiv pentru care trebuie sa renuntam la o mai folosi atunci cand gatim sau cand pregatim sandvisurile de luat la munca. Acest
Afla ultimele retete culinare, sfaturi culinare, trucuri culinare @ coolinaria.ro 


 
Strugurii proaspeti sunt mai buni daca ii lasati putin la frigider.
Sfaturi culinare online, trucuri culinare, retete culinare, mancare sanatoasa  
SFATUL COOL AL ZILEI



Chana dal
Dal este un fel de mancare specific Indiei si zonelor invecinate, care se realizeaza din legume boab...
» mai mult

Citeste despre un condiment

Adauga restaurant

Alege oras
Vezi toate restaurantele din orasul tau






Ai inventat o reteta culinara si vrei sa vezi ce success are?Ai vreo reteta culinara preferata? Adauga reteta pe coolinaria.ro si vezi cati utilizatori au incercat-o si daca le-a placut!  
Adauga reteta ta pe coolinaria.ro
"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca"
Benjamin Franklin
Retete culinare delicioase - coolinaria.ro  Cele mai populare sfaturi culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare galerii culinare online - coolinaria.ro
 Cele mai populare diete de slabit - coolinaria.ro